Arrencada tímida de la temporada de calçots

La Indicació Geogràfica Protegida vol mantenir els 10 milions de cebes produïdes l'any passat

La temporada de calçots ja ha arrencat a les comarques tarragonines. Els pagesos de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls preveuen mantenir els 10 milions produïts l'any passat i esperen una bona collita en un inici de temporada tímid.

La cinquantena de productors de la IGP Calçot de Valls, que cultiven en un total de 75 hectàrees repartides en quatre comarques -Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès-, han començat a collir les primeres cebes. Un d'ells és Sebastià Banús, vicepresident de la IGP, que ja arrenca calçots en una de les seves terres, de poc menys d'una hectàrea, al terme de la Masó (Alt Camp). Un espai on produirà entre 100.000 i 150.000 cebes.

Segons ha apuntat Banús, repetiran el volum de collita de l'any passat, uns 10 milions de calçots. Una xifra similar a la de les últimes temporades, malgrat ha afirmat que "la tendència sempre és a l'alça". També ha remarcat que el calçot és "un cultiu d'hivern", que no funciona durant tot l'any. Així, ha detallat, mai planten abans del 15 d'agost, i ara només arrenquen les motes que estan més bé per tal de cobrir la demanda més primerenca. El gruix més fort, ha recordat, és després de les festes de Nadal.

Pel que fa al preu, "potser perquè la gent encara no s'ha animat", ha dit, ara per ara és "molt assequible". De fet, ha exposat que collir un calçot li costa només 3 cèntims d'euro, i que el preu a majorista és de 12 cèntims. Una xifra, ha dit, que hauria de mantenir-se com a preu de mitjana durant tota la temporada, tot i que ara, a l'inici de la collita, hauria de ser més alt.

Banús també ha parlat de la varietat de calçot que cultiven, i és que ja fa uns anys que treballen amb noves llavors que permeten produir el màxim de cebes. Segons ha detallat, el projecte "ha funcionat molt bé", tot i que "volem continuar millorant". Per exemple, estudiaran l'afectació del medi, és a dir, les diferències entre produir les cebes més a prop de la costa o més cap a l'interior. Tot plegat uns estudis que es fan sota l'empara de la Fundació Miquel Agustí.

50 restaurants ofereixen calçotades a l'Alt Camp
Des de l'1 de novembre, una cinquantena de restaurants de la comarca ja preparen calçotades, de moment només en cap de setmana. Entre ells trobem Cal Ganxo, una antiga casa pairal a Masmolets (Valls). Lluís Figuerola, el seu propietari, ha explicat que ara poden coure uns 3.000 calçots en un cap de setmana, mentre que al punt àlgid de la demanda aquesta quantitat creix fins als 15.000.

Des de fa deu anys, a més, Cal Ganxo aposta exclusivament per les calçotades, i l'establiment obre només de novembre a abril, una fórmula que, per ara, els funciona. Enguany, encara que la clientela és constant, Figuerola ha reconegut que el fet que encara no faci fred fa que costi d'arrencar el temps dels calçots. Però meteorologia a banda, el sector acaba movent un negoci d'uns 15 milions d'euros, segons ha destacat Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls.

1a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls
Per primera vegada, l'Ajuntament de Valls, a través de Valls Genera, prepara un acte simbòlic per donar el tret de sortida oficial a la temporada. Així, en una data encara per concretar, a primera hora del matí es farà l'arrencada del primer manat de calçots en una finca d'un pagès de la IGP. Una acció de la qual s'encarregarà el padrí del calçot, una nova figura que recaurà en alguna personalitat popular. Més tard, i a la plaça del Blat de la capital de l'Alt Camp, tindrà lloc un showcooking de tapes amb el calçot com a denominador comú. La Gran Festa de la Calçotada però, la cita més tradicional, tindrà lloc el 25 de gener, l'últim diumenge del mes, amb el concurs de menjar calçots i el de salses com a principals atractius.
Avui et destaquem
El més llegit