Baixen, però menys, les exportacions valencianes

Les xifres de gener a abril mostren una davallada de les vendes a l'exterior excepte a Turquia, on han augmentat un 2,5%

Els cítrics són valuosos en la suma de les exportacions valencianes | iStock Els cítrics són valuosos en la suma de les exportacions valencianes | iStock

Era l'esperat. Els registren mostren un descens de les exportacions valencianes al mes d'abril, situat en un 39,4%, situació previsible a causa del cessament de l'activitat en els principals destins de les exportacions de les empreses del País Valencià. La directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, ha destacat "l'excel·lent comportament de les exportacions de productes alimentaris", que concentren el 26% de les exportacions i ascendeixen un 14,8%. En aquest capítol, destaca l'ascens de les exportacions de cítrics, amb un increment del 24,9 % respecte al mateix període de l'any anterior.

Les exportacions han aconseguit un valor de 9.500,1 milions d'euros en el primer quadrimestre de l'any, la qual cosa representa un descens del 10,4% respecte al mateix període de l'any anterior, segons dades fetes públiques per la Direcció Territorial de Comerç de la Comunitat Valenciana. Aquest descens de les exportacions -provocat per la caiguda de les vendes el mes d'abril- és dos punts menor que l'experimentada pel conjunt d'Espanya en aquest període, xifrat en un 12,4%.

Més taronges: destaca l'ascens de les exportacions de cítrics, amb un increment del 24,9% respecte al mateix període de l'any anterior

 

També els productes energètics registren increments del 11,9%. El sector d'automoció, amb un 16% de les exportacions, registra un descens del 37,5%, els productes químics descendeixen un 5,6%, les semimanufactures no químiques descendeixen un 5,7%. En aquest capítol es troben els productes ceràmics, amb un descens del 8%. Per la seua part, els béns d'equip i les manufactures de consum registren descensos del 9,3% i el 17,9%, respectivament.

Esperança en sis mesos

Respecte a les perspectives de les empreses, la directora general d'Internacionalització ha assenyalat que "segons les dades recaptades en una enquesta" realitzada a empreses exportadores entre el 21 d'abril i el 4 de maig per Ivace Internacional, el 50 % de les empreses enquestades afirmaven haver patit un descens superior al 50 % en les seues vendes a França, Regne Unit, Rússia i la Xina a causa del cessament d'activitat en els mercats de destí i a problemes logístics. A més, les empreses assenyalaven una expectativa de recuperació d'entre un i sis mesos.

Una enquesta d'IVACE Internacional revela que les empreses assenyalen una expectativa de recuperació d'entre un i sis mesos

En analitzar les dades d'exportació per províncies, València exporta producte per valor de 5.297,7 milions d'euros, amb un descens del 13,6%, Castelló exporta per valor de 2.460,6 milions d'euros, amb un descens del 6,7% i Alacant registra exportacions valorades en 1.741,9 milions d'euros, amb un descens del 5,4%.

Augment de vendes a Turquia

Per destins, les exportacions del País Valencià dirigides a la UE al gener-abril de 2020 han concentrat el 56,8% del total i han registrat un descens del 6,9% respecte al mateix període de l'any anterior. En el cas de les vendes a la zona euro (49,0% del total), van decréixer un 7,4%, mentre que les destinades a la resta de la Unió Europea (7,8% del total), van disminuir un 3,7%. En la resta d'Europa, les vendes a Turquia van augmentar un 2,5% i les vendes a Regne Unit van disminuir un 24,8 %.

Les exportacions valencianes a Amèrica han descendit un 10,4%, - un 4% a Amèrica del Nord i un 20,8% a Amèrica Llatina. Amb destinació a Àsia, les exportacions valencianes han experimentat un descens del 16,4%, mentre el descens de les exportacions a Àfrica es xifra en un 12%.

Més informació
La covid-19 enfonsa un 40,3% les exportacions catalanes
Els productes farmacèutics enlairen les exportacions d'alta tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit