• Economia
  • 29 grans fortunes catalanes a la llista Forbes dels més rics 2023

29 grans fortunes catalanes a la llista Forbes dels més rics 2023

Catalunya té més rics que Madrid, però acumula menys riquesa, 26.102 milions d'euros davant els 38.548 de la comunitat madrilenya

 Victor Grifols Roura, Isak Andic y Sol Daurella, al frente de las fortunas catalanas según la lista Forbes 2023
Victor Grifols Roura, Isak Andic y Sol Daurella, al frente de las fortunas catalanas según la lista Forbes 2023
Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 de Novembre de 2023
Act. 07 de Novembre de 2023

La revista Forbes ha presentat un dels seus llistats més esperats de l'any: el de les persones que acumulen més fortunes del 2023. El rànquing, encapçalat per Amancio Ortega, publica 29 fortunes catalanes d'entre les 100 que enumera de tot l'Estat. Catalunya, per tant, és la comunitat que presenta més rics al llistat, superant Madrid, encara que en termes absoluts acumula menys riquesa, 26.102 milions d'euros envers els 38.548 de la comunitat madrilenya. 

 

El top 3: moda, salut i alimentació

La primera posició catalana, de fet, no apareix fins a la desena posició, amb Isak Andic, el propietari de Mango. Andik, que ha incrementat la seva fortuna en el darrer any 800 milions d'euros, s'ha enfilat de la 12a posició a la 10a en tan sols un any, acumulant un capital de 2.700 milions d'euros.  El propietari de la cadena de confecció i moda, valorada en 1.800 milions d'euros, controla els seus negocis a través de Punta Na Hòlding, en la qual ell és l'administrador únic. És l'accionista majoritari d'aquest hòlding, amb més del 95% del capital, encara que la resta és de la societat, que compta amb un consell d'administració en el qual figuren els seus tres fills: Jonathan, Judith i Sarah. Forbes destaca que, en els últims dotze mesos, Mango ha aconseguit una facturació rècord.

La segona fortuna catalana -que ocupa la 14a del rànquing- la protagonitza la família Grifols, amb Victor Grifols Roura al capdavant, i està valorada en 2.400 milions d'euros, segons la revista Forbes. Des del 30 de setembre del 2022, Victor Grifols Roura és el president honorífic de la companyia i conseller dominical des de l'1 de gener de 2017. Posseeix el 30,5% de la companyia a través de diferents societats, la propietat de les quals es pot atribuir a ell i al conjunt de la seva família: són Scraton, Deria i Thorthol.

 

La presidenta de Coca-Cola Europacific Partners,Sol Daurella, lidera la tercera posició catalana amb una fortuna de 2.000 milions d'euros. L'increment de la cotització de l'empresa en els mercats en més d'un 30% ha provocat que el patrimoni net de Sol Daurella s'hagi vist recompensat en termes positius en més de 300 milions d'euros en el darrer any. Malgrat aquest increment, però, a la llista ha baixat una posició, fins a la 16a. 

Des d'hotels fins a perfums o col·leccions d'art omplen el top 10 de fortunes catalanes

El propietari d'Hotels BarcelóSimón Pedro Barceló Vadell i la seva família, ocupen la 20a posició del llistat de Forbes, la quarta catalana. La que s'ha convertit en la segona companyia hotelera més gran espanyola compta amb un total de 278 hotels distribuïts a 25 països. A Espanya en té 77. Els actius de la companyia familiar estan valorats en 4.873 milions (amb dades del 2021) i un deute bancari de 1.413 milions, la majoria a llarg termini. Les societats patrimonials de les branques propietàries valoren el Grup Barceló en 1.600 milions d'euros en l'actualitat. En l'últim any la valoració de la companyia ha augmentat més d'un 21%.

