La mascareta de raigs UV-C que elimina virus mentre es respira

El producte, que ha estat desenvolupat per la UMH i el Fondo Emprendedores de Repsol, té una bateria que es recarrega com un telèfon mòbil

 La mascareta de Flat Tube Energy | EP La mascareta de Flat Tube Energy | EP

Una empresa alacantina ha patentat una mascareta sense filtre capaç d'eliminar el virus mentre es respira, gràcies a una cortina làser UV-C. La proposta, de Flat Tube Energy, aconseguiria acabar amb la contaminació provocada pels residus de les mascaretes d'un sol ús, assegura la companyia en un comunicat. Gràcies a dos startups de la Universitat Miguel Hernández UMH) d'Elx i el Fondo Emprendedores de Repsol, que han apostat per l'R+D, s'ha aconseguit una mascareta made in Spain basada en tecnologia ultraviolada de baixa freqüència, emesa per díodes làser dirigits, que permet en una càmera confinada laberíntica destruir el coronavirus, entre altres patògens, mentre es respira.

Tot això amb una bateria amb 10 hores d'autonomia que es recarrega com un telèfon mòbil. Amb un cost de producció baix i realitzada en impressió 3D al nostre país -sense necessitat de proveïment estranger-, es basa en la tècnica que David J. Benner, professor de Biofísica de la Radiació i de Ciències de la Salut Ambiental i director del Centre d'Investigació Radiològica en el CUIMCY. En el seu principal estudi conclou que la llum UVC llunyana té un rang molt limitat i no pot penetrar a través de la capa externa de cèl·lules mortes de la pell humana o la capa de llàgrimes en l'ull, per la qual cosa no és un perill per a la salut humana.

No obstant això, els virus i els bacteris són molt més xicotets que les cèl·lules humanes, per la qual cosa la llum UVC llunyana pot aconseguir el seu material genètic i inactivar-los gràcies a que la UVC llunyana ataca als enllaços moleculars que mantenen unit el AND.

Aquesta mateixa tecnologia és en la qual està basada la mascareta que, gràcies a una cambra estanca, elimina el risc per contacte, un gran repte de disseny amb segell espanyol que pretén revolucionar i col·laborar amb el control de residus.

Aquesta troballa suggereix que, l'ús de llum ultraviolada llunyana en aquesta mascareta, podria proporcionar no sols una protecció contra la Covid-19, sinó també sobre les epidèmies de grip estacional, així com evitar la propagació de pandèmies relacionades amb aquesta i altres malalties.

Més informació
Consells per prevenir els brots d'acne i rosàcia a causa de la mascareta
Avui et destaquem
El més llegit