• La importància de les connexions imprevistes
Empresa, cultura i societat digital

La importància de les connexions imprevistes

01 de Març de 2023
Genís Roca

De tant en tant em trobo algú que m’explica que li faria il·lusió fugir de la gran ciutat i gràcies al teletreball anar a viure a algun petit poble. S’imaginen vivint a una caseta amb hort i jardí pel preu d’un pis petit i mal situat, anant a collir flors o bolets enlloc de perdre el temps al metro o als semàfors, i gaudint de nits estrellades enlloc de cels tèrbols. Argumenten també que les hores de feina a casa li rendeixen més que les hores a l’oficina, que allà tot són interrupcions tontes i reunions inútils, que les trobades i les trucades són molt més eficients i que l’empresa estaria contenta perquè poden arribar a ser més productius i eficients. Que la vida a un petit poble és més agradable i que avui dia des d’allà s’hi pot treballar igual de bé.

 

No dubto que la vida a un poble pot ser molt agradable, i que el teletreball és una opció. El que dubto és que es sigui fàcil créixer sense un ritme de converses interessants. Allò que ens desenvolupa i ens porta a noves idees i nous projectes no són únicament les nostres habilitats, sinó també les nostres relacions. I sobre tot, les relacions i les converses imprevistes. Aquelles que no hi comptaves i que et mouen els esquemes, aquelles que no havies previst ni dissenyat, ni tant sols desitjat. Les connexions imprevistes, i també les improbables. Sovint aquella bona idea no sorgeix quan parles amb els companys de feina, sinó sopant amb una gent que t’expliquen coses que fan que no tenen res a veure amb el que tu fas.

“Necessitem estar exposats a la sorpresa, disponibles per rebre una novetat”

Necessitem estar exposats a la sorpresa, disponibles per rebre una novetat. Depenem de la probabilitat que ens atravessi una idea diferent, i per aconseguir-ho necessitem que els entorns on habitem, on ens desenvolupem, puguin oferir-nos-ho. Les ciutats, a més a més d’uns entorns molt densos en habitatge, pol·lució i cotxes també són uns entorns molt densos en la circulació de persones i idees, i això augmenta la probabilitat que una idea nova ens sorprengui.

 

“A més a més de rebre coses per la pantalla les heu de poder rebre també passejant”

Refugiats a un petit poble i el teletreball reduïm de manera dràstica la probabilitat de les connexions imprevistes, i per tant reduïm de manera dràstica la probabilitat de continuar descobrint i aprenent. Procrastinant des de l’ordinador t’acabes movent per les mateixes revistes, les mateixes converses de twitter i les mateixes reunions de zoom. No menystingueu que els algorismes de les plataformes us recomanen coses que ja és molt probable que us agradin, i que per tant es redueix molt la capacitat de sorpresa i descoberta. Estar connectats telemàticament no serà suficient si us aïlleu físicament. A més a més de rebre coses per la pantalla les heu de poder rebre també passejant.

Les ciutats són el millor espai relacional que tenim, malgrat tot. És bo tenir-hi tractes. Si decideixes viure a un poble intenta construir una certa rutina que et porti de tant en tant a la ciutat, però no per anar a fer gestions i tornar a corre-cuita, sinó també per tenir converses i treballar relacions, per explorar i deixar-te sorprendre, i sobre tot que puguin passar coses imprevistes. 

“Visquis on visquis, no et tanquis a les sorpreses”

La telemàtica és una potent eina de treball i productivitat, com també és una potent eina per mantenir vincles i relacions, però a l’hora de la veritat la majoria de persones no podem funcionar i créixer només des de la pantalla. Quan us parlin de models híbrids no penseu en la combinació d’online i offline, penseu més aviat en la combinació de més i menys gent física i real al vostre voltant. Si vius a un poble, busca la manera de viure la ciutat de tant en tant. I si vius a la ciutat, busca l’oportunitat de sortir-ne de tant en tant. I visquis on visquis, no et tanquis a les sorpreses.