Set vaques grasses i set primes

VIA Empresa compleix set anys, "per molts anys i que en compleixi molts més"! Aquest setè aniversari de VIA Empresa, lamentablement, coincideix amb la crisi del coronavirus. Això m'ha fet recordar de l'història de les set vaques grasses i set primes, relatada al llibre del Gènesi (41).

"Des dels temps bíblics dels faraons existeixen els cicles econòmics"

El faraó va explicar a Josep: "Somiava que em trobava a la vora del Nil. Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges. Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu. Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans. En aquest moment m'he despertat....."

Josep va dir al faraó: "... Els set anys vinents seran d'una gran abundància a tota Egipte. Després seguiran set anys de fam que esborraran a Egipte el record de l'abundància dels set anys precedents, perquè la fam consumirà tot el país. Serà tan aclaparadora, aquesta fam, que ningú no sabrà què és l'abundància.... Ara, doncs, que el faraó busqui un home intel·ligent i assenyat i que li doni autoritat sobre el país d'Egipte...... Que apleguin tots els queviures de les anyades bones que vénen i que emmagatzemin les provisions de blat a les ciutats, sota el control del faraó. Aquestes provisions serviran després de reserva per al país d'Egipte durant els set anys de fam que han de venir. Així el país no morirà de fam."

Aquestes paraules ens recorden que des dels temps bíblics dels faraons existeixen els cicles econòmics. Que cal tenir governants intel·ligents i assenyats que tinguin autoritat (aprofito per recordar que no s'ha de confondre autoritat amb poder; aquest el dóna el càrrec, aquella la reconeixen els altres). Que igual que la cigala a la faula d'Esopo cal fer calaix a les vaques grosses per passar les primes.

"VIA Empresa ens posarà les llums llargues per il·luminar el camí, perquè no només veiem el curt termini sinó també el llarg"

Durant els set anys de vaques grasses posteriors a la Gran Recessió (2014-20), VIA Empresa ha creuat amb èxit el desert inicial de tot projecte, apropant als empresaris informació i notícies d'interès i utilitat, no orientades tant a les empreses de l'Íbex com a la immensa majoria del teixit empresarial del nostre país, format per pimes familiars.

Ara comença una nova etapa en la qual el retrovisor servirà de ben poc. Estic ben segur que VIA Empresa ens posarà llums llargues per il·luminar el camí, perquè no només veiem el curt termini sinó també el llarg. Camí en el qual alguns trobaran el seu destí final, i altres oportunitats per començar de nou o per primer cop. Perquè la vida de les empreses, com la de les persones, és temporal.

Com deia Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) a la seva obra El Gatopardo "tot ha de canviar perquè res canvií". Uns negocis es reinventaran en aquesta nova etapa i uns de nous sorgiran per a substituir als que no s'adaptin al nou escenari. Però tots ells necessitaran lideratge positiu, planificació d'una correcta estratègia, executada amb eficàcia, gestionant la tresoreria i empoderant-se a la seva pedra angular que són les persones; i una bona informació, com la que proporciona VIA Empresa. I tot això ajudarà que amb passes endavant i CAP enrere, com a la cançó "Maria" de Ricky Martin, la humanitat continuï progressant. Perquè "no hi ha cap cosa nova sota el sol" (Eclesiastès 1,9)

"Tot ha de canviar perquè res canvií", deia Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Gràcies per existir VIA Empresa!

Més informació
Ser empresari
Parlant amb empresaris
Avui et destaquem
El més llegit