Emprendre deixa de ser una necessitat a Catalunya i passa a ser una oportunitat |iStock
Emprendre deixa de ser una necessitat a Catalunya i passa a ser una oportunitat |iStock

Els països (o territoris) que més emprenen

La taxa d'activitat emprenedora s'enlaira fins el 8,13% el 2018 al territori català, molt per damunt de la taxa espanyola, que es queda en el 6,39%

"L’ecosistema emprenedor de Barcelona està vivint un dels seus millors moments, ja que ha superat el 2018 les previsions i s’ha consolidat com un dels millors hubs tecnològics a escala europea". El Global Entrepeunership Monitor (GEM) del 2018-2019 posiciona Catalunya com el territori que més emprèn en serveis a empreses, que es posiciona en la primera plaça del rànquing amb el 40,9% de companyies de nova creació dedicades a brindar serveis a altres negocis. Molt per davant de la mitjana dels països d'economies d'alts ingressos -que se situa en el 23,5%-, el territori català també es planta per davant de la resta de l'Estat espanyol, que se situa en la sisena posició amb una mitjana del 31,4%.

Més info: Barcelona, capital europea del talent emprenedor

L'evolució de l'emprenedoria dedicada als serveis a empreses està marcada per la digitalització que, segons apunta l'informe, "suposarà un increment de l'ocupació" sobretot en aquest sector, al mateix temps que adverteix que això també " provocarà la pèrdua de llocs de treball en la indústria i requerirà un important procés d’adaptació, especialment de les pimes".

 

El fet que Catalunya es posicioni per davant de qualsevol altre territori d'alts ingressos a escala mundial comporta, però, que es produeixi una disminució de les startups que es dediquen a serveis al consumidor, que deixa el territori català (34%) per sota de la mitjana espanyola, que és del 42%, i dels països d'alts ingressos, que és del 51%.

 

Ara bé, Catalunya també es torna enfilar per davant de la mitjana en percentatge de noves empreses en activitats transformadores. Així doncs, Catalunya es troba per sota de la mitjana en proporció d’empreses noves dedicades a serveis al consumidor i per sobre de la mitjana en totes les altres característiques de qualitat de l’emprenedoria considerades per l'informe i es corona, així, com la reina d'empreses de nova creació enfocades als serveis d'empreses.

 

I no només això. Amb un increment del 0,1% respecte el 2017, Catalunya es planta per davant la mitjana europea en la taxa d'activitat emprenedora, que el 2018 va escalar fins el 8,13%, molt per damunt de la taxa espanyola, que es queda en el 6,39%, i lleugerament per sobre de l'europea, que és del 8%. El percentatge s'eleva encara més si ens fixem en Barcelona, que arriba al 8,63%, la xifra més alta dels darrers 12 anys.

Com deia l'escriptor uruguaià Mario Benedetti, "quan crèiem que teníem totes les respostes, de sobte van canviar les preguntes". I el teixit emprenedor de Catalunya sap com adaptar-se al nou panorama que s'obre per davant, tot i que encara té feina a fer. De moment, ja té molt de terreny guanyat i es consolida, com recorda el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, "com a un dels entorns més reconeguts a escala europea a nivell d'emprenedoria".

Més informació
Catalunya enamora la inversió estrangera
Els països que més inverteixen en Catalunya
Catalunya lidera la inversió estrangera de l'Estat
Les 50 millors ciutats del món per trobar feina
Avui et destaquem
El més llegit