L'atur de les comarques barcelonines cau a nivell del 2008

El nombre de persones sense feina baixa per primer cop de les 400.000 des de l'inici de la crisi

L'atur comarques barcelonines baixa fins a cotes de precrisi
L'atur comarques barcelonines baixa fins a cotes de precrisi

El nombre total d’aturats estimats a la demarcació de Barcelona ha baixat per sota de les 400.000 persones que hi havia a finals de l'any 2008. Així la xifra se situa, durant el segon trimestre del 2017, en 362.000 persones. Són dades de l’Informe de conjuntura socioeconòmica de la demarcació de Barcelona – 2n trimestre 2017 elaborat per l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. L’estudi també destaca la bona marxa del turisme i de les exportacions. 

Menys aturats i més empreses

L’informe evidencia que la població ocupada estimada continua augmentant. La xifra d'inscrits a les llistes de la Seguretat Social a crescut un 3,7% i per catorzè trimestre consecutiu. La xifra d’ocupats es situa en 2.383.500 persones, arribant a una taxa d’ocupació estimada del 67,8%. L’augment de l’ocupació ha estat inferior en els homes (2,7%) que en les dones (4,7%).

D’altra banda, i per setzè trimestre consecutiu, es produeix un descens anual significatiu dels aturats estimats. La població aturada estimada ha caigut un 17,4% interanual, que suposa 76.000 aturats menys respecte l’any anterior. El nombre d’aturats estimats se situa en 362.000 persones: per primer cop des de l’inici de la crisi el 2008, la xifra és inferior a 400.000. L’atur femení s’ha reduït el segon trimestre de l’any en un 20%, mentre que el masculí ha baixat d’un 15%.

Alhora, l'informe també dóna a coneixer el nombre d'empreses que s'han creat en aqeust període. El nombre de centres de cotització registrats –dada que s’aproxima al nombre d’empreses- a la demarcació de Barcelona ha augmentat un 1,9% el segon trimestre de l’any. Continua, per tant, el creixement encetat a principis de 2014, amb 3.562 empreses més respecte el mateix període de l’any anterior i un total de 186.754 empreses.

Exportacions i turisme

Durant els dos primers mesos del segon trimestre, la demarcació de Barcelona ha exportat béns per un valor de més de 8.000 milions d’euros. Continua com la demarcació més exportadora, amb molta diferència sobre la segona, Madrid, amb 4.700 milions. La xifra ha crescut d’un 10,9% respecte el mateix període de l’any anterior, destacant, en volum, la fabricació de vehicles i les indústries químiques, farmacèutiques i alimentàries.

El nombre de turistes que visiten la demarcació de Barcelona també continua pujant. Segons l’Enquesta d’Ocupació Hotelera, el segon trimestre del 2017 les comarques barcelonines han rebut 3.494.343 de visitants. És un 7,1% més que l’any anterior i suposa el volum més importants de viatgers en la sèrie de dades per un segon trimestre.

Més informació
Osona registra la millor evolució del mercat laboral de les comarques barcelonines
L’estiu comença bé als allotjaments de Barcelona
Catalunya preveu un estiu de rècord turístic
Avui et destaquem
Comentaris