Incongruències

Quan no pots tornar al teu país del qual ja et va expulsar la crisi anterior decidir entre mascareta o cervesa al sol és el menor dels teus problemes

Un home porta una mascareta dins de l'avió | iStock Un home porta una mascareta dins de l'avió | iStock

El dijous va ser el primer dia d'ús obligatori de mascaretes en espais públics quan no es puga mantindre la distància de seguretat. Fins i tot sabent que en els meus passejos pel camp amb Bowie no és necessària, perquè puc anar prou aïllada, la vaig agafar com un complement més de la meua eixida de dijous, juntament amb el mòbil, l'aigua i les claus de casa.
Quan acabem el passeig i arribem a zona urbana, tots ens vam posar les mascaretes. Alguns dels companys de passeig perruno van proposar anar a prendre una cervesa a una de les terrasses que ja estan obertes en la meua zona. I em vaig animar.

Mentre pujàvem el carrer, anava pensant en com anàvem a prendre la cervesa i mantindre la distància apropiada, perquè l'espai de la terrassa no dona per a tant. Per a la meua sorpresa, quan arribem, tots es van llevar la mascareta i es van asseure els uns al costat dels altres, com si no estiguérem en Estat d'alarma, com si a les terrasses hi haguera una bambolla que ens permetera oblidar-nos de tot i tornar a viure com abans de la Covid. 

Per sort, Bowie ha perdut el costum d'estar en una terrassa i els seus lladrucs em van salvar de quedar-me. Vaig engolir la meua cervesa i em vaig anar a casa.

Que incongruent és tot! em deia de tornada… Unes normes absurdes conviuen amb altres amb bastant sentit resultant un embolic tremend per a tots. 

Saber si puc anar amb el meu gos a la platja o no o si està permés agafar el cotxe per a anar a fer esport són dubtes que fins i tot ens fem cada dia però són qüestions menors. Saber si podràs anar a veure a la teua família a Espanya perquè vius en un altre país, això, si m'ho permeteu, són dubtes majors.

Paco, Clara i les seues dues filles viuen al Regne Unit des de 2015. La crisi econòmica de l'anterior dècada va provocar que Paco haguera de tancar el seu estudi d'arquitectura a Espanya i buscara, desesperadament, una eixida per a la seua família, encara que fora en un altre país. Tonbridge primer i Bristol després han acollit a aquesta família valenciana que ha lluitat fora mida per a poder refer les seues vides i carreres professionals. Després de passar per diferents empreses, han trobat la seua estabilitat en una gran companyia d'enginyeria que està escometent ara la central nuclear de Bristol. Paco com BIM Manager i Clara en el departament de compres han aconseguit desenvolupar una carrera professional per a la qual no tenien buit a Espanya, i menys, sent autònoms. 

Ara viuen bé i s'adapten cada dia una miqueta més al clima i caràcter anglesos. No obstant això, la seua motivació recurrent, més que el treball, són els viatges a Espanya per a veure a la família. venen quatre o cinc vegades a l'any, entre Pasqua, estiu, Nadal i alguna escapada. Fins que va arribar la pandèmia i aquest maleït 2020. Han hagut de cancel·lar tots els seus viatges programats i ara estan veient la possibilitat de vindre a Espanya per a teletreballar a partir de juny.

La situació de teletreball al Regne Unit i d'una multinacional d'enginyera no és millor que a Espanya. De sobte s'han vist treballant els dos a casa, amb les dues xiquetes i sense possibilitat que ningú els puga tirar una mà. Perquè estan sols en Bristol. Contractar una cangur perquè s'ocupe de les xiquetes mentre ells treballen fins a les 8 de la vesprada suposa un sou d'un dels dos, o quasi. Així que estan valorant demanar-li a l'empresa que els deixe teletreballar des de casa, des de València i poder secundar-se en la família perquè les seues filles no estiguen tot el dia soles.

Però com venen? Quan es podrà? En quina fase? Poden vindre amb cotxe i creuar països i comunitats autònomes per a arribar a València? Han de fer quarantena quan arriben? 

Viuen a 1.200 quilòmetres de la seua casa. Fa molts mesos que no veuen als seus pares, germans i amics. Necessiten carregar piles per a seguir amb la seua vida exiliada en el Regne Unit per una punyetera crisi que va deixar a tants autònoms espanyols molt qualificats tirats en la cuneta.

Mentre molts ens preguntem com combinar la mascareta i la cervesa, uns altres que viuen lluny i no poden tornar a casa es pregunten quan acabarà tot això i podran recuperar les abraçades de les seues famílies.

Més informació
Ha tornat el soroll
I si la comunicació fóra eficaç?
Crònica d'un tall de cabell
Avui et destaquem
El més llegit