Ford fabricarà als EUA els motors que es munten a Almussafes

L'empresa espera estalviar en transport i reduir la incertesa que generen les polítiques aranzelàries

La planta de Ford d'Almussafes | EP La planta de Ford d'Almussafes | EP

La planta de motors de Ford a Almussafes (València) deixarà de fabricar els motors Ecoboost de 2.0 i 2.3 litres en 2024, després que la companyia hagi decidit que la nova generació d'aquests propulsors es produeixi a EUA a partir de 2022. Segons han informat fonts de Ford Espanya, la decisió es justifica perquè més del 90% dels actuals propulsors Ecoboost fabricats a Almussafes s'exporta a Amèrica del Nord.

Així, l'empresa espera estalviar en transport i reduir la incertesa que generen les polítiques aranzelàries. "Aquesta decisió situarà la producció del nou motor més aprop de les operacions d'assemblatge dels vehicles implicats i millorarà la nostra eficiència global de fabricació", han detallat des de la companyia. No obstant això, l'empresa apunta que les projeccions de volum de motors fabricats en l'actualitat en la planta valenciana continuen sent "fortes" i que la producció continuarà "almenys" fins a 2024.

La companyia buscarà potencials oportunitats de producció per a la factoria valenciana

En aquest sentit, la firma de l'oval buscarà potencials oportunitats de producció per a la planta de motors de València a través d'una revisió contínua de la seva cartera de productes. "La companyia compartirà amb els representants dels treballadors i altres parts implicades de la planta de motors de València més detalls sobre futures alternatives conforme estiguin disponibles", han apuntat des de l'empresa. La corporació nord-americana manté des de 1976 a Almussafes una instal·lació productiva dedicada a la fabricació de propulsors i també de vehicles. El centre de motors assembla l'actual generació d'Ecoboost de 2.0 i 2.3 litres, mentre que la de vehicles fabrica els models Kuga, S-Max, Galaxy, Mondeo i Transit Connect.

"Sense una alternativa, la planta no és viable"

El president del comitè d'empresa i secretari general d'UGT en Ford Almussafes, Carlos Faubel, ha explicat a Europa Press que, si no arriba una alternativa a partir de 2024 que supleixi la falta d'aquestes dues mecàniques, la planta "no serà viable". Per la seva banda, el secretari general de CC.OO. a Ford, José Miguel Arocas, ha assenyalat que els treballadors han rebut la notícia amb "sorpresa" perquè es rumorejava que la planta, en la qual treballen al voltant de 1.000 persones, podria rebre l'adjudicació d'un nou motor per a finals d'any.

Més info: Els efectes del terratrèmol de Ford a València

"Ha estat com un gerro d'aigua freda. Sorprèn la notícia perquè la companyia ha invertit aquí i fins i tot la Generalitat valenciana ha concedit subvencions. Ha estat com "teniu fins al 2024 de vida i com no ve res això és el que hi ha", ha apuntat Arocas a Europa Press. El secretari general de CC.OO. a Ford ha detallat que els sindicats han estat convocats d"urgència" per l'empresa per a una comissió consultiva i que aquesta no els ha avançat l'ordre del dia.

"De forma inesperada i malgrat posar l'accent en l'excel·lent valoració del factor humà de la planta i als nivells de qualitat, la direcció de Ford Motor Company ens trasllada que el 90% de la producció de motors que ara mateix fabriquem i que exportem a EUA, es deixarà de fabricar a València el 2024, i passarà a fabricar-se als Estats Units", assenyalen des del sindicat STM. Un portaveu de l'empresa ha afirmat als treballadors que la direcció tornarà a convocar el comitè d'empresa quan disposi de més informació.

"Tots els sindicats hem expressat la nostra contrarietat davant aquesta pèssima i inesperada notícia per a Ford València, i que entre tots hem de buscar alternatives als aproximadament 1.000 empleats de la planta de motors a partir de 2024. Fins a aquesta data el volum de treball serà alt", afegeixen des de STM.

Més informació
Ford planteja ara un ERTO de quatre dies per reduir la producció
Ford assemblarà bateries a Almussafes
Ford cancel·la quatre dels cinc dies de l'ERTO a la planta de motors d'Almussafes
Avui et destaquem
El més llegit