Abans de preguntar-se on es troben els rics al planeta, és encertat qüestionar-se el vertader significat de la riquesa. Hi ha més d’una definició, i més de dues: des d’històrics filòsofs que la defineixen com “el valor d’una persona una vegada perd tot els seus diners” fins al concepte high-net-worth individual (HNWI), el tecnicisme fet servir en el mónfinancer per referir-se als titulars d’actius financers valorats per sobre del milió de dòlars (uns 922.000 euros). És, a més, el concepte a partir del qual la consultora tecnològica Capgemini ha calculat el nombre de rics que hi ha al planeta: 22,8 milions. Així queda constatat en el seu informe World Wealth Report 2024, que analitza la riquesa mundial dels darrers anys i que confirma una dada que a pocs agafa per sorpresa: els més rics són a Nord-amèrica.
Al món hi ha 22,8 milions de rics
El creixement de rics a l'estat espanyol és superior al creixement global
L’informe de Capgemini destaca que, malgrat la inestabilitat global, la població mundial amb grans patrimonis així com la seva riquesa torna a assolir “nivells rècord”. Aquesta hauria crescut un 4,7% el 2023, assolint els 86,8 bilions de dòlars, un creixement molt similar al del nombre de rics (HNWI), que després de créixer un 5,1% se situa en els 22,82 milions. El creixement a l’estat espanyol, però, ha estat lleugerament superior (5,6%), passant de 237.400 rics el 2022 a 250.600 el 2023.
Però és que el patrimoni dels rics a l’Estat també ha crescut: ho ha fet uns 39.200 milions de dòlars (36.052,1 milions d’euros), passant d’una riquesa de 687.200 milions de dòlars (632.016,1 milions d’euros) el 2022 a 726.400 milions de dòlars (668.009,1 en euros). Amb tot, aquestes dades situen Espanya com un dels 25 principals països per població amb un elevat patrimoni net. Per aquest motiu, dels 3.119 rics amb qui ha col·laborat la consultora, 77 són espanyols.
D'Inditex a Mercadona: on es reparteixen els milers de milions a l'Estat?
Malgrat no comptar amb el nom i cognom de les persones que hi han col·laborat, es pot consultar el llistat que Forbes va publicar l’any passat en relació amb les 100 persones més riques a Espanya. La lidera, de lluny, AmancioOrtega, accionista majoritari d’Inditex, amb un patrimoni de 81.800 milions d'euros. La seva filla, SandraOrtega, és l’única dona del top 10 i ocupa la segona posició amb 7.100 milions. Per sota es troben el president de Ferrovial, RafaeldelPino (5.900 milions d’euros), el president d’Abanca, JuanCarlosEscotet (4.000 milions) o el president de Mercadona, JuanRoig (3.900 milions).
Per trobar el primer català cal anar fins a la desena posició, on consta el propietari de Mango, IsakAndic, amb una fortuna de 2.700 milions d’euros. Catalunya, però, és el clar exemple que més rics no equival a més riquesa: malgrat comptar amb un nombre de rics superior a Madrid, acumula menys fortuna. Concretament, 26.102 milions davant els 38.548 de la comunitat madrilenya. La família Grifols, la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, SolDaurella o el propietari d'Hotels Barceló, SimónPedro, continuen el llarg llistat de rics catalans.
Musk, Bezos, Gates, Zuckerberg, i l'interminable llistat estatunidenc
Reprenent l’òptica mundial, per zones geogràfiques, Amèrica del Nord va registrar l'increment més gran riquesa (+7,2%) i especialment de rics (+7,1%), si es contrasta amb els augments de la població a Àsia-Pacífic (+4,8% i +4,2%) i Europa (+4,0% i +3,9%, respectivament). I és que si continuem consultant les dades de Forbes, la revista especialitzada en el món dels negocis va publicar un altre rànquing paral·lel en clau estatunidenca, amb noms molt mediàtics.
ElonMusk encapçala la llista amb 251.000 milions de dòlars (gairebé tres vegades més que el més ric d’Espanya, Amancio Ortega), amb Tesla i SpaceX com a principals fonts de riquesa. I el segueixen JeffBezos amb 161.000 milions i LarryEllison amb 158.000, en un llistat on apareixen, entre d’altres, WarrenBuffett, BillGates, o Mark Zuckerberg. Destaca que la desena persona més rica dels Estats Units, MichaelBloomberg (Bloomberg LP) té una fortuna superior a la més rica d’Espanya (96.300 milions de dòlars, és a dir, 88.781 milions d’euros, davant dels 81.800 d’Ortega).
"Un any rècord pel luxe"
Reduint l’interval de rics al continent europeu, el continent que menors creixements ha registrat després de Llatinoamèrica (+2,3% de riquesa i +2,7% de població rica) i Orient Mitjà (+2,9 i +2,1, respectivament) ha estat Europa, que concentra 5,8 milions de rics dels 22,8 milions existents al món. Arran d’"un any rècord pel turisme, de les positives dades del sector del luxe i el repunt de les exportacions", segons Capgemini, Itàlia i França han estat els països amb un augment més gran de la població rica, que ha crescut un 8,5% i un 6,5%, respectivament. I, efectivament: Forbes té un llistat dels més rics d’Europa.
Si bé Ortega apareix en tercera posició, destaca que el llistat té ADN francès: BernardArnault (144.850 milions d’euros), FrançoiseBettencourtMeyers (67.840 milions), RodolpheSaade (37.590 milions), FrançoisPinault (36.670 milions), AlainWertheimer i GérardWertheimer (ambdós amb 28.420 milions) són els sis francesos que consten en el top 10 europeu de Forbes, i que mostra com l’estat espanyol es troba ben lluny d’aquestes xifres, si tenim en compte que la segona persona més rica (Sandra Ortega) reuneix una fortuna de 7.100 milions d’euros.
La desigual distribució de la riquesa i el cas de l'Àfrica
Ara bé, si Llatinoamèrica i Orient Mitjà han estat els territoris amb menys creixement quant a rics i riquesa, és perquè hi ha un continent que no ha experimentat cap mena de xifra positiva: l’Àfrica. Va ser l’única regió on els rics i les seves respectives fortunes van disminuir. El nombre de rics va ser un 0,1% inferior el 2022, mentre que la riquesa total va decréixer un 1%, segons Capgemini, a causa de la caiguda dels preus de les matèries primeres i de la inversió estrangera.
L'1% dels rics concentra el 34% de la riquesa mundial
Tanmateix, la xifra de rics a l’Àfrica és ben reduïda: Capgemini xifra en 195.000 les persones que el continent africà són considerades high-net-worth individual (HNWI), davant els 1,2 milers de milions d’habitants. Una estadística que sens dubte posa de manifest la desigualtat econòmica al món, a la qual s’hi afegeix la que destaca la consultora autora d’aquest informe: l'1% dels rics concentra el 34% de la riquesa mundial.