• Els països amb més percentatge de milionaris (i el curiós cas americà)

Els països amb més percentatge de milionaris (i el curiós cas americà)

Suïssa, Hong Kong i Kuwait lideren el rànquing, mentre Espanya supera a Qatar, el Regne Unit o Israel

L'estàtua de la llibertat amb la bandera nord-americana | iStock
L'estàtua de la llibertat amb la bandera nord-americana | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
10 de Juliol de 2023

El món té més milionaris ara que en qualsevol altre moment de la història. Per primera vegada més de l’1% de la població adulta mundial és milionària. Es tracta de 56,1 milions d’habitants adinerats que viuen al nostre planeta i que, fins i tot, durant la pandèmia de la covid-19, 5,2 milions d’ells van assolir l’estatus de ric. Amb tot, hi ha un rànquing que crida l'atenció i té a veure amb el percentatge de població milionària que pot tenir un país en concret i aquí hi ha fet èmfasi The World Ranking. I ha saltat la sorpresa a la classificació: Suïssa, Hong Kong i Kuwait tenen un 15% de la població adulta milionària.

 

Ara bé, a partir de quina xifra es pot considerar que algú és milionari? En primer lloc, cal tenir en compte que qualificar una persona de milionària, en l'estricte sentit de la paraula, pot ser "relativament fàcil". De fet, al món financer i als estudis de riquesa, s'anomena milionari tota aquella persona o llar que acumulin un patrimoni net de més d'un milió de dòlars (uns 900.000 euros). I aquesta xifra és la que s'ha tingut en compte per elaborar el rànquing.

 

A aquestes nacions esmentades amb anterioritat, les segueixen al rànquing Singapur (12,7%), Austràlia (11,2%), els Estats Units (9,7%), Nova Zelanda (9,6%) o els Països Baixos (8,5%). Però, quin és el cas d'Espanya? El resultat és singular, ja que ocupa la tretzena posició amb un 6,9% i supera a França, el Regne Unit, Israel o el Qatar. Al final del rànquing hi ha Rússia amb un 0,3%, Índia amb un 0,1% i Brasil amb un 0,1%.

Quant a la fama de Suïssa com a “país de milionaris” no és cap novetat. Durant les últimes dècades s'ha constatat que, en termes de riquesa mitjana per adult, els suïssos són els més rics del món. El PIB per càpita és un molt bon indicador del nivell de vida i en el cas del país alpí, el 2022, va ser de 87.410 euros. Aquesta xifra suposa que els seus habitants tenen un bon nivell de vida, ja que ocupa la posició número 6 de 196 països del rànquing de PIB per càpita.

Suïssa, Hong Kong i Kuwait tenen un 15% de la població adulta milionària

Pel que fa a Hong Kong és la regió amb més superrics del món. Val la pena dir que hi ha més de 10.000 residents amb una fortuna que supera els 30 milions de dòlars. Els motius que esgrimen els experts té a veure amb l'impuls del mercat d'accions i els seus vincles financers creixents amb l'economia xinesa en general.

Respecte a Kuwait, i igual que altres nacions petrolieres del Golf Pèrsic, el 90% de la ciutadania treballa per a l'Estat i rep generosos beneficis i subsidis, des de combustible i electricitat barats fins a atenció mèdica i educació gratuïta. El país té una economia rica i “relativament oberta”, amb reserves de petroli de 104.000 milions de barrils, el 8% de les reserves mundials. ​ El petroli representa gairebé 50% del producte intern brut, 95% de les exportacions i el 80% dels ingressos governamentals.

La paradoxa dels Estats Units

Si desgranem les estadístiques, en realitat el nombre més gran de milionaris del món viu als Estats Units i és de 21,95 milions d’estatunidencs. La xifra anterior representa més d'un terç, o exactament el 39%, dels milionaris del món. Tanmateix, a causa de l’elevada població dels Estats Units, només representa el 9,7% del total dels adults, com si li pot passar a Kuwait o Suïssa, que són de mides diferents. Pel que fa a les ciutats, Londres, amb 357.200, és la ciutat amb més milionaris del món.

Nova York ocupa el segon lloc, amb 339.200 milionaris que hi viuen. Tot i que els Estats Units potser no lideren les llistes de milionaris per país, en tenen quatre entre les deu primeres ciutats amb el nombre més gran de milionaris. A més de Nova York, San Francisco amb 180.300, Los Angeles amb 173.300 i Chicago amb 135.000 milionaris, van trobar el seu lloc entre els 10 primers. Cap altre país té més d'una ciutat en aquesta llista.

Finalment, i amb perspectiva de gènere, les dones milionàries només representen el 10% del total de milionaris del món.