Barcelona ha situat l’Estat espanyol en el mapa dels 10 països europeus més atractius on invertir aquest 2024. Concretament, l’ha situat en quarta posició, tal com ho constata CBRE en l’informe 2024 European Investor Intentions Survey. Ho ha assolit juntament amb la ciutat de Madrid, que es posiciona com la tercera ubicació preferida a Europa, quatre posicions per sobre de la capital catalana. D’aquesta manera, Espanya ha destacat a Europa per les positives perspectives que projecta el seu sector immobiliari, esdevenint l’únic territori europeu que consta en aquest rànquing amb dues ciutats.
Barcelona és la setena ciutat europea més atractiva pels inversors
Es tracta d’una “molt bona notícia”, tal com ho ha assegurat Paloma Relinque, directora de Capital Markets de CBRE a l’Estat espanyol: “El mercat coincideix que l'activitat inversora s'intensificarà a la segona meitat de l'any. L'actuació sobre els edificis per generar més retorns serà clau en els pròxims mesos”. I és que l’increment de l’activitat inversora en aquest segon semestre de l’any coincideix amb la celebració de The District, l'esdeveniment internacional líder per a inversors i professionals del sector immobiliari que la ciutat comtal acollirà els dies 25, 26 i 27 de setembre a la Fira de Barcelona.
The District, cap a una tercera edició d'habitatge "assequible i turístic"
La tercera edició de The District tornarà a acollir delegacions internacionals per conèixer "els seus projectes transformadors" i les oportunitats immobiliàries dels seus mercats per atraure capital, segons va avançar l’organització del congrés immobiliari en la seva presentació, el passat 10 de setembre. Així mateix, la trobada reunirà delegacions de territoris com Dubai, Aràbia Saudita, Grècia, Bulgària o Bèlgica, així com de Bilbao o Madrid.
Si bé la cita compta amb només dues edicions -tres demà passat-, el president de la fira, Juan Velayos, va comunicar durant la presentació que “en només dues edicions hem aconseguit posicionar-nos com l'epicentre del sector immobiliari (real estate) on els principals fons mundials volen estar". Aquesta tercera edició comptarà amb l'habitatge assequible i l'immobiliari relacionat amb el turisme com a temàtiques principals.
Creix l'interès pel sud d'Europa
Reprenent l’informe de CBRE, cal mencionar els països més atractius pels inversors que se situen per sobre d’Espanya: Regne Unit, Alemanya i Polònia, en aquest ordre, componen el podi. L’Estat espanyol consta en quarta posició, per sobre de territoris com Països Baixos, França, Irlanda, Itàlia, Suècia i Suïssa, que continuen el llistat. Atenent les ciutats, Londres i París lideren en primera i segona posició per sobre de Madrid, que és seguida per Amsterdam, Berlín i Copenhaguen. Tal com queda recollit a l’inici de l’article, Barcelona se situa en setena posició, deixant lloc a Varsòvia, Estocolm i Dublín, que tanquen el top 10.
Una cinquena part dels enquestats està disposada a pagar primes per actius sostenibles
Malgrat que Espanya i Itàlia ocupen la quarta i vuitena posició respectivament, l’informe publicat per CBRE posa en relleu l’interès pels països del sud d’Europa per part dels inversors, arran dels avenços en clau ESG (environmental, social and governance) i digital, dos aspectes cada vegada més ben valorats. En aquest sentit, una cinquena part dels enquestats està disposada a pagar primes per actius sostenibles, en un context en què es prioritzaran les estratègies value-add (31%) i oportunistes (20%).
El mercat immobiliari gira el tauler de joc
Quant a les preferències del mercat immobiliari, els inversors europeus han mostrat un gir en el tauler de joc. Per primera vegada, els sectors logístic (34%) i residencial (28%) han superat el d'oficines (17%) com els més populars. La majoria dels inversors que aposten pel segment industrial i logístic confien que la demanda d'espais es mantindrà o creixerà el 2024, mostrant un interès clar per propietats modernes.
D’altra banda, els actius hotelers mantenen fonaments sòlids d'ocupació, especialment en el segment de luxe, amb vendes i afluència en recuperació. Les residències per a estudiants i els allotjaments per a gent gran continuen captant atenció, alhora que creix l'interès en els centres de dades i en actius vinculats a les ciències de la vida i la salut.
Els sectors logístic (34%) i residencial (28%) han superat el d'oficines (17%) com els més populars
CBRE assegura que les expectatives de compra i venda són més elevades enguany, i més de la meitat dels inversors enquestats creuen que l'activitat del mercat tornarà als nivells observats abans de la pujada de tipus d'interès mundials al primer semestre del 2025. Quant als reptes pels inversors, però, destaca el desajustament en les expectatives de comprador i venedor, els tipus que continuaran elevats i l'enduriment de les condicions de finançament. Tot, en un panorama geopolític que si bé el 2023 es considerava com un obstacle significatiu per a la inversió immobiliària en el 42% dels enquestats, enguany ho representa només per al 27% dels casos.