Kolotrip en un passeig per l'Albufera de València | Cedida
Kolotrip en un passeig per l'Albufera de València | Cedida

Kolotrip, vacances diferents de cicloturisme organitzat

La startup valenciana ofereix paquets per fugir de les massificacions amb hotels, recorreguts atractius i transport de maletes

Aquestes vacances estiuenques del 2020, marcades per la pandèmia del coronavirus, estan sent molt diferents. El contacte amb la natura i els destins rurals, lluny de les massificacions, estan entre els més demandats. Molts aprofiten el canvi de xip per provar noves formes d’oci i de desconnexió. Amb aquest context, la startup valenciana Kolotrip proposa unes vacances de cicloturisme organitzat, amb diverses rutes en bici per l’Estat espanyol i adaptades a tots els nivells -de principiants a veterans- i amb complets paquets perquè el client només s’haja d’ocupar de pedalejar i de gaudir del viatge.

L’empresa es va fundar en 2019 amb fons propis de la mà d’Iván González, que hui compta amb un treballador més que l’ajuda en la part tècnica. Forma part de Lanzadera, l’acceleradora de Juan Roig a La Marina de València, un espai que el CEO assegura que el nodreix de “suport, consells, seguiment i visibilitat” gràcies als experts en diferents matèries que tenen al seu abast.

Negoci arran un fracàs personal

La idea de Kolotrip neix, com moltes, d’un fracàs personal: “Vaig fer un viatge a Taiwan perquè havia llegit que era un bon destí per anar amb la bici. Vaig buscar-me els hotels, el recorregut... tot. Vaig anar-hi amb moltes ganes, però la veritat és que tot va eixir malament: la bici arribà un poc avariada a l’aeroport, i com que era festiu, no tenia on reparar-la. Quan per fi vaig arribar a l’hotel, vaig tenir problemes per pujar la bici a l’habitació, i per a més inri, el recorregut que havia triat no podia ser pitjor, no podia haver-hi una carretera amb més trànsit!”.

“El viatge va eixir fatal i vaig pensar: segur que n’hi ha més gent com jo i es pot ajudar a ciclistes a viatjar per llocs que no coneixen, buscar-los hotels i preparar-los bons recorreguts perquè només s’hagen de preocupar de pedalejar”, explica González.

Rutes per a tota classe de bicis i de diferents dies de duració

Kolotrip ofereix escapades en bici per l’Estat espanyol per a fer-les en parella, en família o en grup d’amics i també hi ha grups organitzats amb guia per conèixer gent nova o per no sentir-se tan sol o perdut. Els destins són molt variats: des d’envoltar l’Albufera de València, fins a recórrer la Via Verda més llarga de l’Estat -Ojos Negros, a Teruel- travessant túnels i ponts, visitar les Mines de León, descobrir rutes medievals per Catalunya o viatjar per la Costa da Morte entre penya-segats i pobles pesquers. Els trajectes s’adapten al cicloturista: al web estan classificats per tipus de bicicleta (muntanya, de carretera i de passeig o híbrida), per nivell (iniciació, mitjà i avançat) i per duració (un dia, cap de setmana i ponts, fins a 7 dies, i més de 7 dies).
 

Kolotrip País Vasco
Kolotrip al País Basc | Cedida


Inclouen informació de les rutes, el recorregut en un navegador GPS, trasllat de maletes entre hotels -per tant, no cal anar carregats amb alforges- i permet llogar bicicleta, també elèctriques, que són molt demandades, com observa el CEO de la startup: “Pot haver-hi una parella on una persona pedaleja habitualment i l’altra no. En aquests casos la bici elèctrica permet igualar les forces i fer còmodament rutes llargues. També són un bon complement per a les famílies, on les edats dels seus membres són molt dispars”. “Abans de fer els viatges, hi ha gent que té un poc de respecte perquè és una cosa que no han fet mai. Sobretot aquelles persones que no van habitualment en bici, tenen moltes preguntes: Què passa si no arribe a l’hotel? Què passa amb la maleta? Què he de dur-me?... Però quan terminen, estan encantats. Cada dia veus pobles diferents, paisatges diferents. Ja tenim molts clients que estan repetint amb nosaltres”, assegura.

Bon paisatge, serveis de qualitat i activitats complementàries

Kolotrip no és la primera empresa que es dedica a organitzar viatges en bici, però González matisa que la gran majoria “estaven enfocades a un ciclista més expert, que sol entrenar”, mentre que aquesta s’orienta també “al públic que mai ha viatjat en bici i vol provar una forma diferent de viatjar”. “Intentem englobar tota l’oferta de viatges en bici per l’Estat espanyol en un únic lloc, indicar tota la informació, preus, hotels, etc., de tal manera que el client puga buscar, comparar i reservar el què més li agrade”, conta el CEO.

El projecte de Kolotrip s'orienta al públic que mai ha viatjat en bici i vol provar "una forma diferent de viatjar”

Diu que les escapades tenen una planificació prèvia on els destins han de complir tres requisits “bàsics” per garantir “viatges de qualitat”: “Primer, han de ser característics paisatgísticament i d’entorn, que passen per parcs naturals. Segon, els serveis com els hotels i el transport de bicicletes han de ser de qualitat i han de funcionar bé. Tercer, han d’oferir altres activitats que facen més atractiu el paquet: la idea és que es pedaleja durant el matí, arribes a l’hotel, i després tens tota la vesprada per visitar un museu, anar a la platja, fer ràfting o un tast de vins”. “Hi ha molta feina darrere de contacte amb hotels i altres col·laboradors, que són qui coneixen els destins locals”, afegeix.

Kolotrip Viaje
Exemple de turistes amb Kolotrip | Cedida 

 

La crisi de la Covid-19 va afectar Kolotrip, com a tantes empreses. Des de mitjans de març, i especialment de cara a la Setmana Santa, van haver de gestionar moltes modificacions i cancel·lacions. Ara bé, des de fa unes setmanes, Iván González afirma que està “canviant” la dinàmica: “La gent té ganes d’eixir i de fer coses en la natura. Estem notant el canvi”. Afegeix que aquest tipus de turisme “ja venia desenvolupant-se a poc a poc” i que a Europa té molta més tradició, i creu que ara el coronavirus “ha accelerat” eixe procés: “La gent s’està mentalitzant per anar a la feina o a fer la compra en bici. S’està prenent consciència i perdent la por a agafar la bici. S’està democratitzant, la bici ja no és només de qui entrena, sinó de tot el món”.

González, CEO de Kolotrip: "La gent s’està mentalitzant per anar a la feina o a fer la compra en bici. S’està prenent consciència i perdent la por a agafar-la"

El projecte EuroVelo de ben segur que serà un important impuls al cicloturisme europeu. És una xarxa de rutes ciclistes de llarga distància que travessarà el continent de punta a punta; es preveu que algunes rutes ja estiguen completes enguany. El CEO de Kolotrip admet que “probablement” en un futur incorporaran rutes per Europa, però de moment, estan “centrats” a l’Estat espanyol, on assegura que “hi ha molt de potencial”.

Més informació
Robinbrick, la startup que va néixer sobre una bicicleta
El futur de la bicicleta
Avui et destaquem
El més llegit