• Economia
  • Catalunya, cinquena regió de la UE receptora d'IED química

Catalunya, cinquena regió de la UE receptora d'IED química

Entre 2018 i 2022, 32 empreses han materialitzat 39 projectes d’IED químics al territori, suposant una inversió total de 654 milions d'euros

Un 25% de les empreses químiques de l'Estat es troben a Catalunya | iStock
Un 25% de les empreses químiques de l'Estat es troben a Catalunya | iStock
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
05 de Juny de 2023

Tot i que la química pot arribar a sonar com quelcom de llunyà, es tracta d’una ciència molt propera a nosaltres. Al cap i a la fi, és l’encarregada d’estudiar la composició de la matèria que ens envolta en el nostre dia a dia. Per aquest motiu, la indústria química té un pes important a la nostra societat, i Catalunya disposa d’un sector químic molt desenvolupat, de fet, el més rellevant de l’Estat: un 25% de les empreses químiques es troben a Catalunya, concretament 1.985. Aquestes, el 2022 van generar més de 61.000 llocs de treball i 21.596 milions d’euros de facturació, xifra que representa el 36,8% de la facturació total del sector a Espanya. Amb aquestes dades, la indústria química catalana, no només ha esdevingut la més important de l’Estat. També ha esdevingut una de les més potents d’Europa.

 

Així ho demostren les dades del top 10 de regions receptores d’inversió estrangera directa (IED) química a la Unió Europea. En el període que comprèn els anys que van del 2018 al 2022, Catalunya se situa en la cinquena posició del rànquing europeu amb una inversió estrangera directa més gran. 32 empreses han materialitzat 39 projectes d’IED químics a Catalunya, suposant una inversió total de 654 milions d’euros i donant lloc a 1.262 llocs de treball. Aquestes xifres només les han superat Rin del Nord-Westfàlia, Polònia, Flandes i Hongria:

Top 10 regiones receptoras de IED química en la UE27 | ACCIÓ
Top 10 regions receptores d'IED química a la UE27 | ACCIÓ

Bona química amb empreses líders

El sector químic representa el segon sector manufacturer més gran de l’economia catalana, per darrere de l’alimentació. Suposa el 12,4% del PIB total de Catalunya i el 16,5% de la facturació industrial. Aquests són dos dels diversos motius pels quals empreses líders del sector a escala mundial trien Catalunya com a seu de creixement. 

 

El sector químic suposa el 12,4% del PIB total de Catalunya i el 16,5% de la facturació industrial catalana

Entre les més destacades, Dow Chemical (Estats Units), BASF (Alemanya) i BASF SONATRACH (Alemanya, filial de BASF), van apostar totes tres per augmentar la capacitat de les seves instal·lacions de fabricació a Tarragona, concretament a la zona de la Canonja. Aquest augment es va traduir en una inversió total de 139 milions d’euros i 121 llocs de treball. 

Per la seva banda, Messer Group (Alemanya), empresa especialitzada en gasos industrials, va construir a finals de 2021 una nova planta de producció al seu emplaçament a Vila-Seca. La inversió va ser de 38 milions d’euros per a una nova plataforma que va crear 20 llocs de treball.

Exportacions i importacions

En relació amb les exportacions, França, Itàlia, Alemanya, Portugal i els Estats Units conformen el top 5 de països on més exporta Catalunya. En el mateix quinquenni del 2018 al 2022, les exportacions químiques catalanes van experimentar un creixement del 32%, convertint el territori en la regió amb més exportadors regulars. 

Els plàstics en formes primàries, els productes bàsics de química orgànica, els colorants i pigments i els fertilitzants i compostos nitrogenats van ser els productes més exportats el 2022. D’altra banda, pel que fa a les importacions, la majoria provenen d’Alemanya, França, la Xina, Itàlia i Països Baixos. 

La presència de firmes alemanyes a Catalunya no és una casualitat: amb un 29%, Alemanya és el productor més gran de químics d’Europa, seguit de França (17%), Itàlia i Països Baixos (10%), Espanya (8%) i Bèlgica (7%). Aquests sis països representen el 81% de les vendes totals de la Unió Europea, que l’any 2021 van sumar un total de 594 milions d’euros. 

Tenint en compte la resta de continents, l’asiàtic és el principal productor en comptar amb la Xina, que reuneix el 43% de les vendes i que lidera el sector des de fa més d’una dècada.