Els segueix José María Sarré i la seva família més propera, que controlen el Grup Catalana Occidente, amb una fortuna valorada en 1.500 milions d'euros. Sarré és el major accionista de la societat, a més del seu president, encara que va renunciar el passat 27 de juliol als seus poders executius a l'empresa. A l'estiu del 2022 va comprar Mémora, la major funerària d'Espanya, per 387,5 milions d'euros a l'equip directiu i el fons canadenc Ontario Teachers’ Pension PlanBoard.

La col·lecció d'art de la baronessa Thyssen la situa com la 6a fortuna catalana del llistat -la 24a de tot l'Estat- amb una valoració de 1.400 milions d'euros, segons la revista Forbes. Carmen Cervera, vídua del baró Heinrich Hans August Thyssen-Bornemisza de Kaszó, de qui va prendre el seu cognom de casada, és la propietària de la col·lecció de pintura que porta el seu nom i està exposada al Museu Thyssen de Madrid. Té inversions a Omicron Collections Limited, Nautilus Trustees Limited, o Imigolf, entre altres. 

La segueix Manuel Lao, propietari de Nortia Capital i Halkkon Capital Partners, que va vendre l'any 2018 la companyia CIRSA al fons Blackstone. Actualment té el 96% de Nortia Capital Investment Holding, des d'on controla Atlas Corporation Patrimonial, el 8,20% de Merlin Properties i el 5% de Sacyr. 

La família Puig, amb Manuel Puig al capdavant, puja fins a 30 posicions en el llistat i s'ubica en la 32a fortuna de Forbes, amb una valoració de 1.200 milions d'euros. La multinacional propietària de marques com Carolina Herrera, Nina Ricci, Paco Rabanne o Jean Paul Gaultier ha registrat un important creixement en la seva valoració a causa de l'adquisició de la firma sueca Byredo. Manuel Puig, a més, és propietari del 7% de Fluidra (267 milions d'euros) que s'ha revalorat en un 20% des de l'octubre del 2022, després d'una caiguda estrepitosa. 

Coca-Cola Europacific Partners torna a sortir al rànquing, de la mà de la cosina de Sol Daurella, Carmen Daurella. És la segona accionista individual i controla les seves inversions a través de Haberes y Servicios, accionista de Cobega, el hòlding de les diferents branques de la família Daurella. Encara que el preu de la companyia ha retrocedit un 6% durant el 2022, s'ha revalorat un 17% en els últims 12 mesos i més d'un 3,5% en el que va d'any.

Continua el llistat l'empresari lleidatà José Llorens, accionista majoritari de Llotor SL, un hòlding propietari de més de 80 empreses en diversos països. La seva companyia principal és Epsa International SA, dedicada a la subcontractació d'obres. L'imperi de Josep Llorens ha crescut molt, gràcies a convertir-se en el principal contractista de Stanmore Resources, una minera australiana, i a la venda de 20 hectàrees de sòl a Amazon.

Entre la resta de fortunes catalanes que protagonitzen la llista Forbes s'hi troben les de Jorge Gallardo Ballart i Antonio Gallardo Ballart, accionistes dels laboratoris d'Almirall, Ricardo Portabella (Anpora), Josefa i Assumpta Serra (Catalana Occidente), Albert Esteve i la seva família (Laboratoris Esteve), Tomás Arrufat Pujol (Proeduca Altus), la família de Javier Suqué Mateu (Grup Peralada), Jose Elías (Audax Renovables), Alfonso Líbano Daurella i Mercedes Daurella Aguilera (Coca-Cola Europacific Partners), Marc, Antonio i Daniel Puig Guasch (Puig), Liliana Godia Guardiola (BCN Godia i accionista de Naturgy), Mauricio Botton Carrasco (Germina Finance), Jorge, Marc, Xavier i José Luis Rubiralta (Werfenlife), Consuelo García-Píriz i Mercedes Hoces (Grupo Planeta), Juan Planes Vila (Fluidra), Nuria Roura Carreras (Grifols) i Josep Lluis, Monserrat i Aurelia Carulla Font (Agrolimen).