The District celebrarà la seva tercera edició a Barcelona del 25 al 27 de setembre. L'esdeveniment esdevindrà l'aparador on s'anticiparan les macrotendències immobiliàries del 2025 i s'examinaran els resultats del primer semestre de l'any en curs. Aquest dimecres Juan Velayos, president de The District, ha presentat la nova edició destacant el caràcter internacional d'aquesta i l'acolliment global que ja té el cim. "En només dues edicions hem aconseguit posicionar-nos com l'epicentre del real estate (sector immobiliari) on els principals fons mundials volen estar", ha indicat. Com a avanç, la presentació ha comptat amb dues taules rodones sobre dues de les principals temàtiques que protagonitzaran la trobada: l'habitatge assequible i l'hospitality, l'immobiliari relacionat amb el turisme i el sector hoteler.
Segons Francisco Pérez, conseller delegat de Culmia, a Espanya "el parc social assequible en l'àmbit nacional és de 300.000 habitatges, molt petit comparat amb la mitjana europea, de manera que no tenim tanta oferta per donar solució a totes les necessitats". Com a solució a l'escassetat conjuntural residencial, Pérez ha assenyalat la industrialització o iniciatives innovadores que han aparegut en el mercat, com el flex living (habitatge flexible), i per la voluntat de "no restringir legislativament l'entrada de figures que treurien pressió al mercat de l'habitatge. Un cas serien els apartaments temporals amb serveis".
El directiu de Culmia ha apuntat que "per al desenvolupament d'un entorn consolidat d'habitatge assequible es requereixen 66.000 milions d'euros, dels quals 18 han de ser venir de capital privat. Per aconseguir-ho, s'ha d'atreure capital estranger donant seguretat jurídica i posar ordre en molts assumptes quant a garanties o finançament, ja que són projectes amb molt baixa rendibilitat".
Miguel Acosta, corporate general counsel a Anticipa Real Estate i i Aliseda Inmobiliaria, ha definit la qüestió residencial social com "un problema, que no només és nacional, sinó que és compartit a Europa. Si ens fixem en la població espanyola, ja és la seva segona preocupació". Amb el propòsit de propiciar l'avanç del mercat, Acosta ha indicat, igual que Pérez, que "existeix apetit inversor internacional d'actors del mercat a qui els interessa l'habitatge assequible a Espanya, i aquesta oportunitat cal aprofitar-la".
El líder d'Anticipa i Aliseda considera que la sobreregulació està sent un obstacle per desbloquejar la situació: "les normatives que són diferents a cada comunitat autònoma i en l'àmbit local estan complicant el progrés dels projectes". Així mateix, ha reivindicat que "tampoc avancem en el canvi normatiu quant a obtenció de llicències o contractació pública", canvi que igualment no succeeix en relació amb fórmules innovadores de col·laboració publicoprivada.
Paral·lelament, Joan R. Riera, comissionat d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, ha advocat "pel conjur de tots els actors per garantir el dret a l'habitatge. Que no només sigui l'Ajuntament qui ho promogui, que intervinguin els poders públics i privats".
L''hospitality' gaudeix de la recuperació del turisme
La segona qüestió que s'ha abordat durant la presentació de The District 2024 ha estat el moment d'or que viu l'hospitality, arran, principalment, de la recuperació del turisme. Sobre això ha reflexionat, Víctor Iborra, soci de Real Estate a Meridia Capital, qui ha sostingut la positivitat que es respira en l'actiu "sempre que se sàpiga aportar el valor que demana el consumidor, el qual busca experiències diferents". En la mateixa línia s'ha dirigit Carlos Miró, director de Desenvolupament a Espanya i Portugal de Hilton, qui ha exposat l'estratègia de reposicionament de marques lifestyle que han seguit, "ja que els usuaris ara tenen més en compte l'experiència que el producte". De la mateixa manera Miró ha mostrat la inclinació de l'hospitality d'escurçar l'estacionalitat, fomentant la connectivitat en les destinacions i consolidant, així, l'expansió del mercat.
The District World Summit 2024, on es defineixen les operacions de 2025
Alguns dels ponents que han participat en les sessions d'avui es podran veure a The District World Summit 2024, el major congrés europeu destinat a tots els fons de capital, que s'organitzarà en el marc de The District, i que congregarà més de 400 ponents capdavanters de la indústria. En els seus escenaris, a més d'analitzar la problemàtica de l'habitatge assequible a Europa i desgranar el perquè de l'apetit inversor en hotels i allotjaments, s'estudiarà la macrotendència del flex –que busca adaptar-se als estils de vida nòmades del moment–; la transformació del retail, que reprèn la presencialitat; la revitalització de les oficines a zones prime; el reajustament del logístic després de la pandèmia; o el potencial dels actius alternatius tals com el healthcare, life science o els espais esportius.
Entre els noms propis que acudiran a The District World Summit 2024 estan James Seppala, responsable de Real Estate a Europa de Blackstone; Ayman Alawadhi, director de la companyia de captació d'inversió als Emirats Àrabs Units i Aràbia Saudita, The Corporate Group LLC; Domingo Etcheverria, principal de The Carlyle Group; Vanessa Gelado, directora de Hines Spain; Juan Manuel Acosta, CIO de Rockfield; Jon Asumendi, vicepresident sènior d'Adquisicions a Starwood Capital Group; o Javier Solís, responsable de gestió d'actius immobiliaris a la regió EMEA de Goldman Sachs.