Rècord històric del preu de l’oli: “Començaré a cuinar amb mantega”

L'oli d'oliva de Catalunya ja és el més car del món i la culpa és, sobretot, de la sequera

Una noia comprant oli a un supermercat català | iStock Una noia comprant oli a un supermercat català | iStock

Comprar oli d'oliva al supermercat no és apte per a totes les butxaques. De fet, una ampolla d'un litre costa entre sis i vuit euros: un 31% més car que l'any passat. Qui ho nota més són els particulars quan fan la compra i algunes de les empreses que necessiten fer servir grans quantitats d'oli per elaborar altres productes. Molts d'ells, confessen a VIA Empresa que, malauradament, "començaran a cuinar amb mantega", com és comú a molts països de la resta d'Europa.

Per què s'ha encarit tant?

L'oli d'oliva produït a Catalunya és el més car del món. Fa unes setmanes l'oli més car era d'Itàlia, però la previsió de la mala collita del setembre ha fet que se n'hagi encarit el preu. Per exemple, la Cooperativa Agrícola de Cabacés, al Priorat, preveu una collita "nul·la" d'olives aquesta temporada. La sequera que arrossega el municipi des de fa dos anys ha comportat que les oliveres dels seus socis "no hagi florit".

La mitjana anual de producció d'oli a Catalunya hauria de situar-se al voltant de les 30.000 tones d'oli, mentre que aquest any és de 7.000

El gerent de l'entitat, Antoni Bru, ha assegurat que "si plogués durant el pròxim mes, només s'arribaria a un 10%" de la producció habitual, a collir uns 100.000 quilos d'oliva, com a màxim. "Estem desesperats", ha afirmat Bru, qui ha assegurat que el que més els preocupa és la pèrdua de clients. Segons Unió de Pagesos, el cas de Cabacés es repetirà en diferents indrets de Catalunya. A menys d'un mes per a l'inici de la collita, l'entitat ja xifra en un 70% les pèrdues del sector.

El responsable nacional del sector de l'oli d'Unió de Pagesos, Jordi Pasqual, ha afirmat que la mitjana anual de producció d'oli a Catalunya hauria de situar-se al voltant de les 30.000 tones d'oli. L'any passat, la sequera va comportar perdre la meitat de la producció, que es va situar en unes 15.000 tones. Però enguany, la situació ha empitjorat. Es preveu una producció d'oli de només 7.000 tones. Des de la cooperativa apunten que "no recorden una situació similar durant els més de quaranta anys que fa que hi treballen".

Més info: Els productors catalans d’oli d’oliva alerten d’unes pèrdues de 55 MEUR

De fet, la campanya ja es va perdre durant els mesos d'abril i maig, per això recorden que hauria de ploure a partir del pròxim mes de setembre si es vol assegurar que l'olivera torni a fer fruit i es pugui salvar la temporada del 2024.

Problemes amb el gaspatxo

L'elevat preu de l'oli afecta les empreses que depenen en part d'aquest producte, com les que han d'elaborar gaspatxo, on l'oli d'oliva verge extra és una part important en la recepta. En aquests moments, tenen autèntics maldecaps per trobar oli de proximitat, tant a Catalunya com a Espanya. I també l'han de pagar més car. En aquest escenari, el sector tem que si el preu continua pujant més, es desplomi el consum a Espanya, el productor d'oli d'oliva més gran del món.

El sector tem que si el preu continua pujant més, es desplomi el consum a Espanya, el productor d'oli d'oliva més gran del món

Finalment, molts consumidors substitueixen aquest ingredient anomenat "or líquid" per un oli més econòmic i altres alternatives, com ara la fregidora d'aire per no gastar tant d'oli o l'ús habitual de la mantega. A més, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) destaquen que "el consum d'oli ha baixat un 30% i no només s'ha reduït la qualitat de l'oli d'oliva que consumeixen, sinó que se'n van a l'oli de gira-sol".

Més informació
El fabricant de l’oli de gira-sol de Mercadona i d’olis d’oliva premium
De l’Albagés al món a través d’un molí d’oli
Una empresa de l'Alt Empordà comercialitza el seu oli al Japó
Avui et destaquem
El més llegit