Sabartés rosat: com una rosa envoltada d'altres flors

Un Penedès elaborat amb ull de llebre i merlot però amagant-li el color

El rosat està tenint el seu moment de protagonisme, tothom li posa l'ull a sobre. Alguna cosa tenen a veure Angelina Jolie i Brad Pitt, que n'estan elaborant un a la Provença francesa i l'han posat encara més de moda. Tothom n'escriu i tothom n'està bevent. Les vendes s'han incrementat notablement i ara sembla que tothom vol un rosat en la seva gamma de productes, i si pot ser dels que en diuen "de pell de ceba", d'aquest color més pàl·lid, que tant agrada a les noies.

Tot aquest moviment "rosa" ha ajudat a trencar amb el tòpic de què el rosat és un producte barreja o un entremig entre el vi blanc i el negre. Ha trobat un lloc en el mercat per si sol i pot acompanyar molts tipus de menjar de manera més seriosa.

Però no tots els rosats es fan de la mateixa manera ni són fàcils d'elaborar. Dependrà del productor, les varietats que s'utilitzin, de la vinya i l'estil de l'elaboració, si es prefereix sagnat o premsat directe. El cas del Sabartés rosat resulta de buscar una coherència entre la finca d'on neix, Heretat Sabartés, i el seu estil romàntic. Un palauet del s.XVIII propietat de la família Sumarroca a Banyeres del Penedès, pensat per a organitzar casaments i celebracions, necessitava l'elegància i el romanticisme d'un vi rosat al seu nivell.

El Sabartés rosat parteix de la premissa que s'ha d'elaborar com un rosat normal amb les varietats ull de llebre i merlot, que aporten molta càrrega de color, però es decideix amagar-li fins a arribar a aquests tocs de salmó pàl·lid. Al nas és fresc, afruitat, records de maduixetes i gerds. I un munt d'aromes florals! Com una rosa que està envoltada d'altres flors en un jardí, aquest vi escala a aromes de violetes, malves, pensaments de jardí. Al paladar mostra una bona estructura, untuositat i una acidesa viva. Saborós i fresc, amb una expressió floral brillant i un final agradable. El maridatge encertat per a carns lleugeres, plats de pasta i amanides, peix fumat o sushi.

Noies, compartiu-lo, que ja sabeu la dita: "En el color de rosa, l'amor s'hi posa".

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi  

Avui et destaquem
El més llegit