Explorant el rellotge mundial de la son: quins països matinen més?

Si bé els països mediterranis són els que tendeixen a llevar-se més tard, els llatinoamericans acostumen a ser els que més matinen

Espanya és el cinquè país del món que més tard es lleva | iStock Espanya és el cinquè país del món que més tard es lleva | iStock

Des de "qui matina fa farina" fins a "no per molt matinejar, amaneix més prest el dia". Aquestes dues expressions del refranyer popular, la primera, probablement, nascuda al bàndol de les persones diürnes, i la segona al de les nocturnes, divideixen clarament la societat en dos sectors: les persones que són més productives a primera hora del dia, i les que ho comencen a ser quan el sol es pon. Així i tot, com a norma general, la societat actual es guia per una sèrie de rellotges que difícilment es poden reconfigurar: el rellotge solar, que proporciona una llum i una temperatura concreta a cada dia, el rellotge biològic, que controla el nostre ritme circadiari o el rellotge social, el rellotge que, entre d’altres, ens indica a quina hora hem d’anar a treballar i, per tant, llevar-nos cada matí.

I és que aquest darrer rellotge és diferent a cada país. En aquest sentit, l’usuari de X, The World Ranking, que compta amb gairebé 200.000 seguidors, ha recollit les dades de l’estudi de la World Population Review Average Wake-Up Time by Country 2024, que agrupa els països que, de mitjana, matinen més (i menys). Usuaris de tot el món, que han vist el llistat a X, han respost a la publicació -majoritàriament proclamant com d’aviat es lleven-, generant un extens debat. “A Nigèria no dormim”, “Qui es desperta a les 7.36 h a l’Índia? Estic segur que més del 70% de la població es lleva abans de les 6.30 h”, han estat alguns dels comentaris amb més interaccions.

L'Estat: el cinquè país que més tard es lleva

Malgrat que l’informe apunta que “no sembla existir una raó concreta per la qual uns països es lleven abans de les 7 h del matí i d’altres ho fan a partir de les 8 h”, val a dir que es produeixen algunes coincidències a destacar. Com és d’esperar, l'Estat espanyol es troba en una posició capdavantera -al rànquing dels països menys matinadors-. És, segons la World Population Review, el cinquè país que més tard es lleva, amb les 8.05 h com a hora mitjana. Tenint en compte que, segons el motor de cerca de feina Indeed, l’inici de la jornada laboral a l’Estat acostuma a situar-se entre les 6 h i les 9 hores, sorprèn com de tard es lleven els espanyols. Tanmateix, aquesta estadística és compensada de l’altre extrem per part dels treballadors que tenen horari nocturn: més de 2,5 milions, segons les dades de la darrera Enquesta europea de condicions de treball.

Más de 2,5 millones de trabajadores en España tienen horario nocturno | iStock
Més de 2,5 milions de treballadors a l'Estat tenen horari nocturn | iStock

Amb l’Espanya, que tanca el top 5 de països que menys matinen, coincideixen dos territoris molt pròxims: Grècia i Portugal, que ocupen la segona i tercera posició, tot just per darrere d’Aràbia Saudita el país que més tard es lleva del món. Ho fa a les 8.27 hores, dos minuts més tard de mitjana que Grècia i cinc respecte a Portugal. Així, aquests dos darrers, juntament amb l’Estat espanyol, demostren que els països del sud d’Europa, amb un rellotge d’essència mediterrània, són els que més tard es lleven.

Aràbia Saudita és el país que més tard es lleva del món: a les 8.27 hores

Un dels principals motius podria ser l’horari mediterrani, que es caracteritza per sopar tard en comparació amb altres països no tan llunyans, com ara França, que de mitjana sopa entre les 18 i les 19 hores. Aquesta correlació explicaria que, sopar tard implica anar a dormir tard i, per tant, llevar-se tard. Això no obstant, no té per què funcionar a la inversa: els habitants de Noruega, que segons la revista Viajes National Geographic sopen a les 17 hores, es lleven, de mitjana, a les 7 hores i 43 minuts del matí, esdevenint el 18è país del món que més tard es lleva. En aquesta franja horària coincideixen altres països europeus, com ara Països Baixos (7.47 h), Finlàndia (7.44 h) o Bèlgica (7.40 h), just per darrere d'altres països com la Xina (7.42 h) o Malàisia (7.41 h).

I... qui matina més?

Ara bé, si ens preguntem quins són els països que més d’hora es lleven, hauríem de viatjar força lluny. El club dels territoris que es lleven abans de les 7 hores té la meitat dels socis respecte del que es lleven a partir de les 8 h: Sud-àfrica, Colòmbia, Costa Rica i Indonèsia es lleven, de mitjana, abans de les 7 h. Ho fan a les 6.24 h, 6.31 h, 6.38 h i 6.55 h, respectivament. El top 5 de matinadors el tancaria Mèxic, amb les 7.09 com a hora mitjana, coincidint amb el Japó. Així, si bé el rànquing anterior era mediterrani, aquest és majoritàriament llatinoamericà, i existeix una diferència horària d'unes dues hores.

Sud-àfrica és el país que més matina: a les 6.24 hores

Els primers països europeus que treuen el cap en aquest segon rànquing són Suïssa (7.13 h), República Txeca (7.15 h), Eslovàquia (7.18 h), Dinamarca (7.19 h) i Àustria (7.20 h) -que coincideix amb els Estats Units-. Entre aquesta hora i les set i mitja, podem trobar altres països com Suècia, Hongria, Alemanya i Polònia i que, en conjunt, es lleven com a mínim mitja hora abans que nosaltres. 

Sempre quedarà la migdiada

“El que és segur és que a les 9 del matí el món sencer està despert i es mou”, apunta la World Population Review. I és que, deixant de banda ambdós rànquings, allò que influeix de manera directa en la nostra productivitat és la qualitat i les hores de son. En aquest anterior article, el Dr. Carles Gaig, del Servei de Neurologia de l'hospital Clínic Barcelona, explicava que les hores de son adients depenen de la genètica i l’etapa vital de cada persona. Tot i que als infants i adolescents els recomana dormir entre 9 i 10 hores, a les persones adultes les recomana dormir entre 7 i 8. En el cas de les persones de més de 70 anys, però, entre 6 i 7 hores, mentre que només “un 3% de la població pot dormir 5 o 6 hores al dia sense que això tingui cap efecte advers sobre la salut”. 

Més info: Estem dormint prou?

Indiferentment de les hores que dormim, i de com aviat ens llevem, sempre ens quedarà un as a la màniga: la migdiada. Hi ha evidències científiques dels efectes positius que aquesta ofereix, tant en la salut física com en les capacitats cognitives, com ara la memòria, l’aprenentatge, la concentració, el rendiment o l’estat d’ànim. Segons dades de Dependentia, l’equip especialitzat a oferir solucions sociosanitàries a persones amb dificultats per desenvolupar les activitats de la vida diària, a l’Estat un 60% de la població fa la migdiada. Segurament, en altres països l’estadística és més baixa, en altres, potser més alta. Però això es veurà en un altre rànquing.

Més informació
L'anomalia de la bretxa salarial de gènere a Europa: quins són els països més desiguals?
Les 10 empreses de Barcelona capital que més diners generen
El rànquing definitiu dels països que més teletreballen a la Unió Europea
Avui et destaquem
El més llegit