Solera - Garnatxa de l'Empordà: el caramel vencedor

Aquest vi dolç ha guanyat el Vinari d'Or 2014 en la seva categoria, i està elaborat exclusivament amb raïms de lledoner, la garnatxa de l'Empordà

Segons explica Pau Albó, l'enòleg de la cooperativa d'Espolla, tradicionalment a la Catalunya Nord elaboren els seus vins dolços amb una criança oxidativa pel mètode de "soleres i criaderes", mètode més utilitzat i famós a la zona de Xerès per a elaborar els seus vins. Aquest sistema, que enriqueix el grau alcohòlic del vi fins a 16-17º per matar els llevats, permet l'intercanvi de substàncies entre l'aire, el vi i la fusta.

A la cooperativa utilitzen diverses files de bótes de vi per fer aquesta criança oxidativa: la que reposa més a prop del terra del celler és coneguda com a "solera", i és la que conté la barreja de vins més antiga i d'on s'embotellarà el vi. La resta de bótes, que reposen unes sobre les altres, són les "criaderes", i el vi corre d'una fila a l'altra per envellir-se. Amb aquest sistema, el vi adquireix més cos i uns atributs organolèptics únics que recorden als torrats, els fruits secs i les espècies dolces.

A l'Empordà, a diferència de la zona del sud, l'àmplia franja de temperatures que hi ha al llarg de l'any fa que els vins de dins les bótes es vegin "maltractats" per aquest contrast tèrmic, cosa que fa envellir-los més ràpid. Al celler d'Espolla ja porten més de 50 anys amb aquest tipus d'envelliment i Albó assenyala que el secret rau a conservar les mares de les bótes, ja que "són les que donen personalitat als vins".

La Solera – Garnatxa Dolça, doncs, és un vi dolç natural, cupatge de lledoner roig i blanc (com es coneix en aquesta zona a la garnatxa). Se l'ha de servir fred, aconsellem entre 12 i 14ºC. Té un color ambarí fosc, de sucre morè i rivet daurat. Fa una llàgrima molt densa en copa, com comentava al principi, té una mica més de grau alcohòlic pel seu envelliment i arriba als 15,5º. Al nas ens regala les aromes d'haver estat envellit durant dècades, de mel, aromes molt dolces de fruita confitada, caramel i de confiteria, a més de notes de fruits secs, d'avellanes. Sorprèn que en boca no sigui una bomba de sucre exagerada, té una dolçor molt fina i equilibrada, amb un paladar intens i presència llarga.

Molt deliciós, tot un caramel que va guanyar el Vinari d'Or en la categoria de vins dolços, rancis o de postres de la darrera edició dels Premis Vinari. No tingueu cap dubte que serà un fantàstic acompanyant dels panellets per aquesta castanyada!

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit