Els 6 milions de turistes de les Falles

Telefònica analitza el big data de la festa gran de la capital valenciana i revela que el 89% dels visitants són de territori nacional, principalment madrilenys

Fuset en la presentació de l'estudi Luca Tourism  | Ajuntament de València Fuset en la presentació de l'estudi Luca Tourism | Ajuntament de València

Més de 6 milions de persones van visitar València durant el mes de març de 2019. En la setmana gran de la capital valenciana, el turisme a València va créixer un 41% respecte a una setmana no festiva de l'any 2019, amb una mitjana de 931.639 visitants diaris. D'ells, 9 de cada 10 són espanyols.

Són xifres de l'estudi que ha presentat aquest dimarts el regidor d'Administració Electrònica i Agenda Digital, Pere Fuset, acompanyat pel de Turisme i Internacionalització, Emiliano García. En la presentació dels resultats de l'estudi Turisme en Falles -encarregat per l'Ajuntament de València i realitzat a partir de les dades recopilades per Telefónica amb l'eina Big Data Luca Tourism- també ha intervingut el director de Servicis Digitals de l'empresa, Bruno Vilarasau.

Visitants de Madrid, principalment

A través d'aquest estudi l'Ajuntament valencià disposa d'un perfil actualitzat del 'turista faller' i sap que la mitjana de visitants diaris en la setmana de Falles de 2019 va ser de 931.639 visitants; açò inclou tant els turistes com els excursionistes i les persones de l'entorn metropolità que passen un dia a la ciutat. D'ells, el 89% eren nacionals (quasi 9 de cada 10), i d'eixe percentatge els madrilenys van ser el 25,40% del total, seguits dels alacantins i castellonencs amb el 20,21% i 17,98%, respectivament. El turista espanyol visita principalment el barri antic i la zona centre.

9 de cada 10 turistes són espanyols, sobretot madrilenys: van ser el 25,40% del total

Respecte als turistes internacionals, un 92.83% provenien principalment de 10 països: Itàlia, Alemanya, Regne Unit, França, Holanda, els EUA, Suècia, Àustria, Bèlgica i Polònia. Aquests visitants es van concentrar durant la setmana de Falles en el centre de la ciutat, encara que també es van moure amb freqüència per la zona costanera: la platja de la Malva-rosa o la zona de la Marina (el districte dels Poblats Marítims, en general). Cal destacar en aquest apartat que els visitants italians van ser el 33,91% dels turistes internacionals i, a més, que el 62% d'ells va pernoctar a la ciutat.

Al febrer, sempre segons la mateixa font, el nombre de visitants de València va ser de 4.946.609, mentre que al març es va aconseguir la xifra de 6.239.493. "Este estudi es posa a la disposició de Visit València com una eina d'ajuda per a planificar la gestió turística de la ciutat, encara que també d'altres servicis per als quals puga ser d'utilitat una valuosa informació", ha assegurat Fuset sobre l'informe Turisme en Falles.

Els visitants italians són el 33,91% dels turistes internacionals i d'ells el 62% pernocta a la ciutat

L'estudi abasta el període comprés entre l'1 de febrer i el 30 de març, compara xifres de visites turístiques entre tots dos mesos de 2019 però també discrimina per franges horàries, té en compte les persones que es desplacen només per treball, reconeix als visitants de municipis pròxims com Alacant i Castelló, que ocupen en segon i tercer lloc, respectivament, quant a visitants nacionals, i fa un especial seguiment de les visites rebudes els caps de setmana, entre altres aspectes.

Informació de servei per les Falles 2020

Per la seua part, Vilarasau ha explicat la metodologia emprada per a l'elaboració de l'estudi, i ha ressaltat la satisfacció que "aquestes dades es puguen utilitzar per a prestar millors servicis a la ciutadania, i la tecnologia es convertisca en una eina per a millorar la vida de les persones. Permeten conéixer el perfil de qui ve, d'on ve, quants dies passa a la ciutat, quina visita, així com els seus patrons de comportament". Ha expressat igualment la seua confiança "que els resultats d'aquest estudi puguen servir per a planificar les Falles de 2020 no sols en l'aspecte festiu, sinó també en uns altres com el de la seguretat o el transport".

Més informació
Les Falles omplen el 85% dels hotels de València
L'etern interrogant de les Falles: quin és el seu impacte econòmic?
Emprendre per Falles
Avui et destaquem
El més llegit