Alpens tindrà la primera formatgeria col·lectiva de Catalunya

El projecte té un pressupost de 160.000 euros i s'adreça a emprenedors del món rural

La primera formatgeria col·lectiuva de Catalunya serà a Alpens | ACN La primera formatgeria col·lectiuva de Catalunya serà a Alpens | ACN

Alpens obrirà una formatgeria col·lectiva i un obrador a partir del maig en un espai de l'antiga fàbrica tèxtil Sati. Es preveu que la inauguració del primer projecte d'aquest tipus de Catalunya coincideixi amb una nova edició del curs d'experts en l'elaboració de formatges artesans. El projecte està coliderat pel Consorci del Lluçanès i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), i inclou també un obrador comunitari on els emprenedors que vulguin aprendre la professió i fer-hi les proves puguin disposar de la maquinària necessària. El cost del projecte és de 160.000 euros i vol contribuir a la reactivació del món rural.

Els interessats, que hauran de reunir uns requisits, pagaran un lloguer per despeses corrents. Una de les dificultats dels emprenedors que es plantegen especialitzar-se en la producció de lactis és la inversió en maquinària per poder tirar-ho endavant, al marge de la prèvia formació específica. Aquesta iniciativa precisament combina formació i un espai de proves compartit. "Vindrà a ser com un viver d'empreses, on podran iniciar-se en el món del lacti, utilitzar l'equip per conèixer l'ofici i aprendre i saber si s'hi volen dedicar", explica a l'ACN el director tècnic del Consorci del Lluçanès, Xevi Barniol.

La futura formatgeria col·lectiva ocupa uns 200 metres quadrats de la fàbrica. El consistori ha cedit l'espai i el projecte també compta amb fons europeus. Del pressupost total, uns 60.000 euros s'han destinat a la compra de maquinària. "Hi haurà tot l'equipament necessari per elaborar i produir formatges", destaca Barniol. La idea és que els interessats puguin utilitzar l'espai per iniciar-se a nivell empresarial amb un període màxim d'uns tres anys per tal que, un cop finalitzada aquesta etapa de proves, puguin desenvolupar el seu projecte. Com a contrapartida, hauran de pagar un preu públic de lloguer en concepte de despeses corrents.

Un dels participants en les formacions d'elaboració de formatges, al seu obrador | ACN

Un dels participants en les formacions d'elaboració de formatges, al seu obrador | ACN

Un model exportat de França i Bèlgica

Segons els impulsors, a Catalunya no hi ha experiències similars del sector del lacti. S'han emmirallat en iniciatives d'obradors compartits a França i Bèlgica. Segons la tècnica de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, Judit Perarnau, la iniciativa vol "donar valor a l'elaboració artesanal, amb producte de proximitat i amb un vincle amb el territori". La covid-19 no ha disminuït l'interès per aquesta formació, que es fa des de l'any 2013 amb més de 80 alumnes en total. El curs començarà el 10 de maig. En total, són més de 300 hores de formació. Ja s'han cobert les 13 places disponibles i hi ha llista d'espera. La titulació està expedida per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Entre els exalumnes que van fer el curs hi ha Jordi Compte. Actualment, és propietari de Formatges de Lluçà. Va estudiar en la primera promoció del curs i des de fa sis anys elabora productes de llet crua amb el ramat de cabres que té a la finca i l'obrador. Segons explica, fins llavors "hi havia molt poca oferta". Té un ramat pasturant tot el dia i n'extreu la llet per fer els formatges que després ven, sobretot, a botigues de la zona i esporàdicament també a Girona i Barcelona.

Més informació
Formatge en estat d'alarma
Per què és tan car el formatge parmesà?
Avui et destaquem
El més llegit