Barcelona, ciutat intel·ligent?

La varietat de criteris fa saltar a Barcelona dins i fora dels rànquings mundials de ciutats intel·ligents

Imatge del districte del 22@ | Ajuntament de Barcelona Imatge del districte del 22@ | Ajuntament de Barcelona

Barcelona celebra aquesta setmana l'Smart City Expo World Congress, la cimera internacional de ciutats intel·ligents que compartirà espai-temps amb el Tomorrow.mobility. El saló comptarà amb un programa de tres dies, del 15 al 17 de novembre, centrat en aquelles eines i estratègies disponibles per a governs locals, organitzacions i ciutadans que faciliten la vida de les persones a les ciutats. En un escenari amb reptes ambientals cada cop més exigents i un marc global geopolíticament incert, els líders urbans han de reflexionar sobre com les ciutats poden contribuir a fer del món un lloc millor

Però què és exactament una smart city? Una ciutat que utilitza la tecnologia com a eina per millorar la qualitat de vida dels seus habitants. El concepte toca moltes branques d'actuació -economia, tecnologia, energia i medi ambient, governança, infraestructures, inclusió, mobilitat...- i, com en la intel·ligència de les persones, també hi ha moltes maneres de mesurar-ho. 

IESE Business School University of Navarra, per exemple, per realitzar el seu índex anual de Cities in Motion valora el capital humà, la cohesió social, la mobilitat i el transport, la projecció internacional, el medi ambient, la planificació urbana, la governança, l'economia i la tecnologia. En el seu índex del 2022, Barcelona obté 65 punts de 100 i ocupa la 31a posició en el rànquing mundial. IESE ha puntuat molt positivament la cohesió social, la planificació urbana, la mobilitat i el transport de la ciutat, mentre que ha vist fortes mancances en l'economia, la projecció internacional i el capital humà.

L'evolució dels últims tres anys de Barcelona en aquest rànquing és força irregular: si en el 2020 va assolir la 26a posició, l'any anterior va baixar fins a la 34a i aquest any ha recuperat posicions fins a la 31a. Això sí, sempre per darrere de Madrid, que enguany està en la 27a posició.

Per admirar referents, les primeres posicions del Cities in Motion les ocupen, per ordre, Londres, Nova York, París, Tòquio, Berlín, Washington, Singapur, Amsterdam, Oslo i Copenhaguen. 

Varietats de resultats n'hi ha tantes com criteris, tal com succeeix a l'hora de definir -i mesurar- la intel·ligència de les persones

Una posició molt més afavorida obté Barcelona en el rànquing de la consultora Juniper Research, que té en compte dimensions com la mobilitat, la salut, la seguretat i la productivitat. En el seu Smart City Index del 2022, la capital catalana apareix en la tercera posició mundial, per darrere de Shangai i Seul i per davant de Beijing i Nova York. Els motius que porten a Barcelona a ocupar aquesta posició per a Juniper Research són aspectes del sistema de transport -que fa un gran ús d'energies renovables i funciona amb rutes diagonals per la ciutat-, l'enllumenat públic, que utilitza llums LED, la gestió dels residus i els sensors dels quals disposa la ciutat per controlar el soroll, la contaminació atmosfèrica, la temperatura, la humitat i l'estacionament de vehicles. 

D'índexs mundials que busquen enumerar les ciutats més intel·ligents del món n'hi ha una gran quantitat i els resultats d'uns i d'altres, sorprenentment, no coincideixen gaire. Més exemples: al Top 10 Smart Cities de NexusIntegra, Barcelona directament no apareix. A l'IMD Smart City Index elaborat per l'Observatori de Ciutats Intel·ligents del Centre de Competitivitat Mundial de l'IMD, Barcelona ocupa la 58a posició mundial, i Bilbao la 10. Varietats de resultats n'hi ha tantes com criteris, tal com succeeix a l'hora de definir -i mesurar- la intel·ligència de les persones: és només la capacitat de percebre i retenir coneixement o hi ha set intel·ligències? La part racional i lògica té més valor que l'artística?

Kíev està nominada per guanyar el City Award pel seu ús de la tecnologia com a eina de suport i resiliència ciutadana

Les 6 ciutats nominades als World Smart City Awards

La cirereta del pastís la posarà el mateix Smart City Expo World el 16 de novembre a la celebració dels World Smart City Awards, ja que, entre les 10 categories de premis està el City Award. Les ciutats nominades a guanyar el guardó són Toronto per la seva estratègia d'infraestructura digital, Sidney per la seva política de transport, la brasilera Curitiba pel seu sistema de seguretat alimentari, Kíev per l'ús de la tecnologia com a eina de suport i resiliència, Bogotà pel seu sistema d'atenció sanitària i Seül per la seva política d'inclusió digital. 

Més informació
Els fitxatges més cars de la història del futbol, d'ells i d'elles
Catalunya lidera el rànquing de l'IRPF estatal en el tram de 30.000 €
Amb perspectiva novaiorquesa: les 10 millors startups catalanes
Per què TikTok és la xarxa social més addictiva, però no la més popular?
Avui et destaquem
El més llegit