• Plana d'en Fonoll Selecció Negre 2006: el triomf de la paciència

Plana d'en Fonoll Selecció Negre 2006: el triomf de la paciència

Més de sis anys i mig d'afinament en ampolla han aportat a aquest vi un equilibri i una complexitat extraordinaris

Plana d'en Fonoll
Plana d'en Fonoll
Joan Nebot
Col·laborador
21 de Novembre de 2014
Act. 21 de Novembre de 2014

He estat rumiant, i no se m'acudeixen gaires vins que surtin a la venda vuit anys després de la collita. I el que ja és més difícil, és que a més a més, tinguin un preu de venda en comerç per sota dels 20 euros, que seria la frontera que separa els vins que ja són realment exclusius. Doncs bé, aquesta paciència que han tingut a Sant Josep Vins, el celler cooperatiu de Bot, els ha valgut la pena, perquè han estrenat la primera anyada d'aquest vi, que tot just ara surt a la venda, amb un Vinari d'Or que el certifica com el millor vi en la categoria de Negres de Guarda, els de més de 12 mesos de criança en recipients de fusta, dels Premis Vinari 2014.

Pensem-ho bé: és un vi de l'anyada 2006, és a dir, de fa vuit anys. Si hi ha algun lector de 18 anys, l'edat legal per iniciar-se en el consum de vi, quan es va veremar el raïm, tenia 10 anys, era un nen... El que tampoc és habitual, és que per ser un vi tan antic, no té gaire bóta: només 14 mesos, i es va embotellar el març del 2008. És a dir, que porta en ampolla uns 80 mesos, més de sis anys i mig... I de ben segur que li devem a tot aquest repòs i afinament l'elegància, l'equilibri i la complexitat que l'han fet mereixedor del premi.

Per continuar amb les coses atípiques d'aquest vi: està emparat a la DO Catalunya, malgrat que s'elabora a la Terra Alta, amb raïm íntegrament procedent de la Terra Alta. Jaume Martí, director de màrqueting de l'Agrícola Sant Josep explica el motiu: "És un projecte amb una filosofia diferent de la dels vins tradicionals que elaborem al celler emparats a la DO Terra Alta. Es tracta d'un vi de criança inusualment llarga i elaborat amb un cupatge en què hi ha varietats de raïm internacionals, així que vam decidir diferenciar-lo d'aquesta manera de la resta de la nostra gamma en què predominen les varietats autòctones i criances -quan n'hi ha- més normals".

El cupatge, efectivament, és eclèctic: carinyena (30%), sirà (23%), cabernet sauvignon (23%), merlot (14%), garnatxa negra (10%). I és que el motiu de la selecció és precisament escollir els millors d'entre tots els vins negres destinats a criança. I amb les 550 hectàrees de vinya que explota Sant Josep Vins, n'hi ha uns quants per triar.

És un vi de color granat fosc, però no sense arribar a la negror, amb una certa transparència. El voraviu no està gens evolucionat ni oxidat, és encara roig sense cap to teula. I per descriure les aromes, ens hi hauríem d'estar una bona estona, perquè en una ampolla de Plana d'en Fonoll Selecció Negre 2006 no hi ha un sol vi, sinó uns quants, que es van manifestar segons el vi es va oxigenant. Si acabat de destapar hi ha aromes més dures, de tinta xinesa i de betum de sabates, al cap de deu minuts a la copa la fruita ja va agafant el protagonisme, amb fruita vermella, gerds i maduixa, i notes balsàmiques de resina i mentolades. Una estona més i es van manifestant notes de llorer, d'hidrocarburs, de xocolata negra, de tabac de pipa, de cedre i molts més matisos que recomano més gaudir amb el mateix nas que no pas llegir.

A la boca, no enganya: és un vi de la Terra Alta, potent, dens, d'aquells que emplenen la boca, i alhora fresc, fi, i amb nervi, amb un pas per boca àgil i una tanicitat final viva que fa pensar que encara li queden uns quants anys de vida per anar guanyant complexitat i afinar-se abans no comenci a decaure. És clar que, amb només 6.000 ampolles elaborades, qui vulgui seguir-li l'evolució, ja cal que s'afanyi a comprar-ne unes quantes.

 

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi