"Ens hem de gravar a foc crear un gran districte digital a València"

El pla estratègic de VLC Tech City es proposa arribar al 2022 amb un 'hub' tecnològic consolidat que en 2025 siga referència a escala internacional

Els participants de la reunió de la VLC Tech City | València Activa Els participants de la reunió de la VLC Tech City | València Activa

Afirmen a VLC Tech City, la plataforma que impulsa l'Ajuntament de València, que s'havien avançat a la pandèmia perquè fa dos anys que treballen en un pla estratègic que podria ser en si mateix candidat als fons europeus de reconstrucció post-Covid. Aquest dimarts l'han presentat a les entitats que hi formen part en una reunió híbrida celebrada a la Marina de València, l'espai urbà que té totes les paperetes per identificar-se com espai físic del projecte. L'objectiu és fer de València un gran hub tecnològic, "i si tots treballem ara en la mateixa direcció, convertir-nos en aquest hub de referència és molt fàcil", sosté la regidora de l'Àrea de Desenvolupament Innovador, Pilar Bernabé.

Aquest divendres 4 de desembre està previst que la junta de govern de l'Ajuntament de València aprove una dotació de 500.000 euros i la totalitat d'aquest document, que compila els plans d'acció de la plataforma en tres fases: el període 2021-2022, etapa de definició de les capacitats que inclou promoure avantatges fiscals a les primeres 50 empreses innovadores que s'instal·len a València; el tram 2022-2023 com a consolidació a través, d'entre altres, de la celebració del I Congrés Tecnològic i l'atracció de filials empresarials a la ciutat; i l'últim període 2024-2025, l'any en què la plataforma seria ja un referent, gràcies en part a la instal·lació d'almenys una gran empresa de l'àmbit tecnològic i innovador a la ciutat.

Bernabé: "Si tots treballem ara en la mateixa direcció, convertir-nos en aquest 'hub' de referència és molt fàcil"

Entre els referents, sonen noms com Google, IBM o Facebook, empresa que fa uns dies anunciava que tindrà oficina pròpia a la seu de Lanzadera, la incubadora de Juan Roig amb la qual ha establert un acord de col·laboració.

Més info: Facebook formarà els emprenedors de Lanzadera

El pitch de València Tech City està clar: "Busquem un nou projecte de ciutat emprenedora, dinàmica i oberta, i apostem per la col·laboració publicoprivada amb una aspiració internacional", ha explicat Bernabé. En la plataforma participen molts dels agents de la ciutat que han de fer-ho possible, des de la Generalitat Valenciana -que ja treballa en projectes de triple impacte, com ha explicat Teresa G. Muñoz en una entrevista a VIA Empresa-, fins a l'Agència d'Innovació Valenciana (AVI), passant per StartupValencia, la CEV, la Marina de València, l'Institut Tecnològic d'Informàtica... fins a 33 entitats valencianes, que inclou als sindicats i les patronals.

"Aquest és un projecte que ha nascut sol perquè l'ecosistema s'ha anat creant, però des que en 2018 vam constituir la plataforma fins ara la fotografia ha canviat de manera aclaparadora", explica Javier Mateo, subdirector d'Emprenedoria de València Activa, entitat que lidera el projecte. Mateo explica com el dossier que ara presenten és la plasmació d'un projecte que en si mateix podria aspirar a ser aprovat per la Comissió Europea, estructurat amb 7 grans eixos que concentra 143 línies estratègiques i 23 objectius específics. I reconeix el treball de tècnics i entitats per portar-ho endavant, després de l'stand-by que va suposar la pandèmia, ja que el text havia d'haver-se aprovat l'abril de 2020.

Mateo: "Aquest és un projecte que ha nascut sol perquè l'ecosistema s'ha anat creant, però des que vam constituir la plataforma la fotografia ha canviat de manera aclaparadora"

Amb ell, València busca el seu espai en el context mundial i no renuncia a competir amb els primers 10 tech hubs mundials ni a fer-se el seu lloc entre els sis europeus, entre els quals es troba Barcelona, líder de negocis digitals al sud d'Europa i referència per al sector. En la carrera que ja s'obre per accedir als fons europeus després de la pandèmia, València reconeix que la ciutat comtal té un clar avantatge, però la confiança en el projecte que es té entre mans està molt clara. "Tenir el districte digital és imprescindible, ens ho hem de gravar a foc: hem de treballar per la captació d'inversions i per la creació i atracció d'esdeveniments, no podem renunciar a tenir-ne un de propi", ha defensat Bernabé.

Un moment de la reunió que ha liderat Bernabé | València Activa
Un moment de la reunió que ha liderat Bernabé | València Activa 

En la captació d'inversions i atracció empresarial juga un paper cabdal la digitalització de l'Administració, per les traves burocràtiques que dia rere dia denuncien els emprenedors. En això, el regidor d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, també ha tret pit, assenyalant que "València és la ciutat més i millor digitalitzada d'Espanya", amb un treball transversal per ser referent com a smart city i una aposta per l'economia de la dada. "Sabem que el 30% dels fons europeus seran per a digitalització i ací podem optar a molts perquè ja ho estem treballant", ha explicat per videoconferència.

Un projecte de tots

Entre les reclamacions, la crítica constructiva de Vicent Llorens, amfitrió de la reunió com a director general de la Marina de València, que ha alabat la vocació del projecte "d'aglutinar tots els recursos". Llorens, però, reclama una plataforma web integradora i completa que siga un aparador dels recursos que pot oferir la capital valenciana a qui ve de fora buscant establir-se: "és el punt més crític. I és una oportunitat perquè estem en el moment en què podem triar on viure perquè podem treballar des d'on siga". Llorens referencia el resultat d'una enquesta publicada recentment que situa a València com la millor ciutat del món per a viure segons els expatriats. "I ara, sabem que viure vol dir també treballar", afegeix.

Fuset: "Sabem que el 30% dels fons europeus seran per a digitalització i ací podem optar a molts perquè ja ho estem treballant"

Per la seua part, tant Pepe Millet, vicerector d'Emprenedoria de la UPV, com Nacho Mas, CEO de Startup Valencia, han brindat el seu suport, a l'igual que Eva Blasco, presidenta de CEV Valencia i presidenta d'EVAP. "El que no se somnia no es fa", ha recordat Millet. 

Més informació
Una ciutat d'oportunitats: VLC Tech City
Avui et destaquem
El més llegit