Catalunya enamora la inversió estrangera

La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, destaca l'increment del 70% en creació de llocs de feina per part d'empreses de fora respecte el 2017

Les empreses estrangeres confien, i cada vegada més, en Catalunya | iStock Les empreses estrangeres confien, i cada vegada més, en Catalunya | iStock

Les empreses estrangeres confien, i cada vegada més, en Catalunya, que torna a batre rècords històrics en llocs de feina directes creats per la inversió estrangera i en projectes gestionats materialitzats. De fet, un 7,2% dels llocs de feina que es creen a Catalunya provenen de la inversió estrangera, una creació d'ocupació que s'ha elevat un 70% el 2018 respecte l'any anterior amb 5.455 llocs creats. Així ho ha explicat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha subratllat que el 2018 ha estat "el millor any en creació de llocs de feina i en volum de projectes" batent així un "rècord històric".

Més info: Catalunya lidera la inversió estrangera de l'Estat

Tot i representar l'1,5% de la població europea, Catalunya capta un 2,7% d'Horizon 2020, el programa de finançament, investigació i innovació de la Unió Europea. A més, el territori català també ha vist com els projectes d'inversió materialitzats s'han incrementat un 20% en relació al 2017 amb un total de 84 projectes atrets, que han suposat una inversió de 322 milions d'euros.

De fet, i com ha detallat el conseller delegat d'Acció, Joan Romero, les noves inversions i el greenfield -empreses que aterren de nou a Catalunya- representen més del 75% dels projectes materialitzats el 2018. En aquest sentit, Romero precisa que "quan parlem de nova inversió, parlem de l'empresa que està ubicada a Catalunya, però decideix portar una nova línia de producció a Catalunya, una nova activitat d'aquesta empresa que no té res a veure amb el que fa". Aquestes empreses representen el 39% de la inversió estrangera, mentre que les companyies noves que venen són el 37% del total i un 12% són ampliacions d'empreses que ja estan establertes aquí.

Un canvi d'aires

"Fa uns anys es perdien projectes per competitivitat salarial, però avui en dia, els projectes, a part de la posició geoestratègica de Catalunya, si no hi ha aquest ecosistema de generació de talent, no vindran". La consellera apunta així al canvi de tendència que viu el territori gràcies a la generació de talent, a la inversió en R+D i al lideratge en indústria 4.0 i en noves tecnologies, entre moltes altres coses.

Àngels Chacón i Joan Romero expliquen la captació d'inversions del Govern | Departament d'Empresa

Àngels Chacón i Joan Romero expliquen la captació d'inversions del Govern | Departament d'Empresa

El sector TIC es planta a la primera plaça del rànquing de projectes atrets amb un 27% del total, una xifra molt significativa que representa més del doble de projectes vinculats a aquest sector en els darrers cinc anys si es compara amb el quinquenni anterior. Però Catalunya no perd la seva essència i un de cada quatre projectes que rep és industrial: l'automoció representa el 14% de tots els projectes, seguida de la logística, el comerç electrònic i la distribució amb un 12%, la química i plàstics amb un 11% i la indústria farmacèutica amb un 7%.

Barcelona, de fet, és una de les "millors ciutats del món per captar i retenir talent" pel seu ecosistema d'startups, universitats i escoles de negoci. A més, la capital catalana també es posiciona com "la quarta ciutat del món més atractiva per treballar". Entre el 2014 i el 2018, la inversió estrangera ha creat més de 15.600 llocs de treball, percentatge que representa un 68% més que en els quatre anys anteriors. I és que, com recorda Romero, "la captació d'inversió estrangera és un element de treball".

Els comercials de Catalunya

Però al ser una "economia global", caldrà estar atents a la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. D'una banda, perquè els EUA és el país d'origen que més projectes porta a Catalunya amb el 24% del total i, de l'altra, perquè Catalunya ja treballa en una estratègia concreta amb la Xina per captar més inversió. "O som en les indústries que lideren el coneixement o desapareixerem", sosté Chacón.

Per cada euro públic que la Generalitat ha destinat a l'atracció d'inversió estrangera, s'ha aconseguit un retorn de 129 euros d'inversió per part de les multinacionals

Una inversió que ve molt motivada per les oficines d'Acció a l'exterior ja que el 24% del total de projectes d'inversió estrangera captats provenen d'aquesta xarxa de 40 oficines repartides per tot el món. Per cada euro públic que la Generalitat ha destinat a l'atracció d'inversió estrangera, s'ha aconseguit un retorn de 129 euros d'inversió per part de les multinacionals i, de fet, cada professional del Catalonia Trade & Investment ha aconseguit atraure 8,2 milions d'euros. "Nosaltres som com uns comercials que aportem un gran actiu a Catalunya", assenyala Romero.

Una Catalunya amb segell de qualitat propi gràcies a, com recorda la consellera, la seva tradició industrial, la base productiva diversificada i l'adaptació i adoptació "ràpida" de les noves tecnologies amb infraestructures científiques de primer nivell, proveïdors tecnològics i centres d'investigació "d'alt nivell" i un "rendiment excel·lent en R+D".

(Re)enamorar les empreses

De fet, segons la plataforma Housing Anywhere, els punts forts de Barcelona són les seves startups i la mentalitat oberta, però també el cost i la qualitat de vida. Ara, cal focalitzar-se, com ha destacat el conseller delegat d'Acció, en la "creació de llocs de treball" perquè, tot i estar per sota de l'Estat espanyol, "encara tenim un 11% d'atur" i la inversió estrangera està ajudant, i molt, a revertir-ho.

Empreses estrangeres enamorades de Catalunya, que ja compta amb més de 8.600 companyies de fora establertes pel territori i que venen carregades d"ocupació de qualitat". El Financial Times ja ha batejat en diverses ocasions Catalunya com "la millor regió del sud d'Europa per invertir" pel seu potencial econòmic, humà, estil de vida, rendibilitat, connexions i clima de negocis.

Empreses que venen, empreses que es queden i empreses que porten noves línies de treball a Catalunya. I empreses que encara estan per venir. Com ha dit la consellera, "estiguem atents en els propers dies a una gran inversió, és important".

Més informació
Les 50 millors ciutats del món per trobar feina
Avui et destaquem
El més llegit