Nou escoles de Catalunya amb matrícula d'honor

D'entre les 9 millors escoles catalanes, segons Forbes, vuit estan ubicades a la província de Barcelona i una a Girona

El nou curs escolar s'avança a les dates d'inici habituals | iStock El nou curs escolar s'avança a les dates d'inici habituals | iStock

El sector educatiu enceta un nou curs escolar marcat per l'absència de la covid-19 i les mascaretes, i avançant-se a les dates d'inici de curs habituals. Mentre que infantil i primària comencen aquest dilluns, l'ESO, Batxillerat i FP ho fan dos dies més tard, el set de setembre. El presentisme torna, tal com s'esperava amb "la nova normalitat", però alhora, l'aula virtual tampoc deixa l'escola. Els nous sistemes de gestió i mètodes educatius basats en eines digitals apresos durant la pandèmia són ara un punt a favor per als centres educatius. La connectivitat ara ja és una característica que, per exemple, la revista Forbes -coneguda per les seves llistes de referència- té en compte a l'hora de puntuar les millors escoles de Catalunya

Per a la seva llista del 2022 també ha tingut en compte aspectes com la ràtio d'alumnes per classe, la nota mitjana aconseguida a la selectivitat, aspectes tecnològics, idiomes que s'ensenyen, extraescolars oferides, infraestructures del centre, transport, servei mèdic i altres especialistes, diversitat, gabinet de psicologia, preu, si hi ha llista d'espera per entrar, percentatge d'antics alumnes que porta els seus fills a aquella escola, antics alumnes cèlebres, la laïcitat o si els estudiants vesteixen uniforme. 

Segons la llista Forbes, entre les 100 millors escoles d'Espanya, nou estan ubicades a Catalunya

Qui encapçala el llistat, tant de les millors escoles d'Espanya, com de Catalunya, és l'escola Sant Peter's School, ubicada a Barcelona. És l'únic centre educatiu de Catalunya que compta amb un laboratori infantil de ciències, el primer en introduir assignatures com blockchain, nanociència, neurologia i intel·ligència artificial, i l'única escola de Barcelona que ofereix el Batxillerat Internacional (IB Internacional Continuum) en anglès a totes les etapes escolars: infantil, primària, secundària i batxillerat. En aquest centre privat han estudiat, per exemple, Eric Bencomo, director de producte de Youtube Discovery; la directora de documentals Emily Strong; Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana i el pilot Pedro Martínez de la Rosa

La llista de Forbes, en clau estatal, abasta les 100 millors escoles d'Espanya, d'entre les quals nou són catalanes. Concretament, vuit estan ubicades a la província de Barcelona i una a Girona, Montessori Palau, que ocupa la 15a posició en el rànquing espanyol i la segona en el català. És l'escola on va estudiar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i, a més de tenir -lògicament- un model educatiu basat en el mètode Montessori, compta amb un entorn idíl·lic: àmplies zones verdes i espais de joc i esportius que, conjuntament amb altres instal·lacions, comprenen una extensió de 15.000 metres quadrats. 

El segueix l'Internacional SEK Catalunya, ubicat en un paratge natural a la Garriga. De fet, en aquesta escola, el bosc esdevé una extensió de l'aula, on es fan activitats esportives i dinàmiques de grup. Segueix la metodologia educativa del Programa Duke of Edinburgh Award, ofereix també batxillerat internacional i té una comunitat multicultural de professors i alumnes de més de 37 nacionalitats.

La quarta posició del llistat també és una escola amb orientació internacional: l'Agora Sant Cugat International School, que forma part del grup Globeducate. És un projecte multilingüe, amb batxillerat internacional, que fa una aposta educativa per la música i les arts expressives. De fet, l'escola compta amb un vincle directe amb el Conservatori del Liceu de Barcelona, que permet als alumnes obtenir el Diploma de Nivell Bàsic de Música. Hi van estudiar Marc Gené Guerrero, pilot de Fórmula 1 i la periodista Marta Casagolda.

Seguit apareixen dues escoles ubicades al Baix Llobregat: La Miranda (Sant Just Desvern) i The British School of Barcelona (Castelldefels). La primera, on va estudiar l'epidemiòleg Oriol Mitjà, segueix la teoria de les intel·ligències múltiples, ensenya set idiomes des de l'inici de la trajectòria escolar i utilitza la tecnologia com a eina essencial educativa. En aquest últim aspecte coincideix el britànic, que implementa el Programa de Dispositius 1-a-1, on cada alumne disposa del seu propi dispositiu. La mànager de futbol femení Carlota Planas va estudiar en aquest centre. 

L'estatunidenc Benjamin Franklin International School ocupa la sisena posició: amb un programa educatiu totalment internacional i amb, de fet, més de 25 nacionalitats entre el seu alumnat. El segueix el Virolai, on van estudiar la presidenta del Parlament Laura Borràs, el director d'ICAC de la Generalitat Joan Gómez, i el polític i periodista Antonio Baños. És l'única de tot el llistat català que és concertada i té una pedagogia orientada a la coeducació i l'ensenyament plurilingüe.

Les llengües tornen a ser un bàsic en l'últim centre educatiu del llistat, la millor novena escola catalana segons Forbes: Oak House School, on els alumnes aprenen anglès des del primer any i on es fomenta, amb especial interès, la curiositat, la creativitat, l'esforç i la resiliència. 

Més informació
Levelab i els costos ocults de l'educació
La transformació educativa i la lliçó inversa
Avui et destaquem
El més llegit