Enmig de la boira pel coronavirus, la claror es valora cinquanta vegades més. Per això, aquests dies els anuncis d'inauguracions, obertures i trasllats comporten una injecció d'esperança en l'ànim de tots, ja que en paral·lel s'hi sumen inversions, ocupació i, en definitiva, una miqueta de llum. És el que passa a la zona més lluminosa de València, La Marina, epicentre de la innovació on s'ubica Lanzadera, Angels i EDEM, els centres emprenedors de Juan Roig, a més del hub d'Insomnia, perquè les tecnològiques Zeus i Sothis traslladaran també els seus espais en la nova temporada.
"Hi creiem molt, volem compartir el temps amb els nostres equips i sobretot, aportar alguna cosa que siga espectacular", explica Albert Soriano, fundador del grup Artvisual al qual pertany la tecnològica Zeus Smart Visual Data. Soriano signava aquest agost el contracte de concessió per a deu anys en un espai de més de 3.000 metres quadrats on invertiran 2 milions d'euros.
S'instal·laran a la Base 1 de la Marina Sur, ara coneguda com a edifici Atlantis i que es concep com un ambiciós projecte que albergarà espais de treball per al centenar de treballadors de la companyia però que també comptarà amb ludoteca, cafeteria o serveis d'estètica, entre altres. "Des del primer moment no anem a treure números, nosaltres volem oferir, conjuminar idees, que s'acosten propostes interessants; tenim un esperit integrador i altruista", assegura l'empresari. "Les claus ens les van donar fa uns mesos, però això porta un procés i, amb tot, esperem en 2021 estar ja per allí, a l'abril", preveu Soriano.
València, "l'enveja de mig món"
La mudança de Zeus busca ajudar a consolidar un projecte emprenedor per a la ciutat que lidera, des de fa temps, la Marina d'Empreses del magnat de Mercadona. "Pensem que València està en una època molt interessant perquè sembla que per fi es començarà a mirar cap a la mar. La rehabilitació de la Marina, les activitats d'oci fan que la ciutat comence a vindre ací el cap de setmana... Faltava que siguem un hub tecnològic i per això ha d'haver-hi iniciativa privada, han d'haver-hi autobusos, ha d'haver-hi manera d'arribar ací, perquè després de l'activació de la part de vocació i oci han de focalitzar-se ací. Sabem que la nostra és una aposta molt forta perquè atraurà les mirades de tots... i sí, som una mica visionaris, igual que ho van ser Lanzadera, Insomnia o Biohub, amb tot el que s'està fent. Sabem que estem en els inicis d'alguna cosa que serà l'enveja de mig món", argumenta Albert Soriano.
Soriano: "Pensem que València està en una època molt interessant perquè sembla que per fi es començarà a mirar cap a la mar"
En aquest nou panorama, també s'espera l'activació de l'antiga Estació Marítima, que està en mans de l'empresa Fosbury's Mon N.V., la qual tindrà com a objectiu -condició principal de la licitació pública que va guanyar- contribuir a la concentració de startups en la Marina per fer d'ella un centre de referència internacional de la innovació valenciana. El contracte es va signar l'abril de 2019.
Precisament la mudança de Sothis, companyia especialitzada en solucions integrades de tecnologies de la informació, gestió industrial i gestió empresarial, serà a la base número 6, al costat d'aquesta antiga Estació marítima. La companyia tenia activada la mudança aquest octubre, tot i les restriccions i segurament estiga completa al gener del 2021. L'objectiu és "aprofitar l'ecosistema innovador de la Marina", expliquen per correu electrònic des de l'empresa en plena voràgine pel trasllat, en unes setmanes que asseguren són "intenses" en treball. L'empresa, amb la seu central al parc tecnològic de Paterna, compta amb 900 empleats i el 2019 va experimentar un creixement del 25%. Disposa d'oficines a València però també a Barcelona, Madrid, Aranda de Duero, Sevilla i Porto.
Martínez: "Ens satisfà poder estar més prop d'un ecosistema innovador de primer nivell com la Marina de València"
Com ja va explicar el seu CEO, Raúl Martínez, CEO de Sothis, "ens satisfà poder estar més prop d'un ecosistema innovador de primer nivell com la Marina de València. Estem segurs que podrem aprofitar les sinergies de la nova ubicació per a continuar cobrint les necessitats de digitalització dels nostres clients, alhora que acompanyem el nostre creixement orgànic amb un espai d'acord amb l'abast de Sothis hui". Abans tampoc eren aliens a l'ecosistema emprenedor, ja que l'empresa està participada per la societat d'inversió Angels, pertanyent també a Marina d'Empreses.
Un espai, ara si, lliure de deutes
La tardor també s'albira esperançadora per a la Marina per les notícies que provenen de Madrid. I és que el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), presentat el 28 d'octubre per la ministra d'Hisenda M. Jesús Montero, inclou la condonació del deute de la Marina de València, seguint el que ja va fer l'Estat amb altres deutes fruit de grans esdeveniments com les Olimpíades de Barcelona o l'EXPO de Sevilla. Així doncs el PGE 2021 ja inclou la condonació dels 420 milions d'euros que arrossegava el Consorci València 2007, gestor de la Marina.
Els PGE 'perdonen' el deute del Consorci València 2007, gestor de la Marina i hereu de les fastuoses celebracions de la Copa Amèrica
Per al conseller d'Hisenda Vicent Soler aquesta condonació és una "reivindicació històrica que donarà viabilitat a la Marina de València". Per la seua part, l'alcalde de València Joan Ribó ha destacat que la inclusió d'aquesta condonació als PGE revela que "comencem a anar pel bon camí. Els 390 milions d'euros del crèdit de l'ICO que assumeix el Govern de l'Estat s'ha de reconéixer com un pas molt important, a més dels deutes secundaris de les obres que ha fet el Port; és un tema que tenia bloquejada la Marina i sembla que d'una vegada per totes es va a resoldre", ha destacat.
El pròxim dijous 5 de novembre el president del Govern espanyol Pedro Sánchez visitarà València per presentar España Puede, el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència que ha dissenyat Moncloa. Un altre alè d'esperança per a la sempre a rebuf ciutat de València.