Les ciutats més cares del món (que ni els rics s'atreveixen a viure-hi)

El cost de vida creix de forma descomunal a Àsia i els més rics han de reduir el seu poder adquisitiu, mentre una localitat catalana apareix per sorpresa a la 19a posició

Singapur és la ciutat més cara del món | iStock Singapur és la ciutat més cara del món | iStock

Que l'augment del cost de vida ha repercutit a totes les classes socials, no és cap novetat. Fins i tot hi ha excepcions en què la classe alta no es pot permetre luxes a ciutats com ara Singapur, Xangai i Hong Kong. Encara més, segons el Lifestyle Index, impulsat per Julius Baer, les tres localitats lideren el rànquing però no per un bon motiu: són les més cares del món. També s'ha de retrocedir per trobar la primera ciutat espanyola, en aquest cas Barcelona que ocupa la 19a posició.

Si bé cada setmana seguim de prop des de VIA Empresa la inflació, la taxa d'atur, l'encariment dels serveis bàsics i dels hàbits de consum, el preu de la gasolina o dels aliments, a algunes ciutats s'ha de tenir en compte altres factors com la ubicació, l'economia local o quins són els governants. I, malauradament, si es troben en situació de guerra, que ho pot canviar tot.

Més info: Els països amb més percentatge de milionaris (i el curiós cas americà)

Sospitosos habituals al llistat

En aquesta ocasió, qui complementa el top 3 de les ciutats més riques hi ha Londres, Nova York, Mònaco, Dubai, Taipei, Sao Paulo i Miami. De fet, a l'informe es detalla que justament Miami -que tant escoltem a la premsa esportiva, rosa i musical durant els últims mesos- és la localitat que ha registrat l’increment més gran del cost de vida l'últim any.

Miami és la ciutat que ha registrat l'increment més gran del cost de vida

Com a curiositat, en aquestes ciutats els productes que s'han tornat més cars tenen a veure amb els d'alta gamma, com ara les begudes alcohòliques del vi i el whisky, els cotxes de luxe o els serveis d'hostaleria, sobretot amb el preu de la suite i de sopars "elegants".

Els milionaris de Singapur i el cas català

Els resultats de l'índex del 2023 tornen a confirmar la importància d'Àsia com a centre per a persones adinerades. Per quart any consecutiu, continua sent la regió més cara per gaudir de la bona vida. Per primera vegada des que es va començar a elaborar l'informe, Europa, Orient Mitjà i Àfrica (EMEA) és la regió més assequible per viure bé, mentre que les ciutats europees, en particular, baixen a la classificació.

Àsia com a centre per a persones adinerades i regió més cara per gaudir de la bona vida

Respecte a Singapur, un informe recent de The Economist Intelligence Unit apunta que un cotxe nou pot costar fins a 100.000 dòlars, i el lloguer d'un apartament allunyat del centre pot assolir la xifra de 1.885 dòlars mensuals. A més, el país també és un dels que menys impostos cobren del món.

Més info: Qui és qui entre els milionaris més rics de Barcelona

El PIB per càpita és un molt bon indicador del nivell de vida i en el cas de Singapur, el 2022, va ser de 78.574 euros. Aquesta xifra suposa que els seus habitants tenen un bon nivell de vida, ja que ocupa el lloc número 8 al rànquing de 196 països del rànquing de PIB per càpita. Pel que fa a l'Índex de Desenvolupament Humà o IDH, que elabora les Nacions Unides per mesurar el progrés d'un país i que en definitiva mostra el nivell de vida dels seus habitants, indica que els singapurins es troben entre els que tenen millor qualitat de vida.

Barcelona té una diferència de cost de vida del 26,76% respecte les grans ciutats espanyoles

Si la raó per visitar Singapur són negocis, és útil saber que Singapur és el segon país per facilitat per fer negocis, segons el rànquing Doing Business, que classifica els països segons la facilitat que ofereixen per fer negocis.

Finalment, respecte a la ciutat comtal, el cost de la vida s'ha vist afectat, igual que a la resta de ciutats analitzades, per la inflació, i ha registrat una pujada "notable" d'aliments i productes bàsics. Concretament, a Barcelona, el producte que més s'ha encarit ha estat el sucre (79%), seguit de la mantega (45%), l'oli (36%) i el cistell bàsic (25%). Per acabar, la capital catalana té un dels costos de vida més grans del país, amb una diferència del 26,76% respecte a la mitjana de les grans ciutats espanyoles.

Més informació
Forbes actualitza la llista dels més rics del món (així queden els catalans)
L’art de ser milionari a l'estiu
El "boom" dels pobles del Maresme: ja són els més rics d'Espanya
Avui et destaquem
El més llegit