El valor humà del lideratge

Des de sempre, el lideratge ha estat un element clau en la nostra història. Recordem els reis portant els seus exèrcits a la batalla i els fundadors de startups desafiant les grans empreses, veritat? Ells demostraven una valentia i una visió estratègica que sobrepassaven el seu temps. I, nosaltres, també podem conrear aquestes qualitats.

Ara, estem en una era en què la intel·ligència artificial (IA) juga un paper important en les nostres organitzacions. Però, per molt avançada que sigui, no pot liderar de la mateixa manera que nosaltres. Per què? Perquè la IA manca d'una característica essencial que tots nosaltres posseïm: la humanitat.

La IA manca d'una característica essencial que tots nosaltres posseïm: la humanitat

Si estem considerant fer el pas cap al lideratge, hem d'estar preparats: espantarà, i això està bé. La IA no sent por, però nosaltres sí, i això és normal. Els grans líders actuen malgrat el temor. Dels èxits i fracassos, dels reptes sense solucions òbvies, sortirem més confiats i savis.

La nostra autenticitat és el nostre actiu més gran. La gent ens mirarà com a fars de guia, i si no som autèntics, perdran la fe en nosaltres. La IA pot simular moltes coses, però no l'autenticitat. Els nostres principis ens ajudaran a prendre decisions difícils, igual que a les grans empreses les guien els seus valors.

La nostra autenticitat és el nostre major actiu

Com a líders, som els encarregats d'avançar en la missió. Els nostres col·laboradors esperen que portem més prosperitat a tots. La nostra tasca és alinear els interessos individuals amb els de l'equip i amb la visió de l'empresa. La IA pot ajudar a facilitar moltes tasques, però no pot reemplaçar el toc humà en la presa de decisions i en la construcció de relacions.

Estem preparats per defensar el nostre equip? De vegades haurem d'oposar-nos i protegir la nostra gent perquè puguin triomfar. La IA no pot comprendre el valor de la protecció i l'empatia en les situacions difícils.

Imagina que estàs al capdavant d'un projecte que requereix automatització per accelerar la producció. La IA pot ser programada per executar tasques repetitives de manera eficient, però quan enfrontem desafiaments inesperats o problemes que requereixen pensament creatiu i emocional, és aquí on entra el nostre valor humà.

Més info: Amagar la IA: les ulleres d’Apple

Un dia, sorgeix un problema en la cadena de producció. La IA no pot resoldre-ho perquè necessita un enteniment més profund de les variables humanes en joc. Com a líder, t'adones que el problema radica en la mala comunicació entre els membres de l'equip i un alt nivell d'estrès a causa de la sobrecàrrega de treball.

Encara que la IA podria suggerir reassignar tasques basant-se en dades d'eficiència, no pot comprendre la dinàmica humana darrere de la situació: la frustració, la fatiga i el descontentament. Tu, com a líder humà i humanista pots abordar aquests problemes d'una manera que cap IA podria. Parles amb l'equip, entens les seves preocupacions, motives i fomentes una millor comunicació. A més, implementes descansos regulars per assegurar-te que l'equip no se senti sobrecarregat.

Aquest exemple és només una de les moltes formes d'il·lustrar com la IA pot ser una eina valuosa en la nostra organització, però també destaca la importància del nostre lideratge humà. La IA pot gestionar tasques i processar dades, però nosaltres, com a líders, liderem persones. I al final del dia, les organitzacions estan fetes de persones, no de robots.

Per inspirar les persones a ser la millor versió de si mateixes, primer hem de creure en nosaltres mateixos

Per inspirar les persones a ser la millor versió de si mateixes, primer hem de creure en nosaltres mateixos. La IA no pot inspirar de la mateixa manera que un líder humà pot. Liderem amb l'exemple i respectem els nostres principis i valors. Només així podrem construir una veritable confiança amb el nostre equip.

Com a líders, hem de posar tota la carn a la graella. Si la missió triomfa, nosaltres triomfem. Si la missió fracassa, nosaltres fracassem. Perquè, al cap i a la fi, què és el lideratge sense responsabilitat? Si podem gestionar això, sí que podem ser valents, autèntics i lluitar per quelcom més gran que nosaltres mateixos. Aquesta és la grandesa del lideratge. La IA és una eina poderosa, però mai ha de ser protagonista, ella dona les respostes. Nosaltres fem les preguntes. Som els veritables líders, i això sí que val la pena tenir-ho molt en compte.

Més informació
La IA i els joves, blancs, prims, rossos, bronzejats i heterosexuals
IA, regulació i futur
GPT-4 i la guerra de la IA
Avui et destaquem
El més llegit