Foto de família de la presentació del pla Barcelona Ciència
Foto de família de la presentació del pla Barcelona Ciència

L'Ajuntament de Barcelona i La Caixa destinen un milió d'euros a subvencionar projectes de recerca

L'entitat s'incorpora al Pla Barcelona Ciència i hi aportarà fons en els pròxims tres anys |​ És la primera vegada que un ajuntament obre una convocatòria d’ajuts directes a projectes de ciència

L'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Bancària La Caixa destinaran un milió d'euros a una convocatòria de subvencions a projectes de recerca. Ho han explicat aquest dilluns l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, després d'haver signat un conveni de col·laboració a partir del qual l'entitat s'adhereix al Pla Barcelona Ciència. La Caixa aportarà un milió d'euros en els pròxims tres anys en la promoció d'activitats científiques i de recerca. Concretament, destinarà 400.000 euros a la convocatòria de subvencions a projectes de recerca i 600.000 a una nova plataforma d'innovació ciutadana.

Aquesta col·laboració implicarà dues grans línies d'actuació. D'una banda, la creació d'un laboratori d'investigació i participació ciutadana a través del programa Barcelona-La Caixa Living Lab i la convocatòria de subvencions municipals a projectes de recerca per un milió d’euros, aportats entre l'entitat financera i el consistori. Les iniciatives de recerca "se centraran projectes de qualitat de vida i envelliment, i mobilitat i contra la contaminació, que siguin punteres, transformadores i que millorin la qualitat de vida de les persones ha explicat Colau.

Segons el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró: "La recerca i la innovació són la gran aposta del pla estratègic de ”la Caixa”, a la qual enguany destinarem 90 milions d’euros". I ha afegit: "Amb aquesta aliança publicoprivada, fem un pas més en el nostre compromís amb la recerca, i contribuïm a situar Barcelona com a centre de referència científica, com a motor de progrés social i com a espai de generació de riquesa i democratització del coneixement".

colau la caixa

Colau i Giró després de signar el conveni | Cedida

Per la seva banda, Ada Colau ha destacat la importància que, per primera vegada, un ajuntament obri una convocatòria d’ajuts directes a projectes de ciència, i ha agraït la col·laboració de ”la Caixa” en "aquest projecte estratègic de ciutat, amb horitzó 2030, per crear un model propi de desenvolupament econòmic basat en la nostra potència científica i de recerca". Per a Colau, "en un context de canvi mundial, Barcelona vol ser un actor principal i vol fer ús del coneixement per refermar els valors de la democràcia i millorar la vida de les persones".

Més info: La Barcelona científica i innovadora: un potencial encara per explotar

"Agraïm el compromís amb la ciència de la Fundació "la Caixa", ha dit colau, qui ha afegit que "lluny d’acontentar-nos amb el que tenim, volem anar a més" i potenciar la recerca i la ciència a casa nostra.

 

Living Lab i subvencions

Les activitats del programa Barcelona – ”la Caixa” Living Lab es duran a terme a CosmoCaixa i també a l’entorn de dos espais municipals de referència en innovació ciutadana de l’Ajuntament: el Centre d’Innovació Urbana Ca l’Alier i la Fabra i Coats. El punt de partida seran les experiències del Living Lab de la Fundació IrsiCaixa i de la Fundació ISGlobal, que inclouen un ampli ventall d’iniciatives dins el camp de la recerca i la salut. A aquesta nova plataforma ”la Caixa” hi destinarà 600.000 euros al llarg de tres anys.

Les subvencions, que es publicaran al març, aniran a projectes de recerca de solucions innovadores en els àmbits de l’envelliment i la qualitat de vida, i de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient, amb l’objectiu prioritari, i compartit per les dues institucions, de contribuir a la modernització de la ciutat de Barcelona, en el marc dels objectius que presideixen les accions de la UE i a escala mundial. Es pretén, alhora, incorporar la transformació tecnològica en l’atenció a la ciutadania, i afavorir que les propostes sorgeixin de la col·laboració d’un mínim de tres institucions per assolir una millor cooperació entre les entitats de recerca i transferència, les empreses i les associacions ciutadanes, creant xarxes de desenvolupament de coneixement a través de les quals els implicats es relacionin profitosament amb altres institucions.

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà aquesta primera convocatòria de subvencions fins a un milió d’euros en total, en què la Fundació Bancària ”la Caixa” farà una aportació d’un total de 400.000  euros, que es distribuiran en aquests dos anys (2019 i 2020).

Més informació
Barcelona es doctora en diplomàcia científica
Avui et destaquem
El més llegit