A quins països es respira més pau?

L’Índex Global de la Pau (GPI) elabora un rànquing de 163 països que comprenen el 99,7% de la població mundial, determinant quins són els països més (i menys) segurs del món

Islàndia és el país més segur del món | iStock Islàndia és el país més segur del món | iStock

Quanta pau hi ha en un territori és una qüestió que es pot mesurar. I, de fet, fa anys que es mesura. L’Índex Global de la Pau (Global Peace Index, GPI) és l’indicador elaborat pel grup d'experts de l'Institute for Economics and Peace (IEP) que determina els països més segurs del món. En aquest sentit, la pau també té un dia internacional i se celebra el pròxim dijous 21 de setembre, un dia que, segons l'Assemblea General de les Nacions Unides, està destinat a “enfortir els ideals de la pau”. Però, com es calcula aquesta? 

En la seva dissetena edició, el rànquing del GPI qualifica 163 països que comprenen el 99,7% de la població mundial fent servir 23 indicadors qualitatius i quantitatius que mesuren principalment tres paràmetres: el nivell de seguretat social, l’extensió dels conflictes nacionals i internacionals en curs i el nivell de militarització de cada país. Aquest rànquing ha esdevingut una eina molt popular entre els viatgers a l’hora de triar un destí o entre els estudiants que marxen d’Erasmus. 

Els resultats d’enguany mostren que el nivell mitjà de la pau global ha empitjorat un 0,42%. Aquest és el tretzè descens de l’indicador en els darrers quinze anys, malgrat que 84 països han millorat el seu índex i 79 l’han empitjorat durant el 2022. Dit això, en quina posició ens trobem?

Posició País
1 Islàndia
2 Dinamarca
3 Irlanda
4 Nova Zelanda
5 Àustria
6 Singapur
7 Portugal
8 Eslovènia
9 Japó
10 Suïssa
...  
31 Romania
32 Espanya
33 Taiwan
...  

Com podem veure, Espanya no es troba entre els 10 països més segurs del món. De fet, ni entre els 30 primers. Hem d’acudir a la 32a posició, la mateixa que la de l’any anterior per situar l’Estat en aquest rànquing. És, juntament amb Islàndia, el país més segur del món, un dels pocs territoris que no ha canviat de posició respecte del darrer llistat. 

Però és que si ens quedéssim únicament amb els països europeus d’aquest rànquing, Espanya continuaria en una posició molt discreta, concretament en la 23a. Malgrat que aquestes dades mostren que Europa és, juntament amb Oceania, el continent més segur, també signifiquen que a l’Estat encara li queda molta feina al davant en aquest àmbit, ja que, sense anar gaire lluny, Portugal ocupa la setena posició del rànquing mundial dels països més segurs.

Europa y Oceanía son los continentes más seguros del mundo | GPI
Europa i Oceania són els continents més segurs del món | GPI

La resposta a aquest contrast territorial es troba en els tres grans eixos esmentats anteriorment entorn dels quals gira aquest baròmetre. En aquest sentit, el GPI divideix els 23 indicadors que té en compte en dos grans blocs: la pau interna i la pau externa. En el primer, alguns dels indicadors són les percepcions de criminalitat, agents de seguretat i taxa policial o la taxa d'homicidis. Pel que fa al segon, es té en compte la despesa militar, la taxa de personal dels serveis armats o les capacitats nuclears i d’armament pesant de cada territori. 

Caldria analitzar un per un cada aspecte que proposa el GPI per apreciar i comprendre la diferència de seguretat -i, per tant, de pau- que existeix entre ambdós països fronterers. Així i tot, val a dir que l’informe realitzat per l’IEP apunta que Espanya té un grau de seguretat elevat. De fet, els diferents graus que aquest contempla són: molt elevat, elevat, mitjà, baix o molt baix. Els països que van de la primera a la catorzena posició corresponen al primer grau. Els que comprenen les posicions número 14 i 64 disposen d’un grau elevat de seguretat, mentre que les posicions que van de la 64 a la 124, on, per exemple, es troba França (67), es considera que tenen un grau mitjà. Fins a la posició 151 es considera un grau baix i, fins a la 163, molt baix.

Països com Islàndia, Dinamarca i Irlanda que, igual que l’any passat, es troben en el top 3, gaudeixen dels índex més elevats de seguretat, tant interna com externa, amb unes taxes de crims, d’homicidis i empresonaments molt baixes, i alhora disposant d’unes bones relacions amb els països veïns i de grans inversions en seguretat i armamentística.

Posició País
...  
154 Iraq
155 Sudan
156 Somàlia
157 Ucraïna
158 Rússia
159 República Democràtica del Congo
160 Sudan del Sud
161 Síria
162 Iemen
163 Afganistan

D’altra banda, tal com s’aprecia en aquesta segona taula, els països més perillosos del món són Afganistan, Iemen i Síria. Ucraïna i Rússia els acompanyen en el top 10 dels països més insegurs el 2023 a causa del conflicte iniciat el febrer de l’any passat. En aquesta segona taula destaca que els cinc darrers països repeteixen, en el mateix ordre, les posicions de l’edició anterior. Aquest fet els consolida com els territoris més inestables a causa dels continus conflictes i dictadures que hi imperen.

Més informació
Tres escoles de negoci de Catalunya, entre les 50 millors del món
El català escala posicions en el rànquing mundial
Quins són els països amb més Patrimonis de la Humanitat?
Avui et destaquem
El més llegit