• Punto Neutro, el correu (electrònic) certificat

Punto Neutro, el correu (electrònic) certificat

La start-up dedicada a l'intercanvi protegit d'informació ja ha despertat l'interès del sector legal

L'equip de Punto Neutro
L'equip de Punto Neutro
Aiats Agustí
Periodista
12 de Maig de 2016
És el correu electrònic l'eina adequada per les teves comunicacions professionals? Si no t'havies fet mai aquesta pregunta incòmoda, potser ara és l'hora. Roger Morante, CMO de Punto Neutro creu que no. Aquesta és una start-up dedicada a l'intercanvi protegit de documents i informació entre empreses.

És una plataforma de comunicacions certificades que permet a l'usuari fer servir diferents serveis en línia i modalitats d'enviament "depenent de les molèsties pel destinatari". El principal objectiu d'aquests serveis és poder comunicar-se amb tercers d'una manera segura i podent demostrar el contingut d'aquestes comunicacions. "Actualment tothom fa servir el correu electrònic, però no és del tot segur i té certes limitacions", constata Morante. Amb Punto Neutro "es disposa d'una major seguretat i la capacitat de demostrar el contingut i enviament d'aquestes comunicacions, inclús la recepció per part del destinatari", explica el responsable de l'empresa. La companyia ofereix diversos graus de certificació en diferents serveis, depenent de la modalitat escollida, es pot fer un "seguiment de les comunicacions, com ara veure si s'ha rebut el correu o s'ha obert o descarregat un document adjunt". Així, "depenent de la modalitat i les molèsties, més garanties,", conclou Morante. Els diferents serveis van des d'un simple baner de comprovació de lectura inclòs al cos del text del correu a modalitats d'encriptació d'arxius.

La certificació d'enviaments és el servei bàsic que ofereix Punto Neutro. A partir d'aquí, aquesta start-up n'ha afegit d'altres, com ara contractes electrònics, facturació i connexió segura entre sistemes informàtics.

Una de les particularitats que han fet créixer aquesta empresa en el sector legal és el fet que es pot obtenir una certificació notarial –per obtenir una força probatòria més gran- dels enviaments. Precisament aquest són actualment el públic objectiu de Punto Neutro: despatxos de procuradors, advocats, el món legal en general. "Aquest sector li costa incorporar la tecnologia però li és molt necessari, perquè treballen amb entregues amb dates fixades i limitades i tenir una prova d'entrega d'un document o comunicació pot representar guanyar o perdre un cas", explica Morante. La necessitat de provar el dia i l'hora d'una entrega a l'era del correu electrònic fa dels serveis d'aquesta companyia una eina interessant per aquests despatxos, "però també cada cop més per a les empreses en general", afirma Morante. D'aquesta manera "les empreses podran certificar el lliurament de factures o albarans".

L'altre punt fort i pel que Punto Neutro està apostant són els contractes electrònics. "Faciliten molt la signatura de contractes", explica Morante. El destinatari rep un correu electrònic certificat amb el contracte i el pot signar –o rebutjar- de manera telemàtica. A més, en un futur també es podran fer modificacions en línia del redactat "de manera que es podrà fer una conversa i millorar o concretar punts i clàusules del contracte".

Un projecte de futur
Els tres socis fundadors provenen d'àmbits bastant diferents. En Marc Filella, CTO de la companyia, és tècnic informàtic amb experiència al sector públic i privat –havia treballat al departament de sistemes d'Emte i T-mobile-. La segona pota del projecte és en Josep Saiz, tècnic Superior en Informàtica, especialista en gestió i implementació de xarxes informàtiques, compta amb amplis coneixements sobre gestió d'empreses. Finalment, la tercera cara és Josep Servent, actual CEO i promotor principal del projecte empresarial, és especialista TIC en l'àmbit legal amb més de 15 anys d'experiència i coneix bé les necessitats del sector.

El projecte inicial dels tres emprenedors era, precisament, una de les idees que ha quedat com a aposta de futur de Punto Neutro: connectar xarxes informàtiques de manera segura. En Marc i en Josep van començar durant el seu temps lliure a conformar una plataforma EDI (Electronic Data Interchange) l'any 2013. Aquest tipus de xarxes les fan servir grans empreses com bancs i multinacionals. Tot i això, es va derivar cap a altres activitats "més fàcils de cobrir", com ara la certificació de comunicacions i la idea inicial de Punto Neutro queda com a projecte de futur. 

Si bé la plataforma ja funciona, la comercialització dels serveis encara es troba a les bressoles. Ara per ara, la companyia compta amb 30 clients que fan servir els seus serveis, la majoria despatxos de procuradors. "Ara mateix encara estem enfocats molt en desenvolupar nous productes i serveis, però tot i així esperem acabar l'any amb uns 250 clients de quota mensual i uns 150 usuaris de pagament esporàdic", diu Morante. Barcelona Activa ha donat un cop de mà a aquesta empresa, que ja dóna feina a tres treballadors.

Així mateix, la companyia està treballant amb la Universitat de Girona per desenvolupar un "traductor de formats". Es tracta d'una "caixa negra" que pugui rebre i convertir qualsevol tipus de document a un estàndard de manera automàtica.