Els pobles de l'interior volen ser 'smart'

Un grup de treball planteja que l'impuls de l'economia circular és una de les principals oportunitats per a la zona d'interior de València

Vista del poble de Morella | iStock Vista del poble de Morella | iStock

Pobles intel·ligents i impuls de l'economia circular, oportunitats per a la zona d'interior de València. Són algunes de les conclusions del grup de treball de les comarques del nord-oest de la província de València que durant les últimes setmanes ha analitzat les oportunitats del territori dins del programa Identificació de Necessitats Territorials i Empresarials en què han participat 16 agents procedents de 12 entitats de les comarques de Camp de Túria, Els Serrans, Racó d'Ademús, Utiel-Requena i la Vall d'Aiora. Es tracta d'un projecte dins del programa d'Enfortiment d'Agents de l'Ecosistema d'Emprenedoria de CEEI València inclòs en el conveni signat amb l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) aquest 2020.

En l'acte de presentació de les conclusions, en què han participat Jesús Casanova, director del CEEI; Ramiro Rivera, diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la despoblació de la Diputació de València; Ricard Calvo, director de GRIDET-UV i Jordi Tormo, tècnic del CEEI València, s'han identificat 27 oportunitats de desenvolupament per al territori. Entre elles, aposten crear una marca de qualitat diferenciada per als productes agraris, artesans i els establiments turístics; a més de l'impuls del comerç de proximitat.

També en l'apartat de tecnologia i ciència, s'aposta per l'economia circular i la transició energètica; per la millora de les infraestructures tecnològiques rurals, per a impulsar el teletreball, atraure activitats professionals i afavorir l'augment de la població; i promoure l'economia col·laborativa. En l'àmbit de la societat i la cultura, s'ha proposat recuperar el valor del rural com a espai segur on fomentar el turisme a partir de recursos del territori, com ara l'enoturisme, la naturalesa, la cultura, el patrimoni i la salut (balnearis).

Reunió telemàtica per parlar el programa de pobles 'smart' | Cedida
Reunió telemàtica per parlar el programa de pobles 'smart' | Cedida 

Els agents han treballat des de juliol en tres sessions, a partir d'una metodologia innovadora procedende de l'àmbit empresarial, dissenyada per la consultora d'estratègia Loop New Business Models i a petició del CEEI, aquesta metodologia ha sigut adaptada a l'entorn territorial. Aquesta és una iniciativa de CEEI València, promoguda i finançada per la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial dins de la seua política de suport a l'emprenedoria innovadora.

Més informació
Ciutats mitjanes i zones rurals, un refugi davant la Covid?
Treballadors i 'coworkings' rurals contra el despoblament
Allotjaments rurals i apartaments turístics freguen el ple per Setmana Santa
Avui et destaquem
El més llegit