Un PIB valencià millor que el d’abans de la crisi

BBVA Research preveu la creació de 55.000 ocupacions i una reducció de taxa d’atur fins al 12,8%

València, capital valenciana | iStock València, capital valenciana | iStock

Segons l'últim informe Situació Comunitat Valenciana, presentat aquest dimecres, entre finals de 2018 i principis de 2019 l'economia valenciana hauria mantingut un creixement al voltant de 0,5%-0,6% trimestral, lleugerament per damunt de la mitjana nacional, per a desaccelerar-se fins al 0,3% trimestral a partir del segon trimestre de l'any passat, un creixement lleugerament inferior al del conjunt d'Espanya. Amb això, el creixement de l'economia regional s'hauria estabilitzat en 2019 en el 1,9% anual, una dècima per davall de la mitjana nacional i en línia amb el creixement de l'any anterior.

Ho han explicat Rafael Doménech, responsable d'Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, i David Conde, director de la Territorial Est de BBVA en la presentació celebrada a València. No obstant això, el moderat impuls fiscal, el bon comportament de les exportacions, i de la inversió privada, afavorida pel fort dinamisme de les importacions de béns d'equip i dels visats no residencials, hauria afavorit l'estabilitat valenciana.

Per part seua, el sector turístic va aconseguir nous rècords en viatgers, pernoctacions i despesa, secundats principalment pel turisme nacional. Per zones turístiques, la Costa de Castelló va experimentar el major dinamisme mentre que la Costa Blanca va registrar increments més
moderats.

El mercat laboral valencià es va desaccelerar a 2019, a causa del menor creixement de la segona part de l'any, encara que va mostrar major dinamisme que el conjunt d'Espanya. Així, l'afiliació a la Seguretat Social en la comunitat va créixer un 3,1% en 2019, per damunt d'Espanya, la qual cosa va contribuir al seu posicionament com la tercera regió més dinàmica, després de Madrid i Múrcia. No obstant això, aquesta millora és heterogènia i s'estaria concentrant en les àrees urbanes i les capitals de província. Destaca el fort increment de les ciutats de València i Alacant, que van presentar el major dinamisme en 2019.

L'economia valenciana podria accelerar-se en 2021

A conseqüència dels factors anteriors, BBVA Research preveu que l'alentiment de l'activitat en la Comunitat continue també en 2020, i que el PIB regional augmente un 1,5%, per a accelerar-se lleugerament fins al 2,0% en 2021, si no es materialitzen alguns dels riscos existents. Entre els factors que contribuiran a la recuperació del creixement l'any vinent destaquen la resiliència del consum intern, els senyals de fortalesa de la inversió en equip i dels visats no residencials, així com una lleu millora de l'entorn internacional.

Més informació
2,5 MEUR pel contracte del 'múltiplex' autonòmic valencià
Una fundació per promoure la innovació des de València
Startup Valencia prepara un esdeveniment per a sumar-se a BCN Tech Spirit
Avui et destaquem
El més llegit