Baleària s'acomiada del plàstic als seus bucs

La naviliera incorpora parament i utensilis biodegradables en els seus bars i restaurants

Els coberts de plàstic d'un sol ús tenen els dies comptats a Europa | iStock Els coberts de plàstic d'un sol ús tenen els dies comptats a Europa | iStock

Baleària ha incorporat parament i utensilis fabricats amb cel·lulosa i materials biodegradables en els restaurants d'autoservei i cafeteries dels bucs que operen entre la Península i les Balears per tal d'acomiadar-se del plàstic. Aquesta acció està vinculada a un dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles de les Nacions Unides, el número 12, i té com a finalitat garantir modalitats de consum i producció sostenibles per contribuir a preservar el medi ambient, segons ha informat la companyia en un comunicat.

Així, la naviliera és la primera a integrar les palles comestibles, 100% naturals, biodegradables i amb un empaquetat reciclable i sostenible. De la marca Xarrups, són les primeres palles comestibles i aromatitzades del mercat, amb un nivell calòric inferior a un sobret de sucre.

Més info: Menja't la palla del teu còctel

A més de les palles, Baleària ha optat per usar parament fabricat amb dos components biodegradables. D'una banda, la cartolina de cel·lulosa reciclada, que és al seu torn reciclable i té un temps de degradació de màxim un any. Destaca que aquesta cel·lulosa prové de boscos controlats i no s'utilitzen processos de blanquejament, amb la qual cosa s'elimina tant el clor com altres químics. Per l'altra, el plàstic de poliàcid làctic (PLA), un termoplàstic obtingut a partir de midó de blat de moro, iuca, mandioca o de canya de sucre, i que es degrada fàcilment amb aigua i diòxid de carboni. A més, es fabrica a baixes temperatures, amb el consegüent estalvi de recursos naturals.

Aquests materials biodegradables s'usen en gots, tovallons, estovalles, agitadors, culleretes, palles i altres recipients d'un sol ús. Així, Baleària ha implementat l'ús d'aquests materials molt més sostenibles, en lloc de parament fabricat amb PVC, Polipropilè o PET, el temps del qual de degradació és superior als mil anys. De moment està implantat en les rutes amb Balears, i està previst que s'estengui en totes les línies en breu.

Compromís amb el medi ambient

Amb aquest tipus d'accions, Baleària es reafirma en el seu compromís amb el medi ambient, la principal línia del qual de treball en aquest moment és l'ús del gas natural liquat, un combustible més sostenible que el fuel i en la implantació del qual Baleària és una naviliera capdavantera a nivell mundial.

En aquest aspecte, la naviliera ja està usant GNL en el ferri Abel Matutes i té en construcció els dos primers ferris amb motors duals de gas que navegaran en el Mediterrani. A més, preveu la remotoriztzació de cinc bucs de la seva flota i noves construccions propulsades amb aquesta energia neta. Així, la naviliera, amb l'ús del gas, disminueix el consum de combustible i redueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La companyia explica també amb altres projectes mediambientals com un pla de neteja basat en productes ecològics o un projecte d'economia circular per construir mobiliari verd amb residus generats en els bucs.

Més informació
Balears enfila el camí contra el plàstic
Avui et destaquem
El més llegit