Els assistents de la desescalada

Startups que dissenyen sistemes de detecció d'espais, investigadors que projecten robots de neteja desinfectant o plataformes que posen en línia els menús dels bars són alguns dels ajudants valencians pel desconfinament

Simulació mitjançant tecnologies de Realitat Virtual del projecte de robot de la UV | Cedida Simulació mitjançant tecnologies de Realitat Virtual del projecte de robot de la UV | Cedida

Imaginen una discoteca amb un comptador en pantalla gran que numere les persones que estan ballant en la seua mateixa sala? És una de les propostes de la startup valenciana Discocil, que proposa un software de gestió per a organitzadors professionals d'esdeveniments. "La nostra idea és que no sols el promotor sàpiga quanta gent hi ha en l'esdeveniment sinó que també estiguen tranquil·les les persones que hi ha en cada zona, per això incloem una app perquè el local puga projectar fins i tot en pantalles la xifra d'assistents", explica Alberto García Centeno, CEO de Discocil.

Entre els seus 250 clients es troben Pacha La Pineda (Salou), la sala Biloba (Lleida) o Sweetbox (Sabadell) a Catalunya. Al País Valencià donen servei a les discoteques Buddha o Casablanca Terraza (Benicàssim) i Indiana (València), entre altres. Negocis que no podran obrir fins a la fase 3 de la desescalada, i en aquest cas amb un terç de la seua capacitat, per això el CEO de Discocil assenyala que han tingut en compte també la difícil situació econòmica que trobaran els seus clients, empresaris d'esdeveniments, quan puguen reobrir. "Col·locar sensors en sales grans ja són 5.000 o 7.000 euros, per això el que hem fet és una app mòbil perquè el control d'aforament siga entrant en cada sala i seran les persones de control de cada sala les que ho controlaran. En comptes de sistemes hardware hem usat sistemes de software", explica.

García Centeno: "Col·locar sensors en sales grans ja són 5.000 o 7.000 euros, per això el que hem fet és una app mòbil perquè el control d'aforament siga entrant en cada sala"

En la mateixa línia treballa la startup Quodus, fincada a Sevilla però vinculada al País Valencià a través de GoHub, el hub de deep tech de la valenciana Global Omnium per a startups disruptives, ja que és on estan accelerant el seu projecte de negoci. El seu CEO, Thomas L. Corlett, apunta que ajuden en la desescalada "fent els espais empresarials més segurs davant la pandèmia". Per a això disposen d'un control d'accés integral que "analitza si les persones accedeixen amb mascareta, si estan amb febre i si és segur accedir a l'espai tenint en compte l'aforament, per assegurar el distanciament social", explica a VIA Empresa.

Dades dels software de Discocil | Cedida

Dades dels software de Discocil | Cedida

La tecnologia de què disposa Quodus és "molt diferencial", apunta. Va sorgir del control d'assistents a biblioteques i sales d'estudi, on van començar a utilitzar aquesta solució. El seu CEO destaca que "disposem d'una tecnologia única de control d'aforament que permet conéixer quantes persones hi ha en espais de totes les grandàries d'una manera molt precisa".

En Quodus treballen "fent els espais empresarials més segurs davant la pandèmia"

Un altre dels ajudants que està gestant-se a terres valencianes és el robot autònom mòbil que desinfectarà "en pocs minuts" àrees d'hospitals com quiròfans, zones de vigilància intensiva o sales de reanimació de pacients. El projecte el desenvolupa un equip investigador de la Universitat de València liderat pel professor del Departament d'Informàtica Pedro Morillo. La proposta ha rebut el suport de la convocatòria de la Generalitat Valenciana que finança projectes que donen solucions innovadores per a la lluita contra el coronavirus.

"Aquest robot mòbil planteja la innovació d'incloure simultàniament una desinfecció basada en llum ultraviolada germicida d'alta intensitat emesa mitjançant un llum de gas xenó, juntament amb un sistema autònom de navegació que utilitza algorismes d'intel·ligència artificial per a la creació dels mapes virtuals amb els espais, i minimitzar així les trajectòries", explica Morillo.

A hores d'ara s'està construint una primera versió del prototip del robot a càrrec de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Segons confirma la Universitat de València, l'equip ha validat mitjançant tecnologies de realitat virtual el model de navegació del robot i està construint una primera versió del prototip a càrrec de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

La carta online per als bars

Però si hi ha alguna mesura que està visualitzant un raig de normalitat en aquesta desescalada és l'obertura dels bars i restaurants. Després d'una tímida obertura només per preparar menjar per a emportar en la fase 0, amb la fase 1 les terrasses han pogut tornar a col·locar cadires i taules en les voreres. I amb elles, han arribat els clients.

Més info: El menú 'tech’ del restaurant: IA i dades

L'agència valenciana Mintral ha llançat l'empresa emergent PickandPay -projecte similar al dels vallesans Quicktendr- que digitalitza les cartes de menú dels restaurants. El client escaneja el codi QR situat en la taula o un altre element pròxim; automàticament s'obri la carta virtual, on descobreix els plats i realitza la comanda i una vegada realitzada la comanda, procedeix a un pagament segur. Asseguren els fundadors que redueixen esperes, donen més capacitat de serveis als establiments i redueixen els seus costos.

El disseny de Mintral per al projecte Pickandpay | Cedida
El disseny de Mintral per al projecte Pickandpay | Cedida 

 

En la seua versió senzilla inclou el disseny personalitzat de la carta digital i la selecció de plats i l'opció més avançada consisteix en la integració completa amb TPV/POST, panell d'analítiques, compres i passarel·la de pagaments. L'anomenen l'experiència tecnològica per a la nova restauració. 

Més informació
Una app per consultar la carta, fer comandes i pagar en bars
Avui et destaquem
El més llegit