Pardas Collita Roja 2012: un vi de novel·la de culte 

L'ampolla que tot apassionat del sector recomana és una referència pels negres, com l'obra de Hammett que li dóna nom

S'espera literatura d'aquest vi, des d'un principi. Collita Roja és una novel·la negra de Dashiell Hammett, recordada per ser la primera que va imposar una mirada moderna i complexa de la societat nord-americana. Un èxit literari que va fixar les claus del gènere on la corrupció i la violència s'expressen amb una atmosfera, uns personatges i un estil ben durs i realistes.

Quant al Collita Roja de Pardas és un vi elaborat majoritàriament de raïm sumoll. Com la novel·la, és pura carn i expressió. Segons ens aconsellen els apassionats del món del vi, si trobes una ampolla a les prestatgeries de les botigues, compra-la, perquè poc hi durarà.

Un vi que tothom hauria de conèixer per la seva identitat i complexitat. Un vi amb el qual al celler Pardas han volgut presentar una de les varietats negres que antigament es cultivaven al Penedès i, en vies d'extinció. Perquè com ens expliquen al celler, els ceps de sumoll són com els pagesos, de joves són barroers i productius, els fruits maduren molt diferent comparat amb altres varietats, però amb els anys, arrelen profundament. Així que quan més vells, és quan ens poden donar saviesa. I en els temps actuals que tot es vol ràpid, no s'ha assassinat la varietat del tot per miracle!

Ens trobem davant d'un vi potent, de sensacions carnoses i càlides que pretén expressar la tradició vinícola dels vins del Penedès. El sumoll prové de petites vinyes plantades fa més de 60 anys, en diverses parcel·les de Torrelavit, Sant Llorenç d'Hortons, Piera i la Llacuna, al nord del Penedès.

Ceps recaragolats pel temps i cuidats amb una agricultura respectuosa amb l'entorn. El vi s'arrodoneix amb una petita aportació de marselan, que matisa el sumoll. Es recomana decantar-lo una mica abans de servir-lo, perquè s'obri i es gaudeixi plenament. A la vista, té un color cirera picota vermella, de capa mitjana i rivet grana, net i brillant.

En nas, ens aporta una agradable intensitat d'aromes de fruita vermella i verdor, de terra molla, sobre un fons de notes minerals i balsàmiques (eucaliptus). En segon terme, apareixen unes lleugeres notes d'especiats atès el pas en bótes de castanyer i roure. En boca, té una entrada fina i lleugera, però un final càlid. Ens presenta una marcada acidesa, un taní assecant i saborós. També destaca el postgust que ens retorna les aromes de fruita vermella, les herbes mediterrànies i la frescor balsàmica.

Si la novel·la és un dels títols fundacionals del gènere, una obra de culte que tothom recomana, doncs el mateix passa amb aquest vi, se l'ha de conèixer i seguir amb atenció l'evolució d'aquesta varietat, que torna per reivindicar-se com el "negre del Penedès".

Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit