Roureda Llicorella negre 2015: justa la fusta!

Un Vi de Vila de Poboleda elaborat amb el cupatge tradicional de l'indret, garnatxa i carinyena

L'any 2009 la DOQ Priorat va aprovar la normativa dels "Vins de Vila", que permet als productors detallar en l'etiqueta del vi a quina de les 12 zones amb característiques diferenciades pertany el raïm emprat per a l'elaboració d'un vi concret. A principis del 2015 ja s'havien registrat més de 30 Vins de Vila, una mostra de la bona acollida de la normativa i de l'aposta per la qualitat i la tipicitat dels cellers prioratins.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat, a part de garantir la qualitat com a vi elaborat a la DOQ Priorat, mitjançant una sèrie de mesures de control complementàries que es duen a terme en el període de la verema, amb un seguiment posterior del procés d'elaboració, garanteix que els vins siguin originals d'aquella subzona. Finalment i abans de rebre el vist-i-plau, aquests vins són avaluats a cegues per un panell de 40 tastadors que verifiquen que per les seves característiques són representatius del seu indret d'origen.

Creada l'any 1942, Unió és una cooperativa de segon grau que integra més d'un centenar de cooperatives principalment de les comarques tarragonines, i també lleidatanes, de l'Aragó, de Castelló i de les Balears. Produeix i comercialitza quatre productes característics de la Mediterrània com són el vi, l'oli d'oliva, l'ametlla i l'avellana. En l'àmbit del vi, Cellers Unió és un gegant que embotella cada any uns 10 milions d'ampolles dels 20 milions de litres que elabora, que es venen a 25 països d'arreu del món.

Doncs bé, a finals del 2016, Cellers Unió va comercialitzar els seus dos primers vins de vila, en aquest cas, de Poboleda. Es tracta d'un blanc elaborat amb la varietat Pedro Ximenez, tradicional de l'indret, tot i que escassa, i un negre amb poca criança, el Llicorella Vi de Vila negre 2015. Un vi elaborat amb un cupatge de garnatxa i carinyena o samsó, al que s'ha donat una criança en bótes de roure de només dos mesos, tot just per aportar-li un punt de complexitat procedent de la fusta, sense arribar a tapar les aromes originals del raïm.

Posteriorment, el vi acaba la seva criança en petits dipòsits en forma d'ou, de material sintètic amb una certa porositat, que permet una microoxigenació similar a la dels recipients de fusta, sense aportar tanins ni aromes externes al vi. La forma d'ou afavoreix que el vi circuli dintre el recipient i que les mares no es dipositin al fons, sinó que es mantinguin en suspensió i així transmetin el màxim del seu caràcter al vi. Amb aquest mètode, s'ha aconseguit un vi de color de cirera madura i voraviu blavós, típic dels vins negres més aviat joves.

Les aromes són molt potents i netes, amb domini de la fruita fresca: móres, gerds i maduixots, acompanyades de notes de regalèssia i un punt molt suau d'espècies dolces: canyella i vainilla. S'hi pot trobar també eucaliptus, llorer i espurnes minerals de pedra foguera.

A la boca és un vi dens i llaminer, que emplena la boca sense agredir-la, que passa bé, això sí: deixant un bon i persistent record al paladar i a la llengua, on la fruita fresca i neta es torna a imposar.

Es pot afirmar, doncs, que els només dos mesos de pas per bóta de fusta han estat encertats i que han respectat les aromes del raïm que, al cap i a la fi, és el que hauríem de trobar sempre en un vi, i més en un que presumeix de procedència, i no les aromes de serradora, de fusteria o de torrat que solen dominar els vins amb massa criança, i que són idèntiques i uniformitzen els vins procedents de qualsevol indret vitivinícola del món.

Setmanalment, VIA Empresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.
Avui et destaquem
El més llegit