Espanya destaca entre els països amb més consum de cervesa

L'Estat ocupa un lloc privilegiat entre els majors bevedors del món tant en el consum total com per càpita

Una cervesa Stout de barril servida en una copa | EP Una cervesa Stout de barril servida en una copa | EP

Tant Catalunya com l'Estat espanyol situen la cervesa molt a prop del centre de les seves rutines socials i de consum. La cultura estiuenca de Catalunya, com a mínim en les darreres dècades, està lligada a la publicitat de la beguda, i les principals marques del mercat barceloní estan presents en festival de música i cinema, sales de festes i equips i esdeveniments esportius. La cervesa és, com a poc, rellevant al país, i a molt del seu entorn. La firma japonesa Kirin Holdings, fabricant d'una de les marques més exitoses del país asiàtic, ha explorat el consum als principals països del món, i Espanya ocupa un dels primers llocs europeus en l'absolut, si bé diversos països de la Unió beuen més cervesa per càpita.

Entre els països amb més consum absolut, només tres superen els 10 milions de kilolitres de cervesa beguda. El líder absolut, amb una diferència substancial, és la Xina. Amb un 20,3% de share del mercat mundial del producte, el gegant asiàtic supera els 36 milions de kilolitres, una diferència de més de 12.000 si es compara amb el segons classificat. L'encara primera potència mundial es veu, en una llista més, avançada pel seu pol competidor. Amb uns 24 milions de kilolitres consumits, els Estats Units mouen un 13,6% de la cervesa que es compra a tot el món. En ambdós casos, la part del consum de cervesa és substancialment superior al percentatge de població global que representen: si bé la Xina aporta un 18% de la població mundial, dos punts per sota dels nivells de consum de cervesa; la federació nord-americana multiplica per tres el consum respecte de la seva aportació poblacional –un 4,2%.

L'altre país que beu cervesa al ritme dels dos grans hegemons globals és el Brasil, amb un consum total d'uns 13 milions de kilolitres de cervesa anuals, prop del 8% del total del mercat mundial. El país lidera amb molt la seva regió en la taula: entre els estats de la regió sud-americana només Colombia s'apropa a la república brasilera, amb un escàs 1,3% del consum global, uns dos milions de kilolitres de cervesa. Al conjunt del continent americà també s'hi apropa Mèxic, que frega el 5% del consum mundial amb més de vuit milions de litres de cervesa beguda; així com el Canadà, que cau fins al quinzè lloc de la taula per sota dels dos milions de quilolitres. Quant a l'Àsia, només el Vietnam es classifica entre els 10 països que més cervesa consumeix, just per sobre del 2% del consum global, prop dels quatre milions de quilolitres.

Només Alemanya situa el consum absolut europeu a prop dels grans bevedors de cervesa del planeta. Si bé queda lluny de les xifres del Brasil, els prop de 7,5 milions de quilolitres de cervesa que beu la república federal la situa al sisè lloc de la llista, el que suposa un 4,4% del consum global. Espanya és, de fet, el segon europeu que apareix a la taula en termes absoluts. Just per sota del Vietnam, els 3,82 milions de quilolitres beguts posen el consum de cervesa espanyol just al final del top 10, en una desena posició que aporta el 2,1% del total del mercat – tot i que la població espanyola és amb prou feines el 0,5% del món. Per sota dels dos punts del global apareixen països com Polònia, França o la República Txeca – molts d'ells, però, amb un consum per càpita molt superior als dels líders de la taula.

Cervesa per habitant

El lideratge de la taula del consum global de cervesa mostra una tendència clara: els països que més litres en beuen són, lògicament, els que tenen més població. El gran consumidor mundial, però, no és ni la Xina, ni els Estats Units, ni el Brasil ni l'Estat Espanyol. La classificació corresponent al 2021 recull, per vint-i-vuitena edició consecutiva, que la República Txeca és, amb molta diferència, el país on més agrada la cervesa –tant és així que es queda a prop de duplicar el segon classificat. Amb més de 181 litres consumits per cada ciutadà, el país centreeuropeu confirma, en una ratxa que frega les dues dècades, que ningú beu més cervesa que un txec.

Entre els classificats a la llista dels ciutadans més aficionats al suc de civada, la majoria dels països són, de fet, europeus. El segon de la taula, Àustria, supera els 96 litres per persona i any; com també ho fa el tercer, Polònia, que a la taula absoluta es quedava en una llunyana tretzena posició. També Romania i Alemanya tanquen el 2021 amb un consum de cervesa per càpita superior als 90 litres, el que completa un top-5 exclusivament europeu que s'estén a la sisena posició assolida per Estònia, amb uns 86 litres per cap. Només Namibia aconsegueix trencar la ratxa de la Unió, amb un consum proper als 85 litres de cervesa anuals per cada ciutadà. L'Estat espanyol ocupa una posició similar en l'absolut que en el relatiu: els ciutadans espanyols beuen uns 81,5 litres de cervesa cada any, just per sota dels irlandesos (81,6) o els eslovacs (81,8); i per sobre d'altres representants africans com el Gabon o el Congo, ambdós al voltant dels 80 litres beguts per càpita.

Més informació
Què s'amaga darrere de les campanyes d'estiu de cervesa?
Cervesera del Montseny, els pioners de la cervesa artesana a Catalunya
Cervesa del Montseny guanya a la pandèmia i creix durant el 2021
Avui et destaquem
El més llegit