Camps de cítrics anegats
Camps de cítrics anegats

Camps i empreses negades: les pèrdues econòmiques de les inundacions al País Valencià

La gota freda afecta el 80% de les empreses de la comarca del Baix Segura i ocasiona danys importants al cultiu de llimones i vinya

La prioritat era la seguretat de les persones. Ara, fora de la “situació de gravetat”, en paraules de la Generalitat Valenciana, és moment de fer les primeres valoracions de danys econòmics per la terrible gota freda que va assolar el País Valencià la setmana passada per la gota freda. Les primeres xifres són descoratjadores: polígons industrials sencers inundats, afectacions sobre el 80% de les empreses de la comarca del Baix Segura (la pitjor parada) i pèrdues d’uns 200 milions d’euros al camp.

La Cambra d’Oriola és l’entitat que canalitza tota la informació i ajuda necessària per a les empreses. “Farem tota la força possible amb l’objectiu de donar suport al nostre teixit empresarial”, ha indicat el president, Mario Martínez, i ha explicat: “El sector agrícola i la indústria agroalimentària ha estat el més afectat, però també ho han estat els transports, la indústria i els serveis. La destrucció arrossegarà a tots, des de qui s’ha trobat la seua empresa destruïda, fins qui no ha pogut obrir la persiana en quatre dies. Tots registren pèrdues”.

“La destrucció arrossegarà a tots, des de qui s’ha trobat la seua empresa destruïda, fins qui no ha pogut obrir la persiana en quatre dies”

L’objectiu ara és tornar a la normalitat i a l’activitat econòmica com més aviat millor, perquè les dades són esquinçadores. La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) estima que la totalitat dels polígons industrials i el 80% de les empreses del Baix Segura -d’un total de les 21.900 empreses censades a la comarca, més de 8.600 a Oriola-, han estat afectats per la gota freda.

Durant la seua visita a les inundacions, el president de la CEV, Salvador Navarro, ha demanat que el Baix Segura siga declarada “zona catastròfica” i que “s’activen de forma urgent les ajudes que permeta la recuperació de totes les zones afectades a la comarca”. “Des de la CEV treballarem de forma coordinada amb l’Administració perquè tant les persones com les empreses puguen tornar a la normalitat amb la brevetat més gran possible”, ha afegit.

Entre 100 i 200 milions de pèrdues al camp

Com dèiem, l’activitat agrícola ha estat la més perjudicada per la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) i les principals organitzacions agràries del País Valencià parlen de pèrdues d’entre 100 i 200 milions d’euros.

Concretament, la Unió de Llauradors i Ramaders xifra en 200 milions les pèrdues directes en les collites i en 30.000 les hectàrees afectades entre Alacant i València; ara bé, és el Baix Segura la zona més danyada amb prop de 25.000 hectàrees negades i 167 milions de pèrdues, seguida de La Costera amb 2.600 hectàrees i 3,3 milions, el Baix i Mitjà Vinalopó amb 1.200 hectàrees i 4,8 milions, l’Alt Vinalopó amb 400 hectàrees i 1,2 milions, i la Marina Alta i la Baixa amb 500 hectàrees i 300.000 euros.

Tasques de neteja en naus industrials

Per la seua part, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) fa una estimació més moderada, de 100 milions de pèrdues, tot i que amplia la superfície afectada a les 46.000 hectàrees. D’elles, quasi totes les abasta la província d’Alacant (92 milions). A aquestes primeres previsions, l’entitat adverteix que s’hauria de sumar les destrosses i els sobrecostos en alimentació en les explotacions ramaderes (sobretot en apicultura i granges d’oví), en les infraestructures agràries (camins, marges, murs, instal·lacions de reg, magatzems, hivernacles, etc.) i en maquinària agrícola.

Quins serien els cultius més afectats pel temporal? Segons els càlculs d’AVA-ASAJA, la major part de les pèrdues es concentren en les llimones (60 milions, el 40% de la superfície), molt presents al paisatge de les comarques del sud d’Alacant, tant per les inundacions dels camps com pels problemes d’asfíxia radicular que es produiran en els pròxims dies.

L’Associació Valenciana d’Agricultors fa una estimació de 100 milions de pèrdues, tot i que amplia la superfície afectada a les 46.000 hectàrees

També han sofert importants perjudicis econòmics els productors de raïm de taula i de vi, a les portes de la verema. En un total de 17.000 hectàrees de vinyes repartides a les províncies d’Alacant i València es lamentarien unes pèrdues de més de 22 milions d’euros.

Altres produccions damnificades per la gota freda són les hortalisses, que han resultat arrasades en unes 6.000 hectàrees; la magrana, amb 2.000 hectàrees afectades i 3 milions de pèrdues; el caqui en les zones pròximes als llits i els barrancs de la Ribera Alta, amb 100 hectàrees i un milió; i l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València, especialment les varietats de cicle curt com el Bomba -molt preuat-, amb unes 800 hectàrees inundades i 850.000 euros de pèrdues.

Per tot això, AVA-ASAJA ha sol·licitat a l’Agrupació Espanyola d’Entitats Asseguradores dels Segurs Agraris Combinats (Agroseguro) que agilitze les tasques de peritatge de les parcel·les i el pagament de les indemnitzacions. També reclama a les administracions que mostren una “especial sensibilitat” cap al sector agrícola en forma d’ajudes o mesures fiscals per “pal·liar la crítica situació” en la qual es troba.

Més informació
Opticits i la resiliència urbana
El mal clima fa caure la producció de cereals entre un 10% i un 20%
Renfe presenta el Tren Noè, l'ambaixador europeu pel clima
Avui et destaquem
El més llegit