Cap dels aturats des del 12 d'agost a Barcelona ha cobrat la prestació

El SEPE encara ha d'arreglar errors de la primera onada d'ERTO, en la qual el 70% dels expedients no entraven al sistema

Un home mirant la pàgina web del Servei Estatal Públic d'Ocupació | ACN Un home mirant la pàgina web del Servei Estatal Públic d'Ocupació | ACN

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) porta tres mesos de retard en el reconeixement de l'atur i no ha pagat la prestació a cap nou desocupat des del 12 d'agost a la demarcació de Barcelona, segons ha pogut saber l'ACN. Així doncs, aquest novembre només cobraran els aturats que van presentar la sol·licitud abans d'aquest dia. El decalatge neix de l'allau d'ERTO registrats durant el confinament. En un inici, la tramitació de l'atur anava al dia i la dels ERTO no. L'organisme va decidir "equiparar el retard" de tots dos processos i dedicar més personal als expedients. L'ens encara ha d'arreglar multitud d'errors de la primera onada, en la qual el 70% dels ERTO no entraven al sistema.

Una treballadora del SEPE que es dedica a capitalització, és a dir, al pagament únic de l'atur, exemplifica aquesta problemàtica. "Tot l'organisme està col·lapsat. Em ve una persona que em demana la capitalització i quan vaig a mecanitzar-ho resulta que no té prestació perquè no li han reconegut encara que la va sol·licitar a finals d'agost. Així, jo no li puc pagar. Tinc fins a 20 expedients esperant que es reconegui la prestació", explica a l'ACN Margarita Rico, representant de CCOO al SEPE de Barcelona.

El Deyker Castillo és un dels barcelonins que es va quedar sense feina a l'agost i encara espera rebre notícies del seu atur. "Quan vaig trucar em van dir que estaven gestionant les sol·licituds de juny i que la meva es tramitaria al novembre o al desembre sense donar-me cap alternativa", lamenta. Aquest treballador de sector de les assegurances es va haver de "posar les piles" i buscar "feina de qualsevol cosa perquè sinó no podia viure". "Vaig estar vivint un mes de la liquidació de l'empresa anterior però era una misèria. Em vaig buscar la vida i vaig tenir la sort que vaig trobar feina, però imagina't que no", explica.

El Ministeri de Treball assegura que l'organisme treballa "intensament" perquè es redueixi el temps de reconeixement de la prestació i augura que la gestió s'agilitzarà aquest mes de novembre perquè "s'han adoptat mesures de reforç" i demarcacions amb menys càrrega de feina donen suport als territoris que tenen més pressió, com ara Barcelona. En concret, el servei estatal d'ocupació compta amb 100 funcionaris de vuit territoris espanyols que estan ajudant a tramitar les prestacions d'atur dels barcelonins. D'aquesta manera, esperen desfer el coll d'ampolla i assumir aquesta feina i les incidències detectades d'ERTO abans de finals d'any.

Més informació
Les noves restriccions enlairen l'atur a xifres del 2016
Les rendes baixes afectades per ERTO no seran penalitzades
Avui et destaquem
El més llegit