Agricultura transfereix 37 MEUR de la PAC al camp valencià

El Govern català pacta una estratègia comuna amb els seus agricultors per al finançament, l’estructura i les mesures de la nova Política Agrària Comuna

Jornalers al camp, un dels sectors amb més contractes temporals Jornalers al camp, un dels sectors amb més contractes temporals

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha transferit un total de 73,7 milions d'euros d'ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea, corresponents a la Sol·licitud Única de l'any 2018. S'inclou el pagament de la bestreta de les ajudes, realitzat el passat 16 d'octubre) i el pagament del saldo, després de l'obertura del període ordinari de pagament l'1 de desembre.

D'aquesta manera, quasi 43.000 beneficiaris rebran en els pròxims dies un muntant de 36,7 milions d'euros en concepte de saldo, la qual cosa, sumat a la bestreta tramitada fins ara (37 milions d'euros), acumula un total de 73,7 milions d'euros, corresponents al primer pilar de la PAC 2018 (pagaments directes). En concret, s'ha abonat fins al 95% de les ajudes de pagament bàsic (18.853.910 euros), pagament verd (9.604.674 euros) i joves (144.869 euros). Del Règim de Xicotets Agricultors s'ha pagat la totalitat (6.709.1223 euros) i les ajudes associades s'han pagat fins al 90% (1.455.047 euros).

Després d'aquest primer abonament del saldo, es continuaran tramitant pagaments fins a mitjan desembre, moment en el qual s'interromp la petició de fons al Fondo Español de Garantía Agraria (FEGA) per motius de tancament d'exercici. A l'inici de l'any es reprenen novament les propostes. Aquests fons resulten d'importància per als agricultors i ramaders valencians, d'ací l'esforç realitzat per la Conselleria en la tramitació de les ajudes perquè puguen ser transferides el primer dia hàbil.

La futura PAC

La negociació de la PAC a partir de 2020 continua en el Consell Europeu i en el Parlament Europeu. Després de diverses reunions mantingudes amb el sector en el País Valencià, la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, ha reivindicat davant el Ministeri d'Agricultura que la futura PAC considere l'especial estructura productiva del camp valencià i que genere rendes i done confiança i seguretat jurídica als agricultors.

També aquests dies s'ha obert el debat a Catalunya sobre com ha de ser la futura PAC. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha reunit aquest dimecres la Taula Agrària i el sector ha coincidit amb el Govern català en el fet que "la nova PAC s'ha de modernitzar i simplificar amb polítiques que fomentIn zones rurals dinàmiques i que assegurin la continuïtat d'un sector que té una enorme responsabilitat: garantir que hi hagi aliments suficients per a la ciutadania d'aquest país i que aquests aliments siguin de bona qualitat, saludables i segurs", ha explicat la consellera Teresa Jordà.

 

Jordà i representats de la Taula, aquest dimecres | Cedida
Jordà i representats de la Taula, aquest dimecres | Cedida 

L'estratègia plantejada pel Departament, i consensuada amb tots els membres de la Taula (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya), serà el posicionament que defensarà el govern de la Generalitat de Catalunya en relació al finançament, l'estructura i mesures de la nova Política Agrària Comuna (PAC) que s'aplicarà en el proper període 2021-2027.

Més informació
Unió de Pagesos critica que la PAC post-2020 suposarà 115 milions menys de la UE per a Catalunya
Menys PAC i molta més feina
El Govern abonarà la pròxima setmana els 205 MEUR de la PAC
Avui et destaquem
El més llegit