Les feines amb més risc de contagi de covid-19 ja eren les que més riscos tenien abans de la pandèmia | iStock
Les feines amb més risc de contagi de covid-19 ja eren les que més riscos tenien abans de la pandèmia | iStock

Les feines amb més risc de contagi de covid-19 (i les més segures)

Les feines amb més exposició al coronavirus són les mateixes que ja estaven exposades a altres riscs per la salut abans de la pandèmia

La covid-19 ha generat noves feines, ha potenciat les de sempre i ha modificat la manera de treballar de molts professionals. La tornada a l'escola i el final de les vacances per a molts ha obligat les empreses a adaptar-se a tota velocitat a la nova normalitat, però el risc de contagi torna a anar a l'alça i fa més visible que mai la desprotecció que moltes professions han patit durant anys. Desprotecció a la qual ara s'hi suma el perill d'agafar el coronavirus, però que abans de la pandèmia ja estaven exposades a altres qüestions vinculades a la salud, com els problemes musculars, el risc de lesió i d'altres infeccions més enllà del nou virus, i possibles danys sensorials i solars. Els metges de capçalera i els infermers de cures intensives s'erigeixen com les professions més exposades a malalties i infeccions segons un estudi dut a terme per l'agència Kaizen i Lenstore.

Però si sumem el factor de proximitat física els dentistes superen la resta de professions, tant per la possibilitat de contagiar-se com per la proximitat física que tenen amb el pacient. D'aquesta manera, les professions més exposades a la covid-19 són totes les vinculades a la cura de la salut de les persones, començant pels professionals dentals, seguits dels infermers de cures intensives i dels metges de capçalera. Mentrestant, en el top 3 de les feines amb menys risc de contagi s'hi troben els comptables, els mànagers informàtics i els programadors, persones que tenen poc contacte amb els seus clients i que, en gran part, poden teletreballar.

Per risc d'infecció i d'exposició a malalties, els sanitaris són els que més s'arrisquen a l'hora de treballar, però, si ho mirem per proximitat i contacte físic hi ha moltíssimes altres professions que se la juguen cada dia. D'aquesta manera, a banda de les feines vinculades a la salut, n'hi ha moltes altres que contacten dia a dia amb la possibilitat de contagiar-se de covid-19. Algunes d'aquestes són els barbers, els barmans, els oficials de policia, els farmacèutics, els ballarins o els entrenadors personals.

A l'altra cara de la moneda, els comptables, els managers informàtics i els programadors són les tres professions que menys risc tenen a estar exposats al coronavirus, però, a més, són feines que ja de per sí tenen una baixa exposició a contraure malalties infeccioses i a tenir menys lesions i perills en el lloc de feina, sobretot perquè passen la major part del dia asseguts a la seva taula i a més ara poden teletreballar per evitar contactes amb persones infectades. A aquests s'hi sumen els programadors, advocats, mestres d'escola i venedors minoristes que, segons Kaizen i Lenstore, són les professions més favorables per a la salut en general (i més enllà de la covid-19). Les que tenen més riscs en tots els àmbits? Els para-metges juntament amb els dentistes i els auxiliars de vol. 

Sigui com sigui, i com diu el cap de serveis de Lenstore, Roshni Patel, "mentre les feines haurien de correspondre a les nostres passions i somnis, és molt important reconèixer el que són els riscs que correm quan practiquem les nostres professions i que ens adaptem a les condicions laborals per minimitzar els problemes". Perquè treballar del que ens fa feliços és vital, però també ho és la nostra salut.

Avui et destaquem
El més llegit