Sol i Vent 2013: el projecte final de carrera convertit en aposta de futur

El primer vi ecològic d'Anna Espelt ha estat guanyador d'una medalla de Plata als Premis Vinari

Anna Espelt és la directora del celler Espelt de Vilajuïga, a l'Alt Empordà. Un celler que produeix vins amb una relació qualitat-preu molt bona i que aposta per un projecte sostenible, per elaborar vins de terrer, per conservar els lledoners i les carinyenes velles en sòls de pissarra i sauló de l'Empordà.

Espelt és fruit del treball de molts anys, de recuperació de parcel·les que va començar l'avi de l'Anna, un apassionat del vi i la terra. Als anys '70, ell va comprar la finca on encara tenen la masia, i que ara s'ofereix a les visites enoturístiques.

Des d'aleshores, la família no ha parat d'ampliar les seves terres, de replantar i, pas a pas, Espelt s'ha convertit en un referent de l'Empordà. La inquietud de l'Anna i la passió del vi heretada, la duen a embarcar-se al negoci familiar. I ja va començar amb el seu treball final de carrera que el va enfocar a la viticultura ecològica. Ella d'amagat va ser la que va plantar uns ceps al darrere del celler, sense donar-los cap tractament químic, i poder observar la seva evolució.

El Sol i Vent 2013 és la conclusió d'aquest treball, el primer vi ecològic d'aquelles vinyes que va plantar cap a l'any 2000. Amb 38 anys, l'Anna continua amb aquest projecte de llarg termini, per conservar i preservar l'espai meravellós on estan ubicats. Ens recorden que estan envoltats ni més ni menys que per tres parcs naturals (l'Albera, el Cap de Creus i els Aiguamolls), a més de tenir els Pirineus i el mar mediterrani ben propers. Busquen els terrenys més especials, i al celler, hi tenen la tecnologia més respectuosa que els permet elaborar vins de qualitat.

El Sol i Vent és un cupatge de lledoner –com li diuen a la garnatxa a l'Empordà-, amb una mica de monastrell i sirà. Està elaborat amb raïms ecològics, llevats autòctons, remuntats manuals i una criança sobre mares. No té envelliment en bóta i, tot i sortir a la venda com a vi de l'any, té bona estructura per poder-lo consumir ara o esperar-nos un o dos anys més. Aquest vi és de color roig brillant i fa un rivet violaci, marca de la seva joventut. A la copa, ens deixa unes llàgrimes denses i ben definides, que ens avancen que serà un vi corpulent i de graduació alcohòlica, en aquest cas, de 14º.

Al nas, també hi ha aquesta suau sensació alcohòlica, per això millor servir-lo una mica fred, per sota dels 16º. Ens aporta aromes i expressions de fruita madura, de compota, records de maduixa, cirera i móres. Quan li donem un parell de voltes a la copa per oxigenar el vi, se'ns ressalten les aromes d'herbes mediterrànies, les que envolten les vinyes d'Espelt, com el romaní, l'espígol, la farigola, i també unes notes de garrofa i regalèssia. En boca és un vi ben mediterrani, càlid i carnós, amb un taní present i secant. El seu pas ens aporta una bona dosi del conjunt de les aromes de fruita i herbes aromàtiques. En fi, un vi que no crec que hi hagi cap plat de carn que s'hi pugui resistir!

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit