Barcelona proposa obrir les botigues tots els diumenges i festius de l'estiu

A l'espera que la Generalitat aprovi la mesura, l'objectiu és que els comerços puguin fer l'horari de 12 a 20 hores entre l'1 de maig i el 30 de setembre

Botigues del Born, a Barcelona, en una imatge d'arxiu | iStock Botigues del Born, a Barcelona, en una imatge d'arxiu | iStock

El sector del comerç de Barcelona demana poder obrir tots els diumenges i festius entre maig i setembre. Així ho han acordat la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, representants del sector a la ciutat, amb l'ajuntament. La previsió és que el nou calendari comenci a aplicar-se a partir del maig del 2022 i que les botigues puguin obrir en horari de 12 a 20 hores entre l'1 de maig i el 30 de setembre. El govern municipal portarà la proposta del sector al plenari del mes de juny i un cop compti amb la llum verda del consistori caldrà una resolució de la Generalitat que ho avali. Es calcula que la mesura incrementaria un 13% l'activitat comercial.

La normativa actual marcada per la Generalitat és vigent fins al 3 d'agost del 2021 i per això les entitats proposen ara revisar la norma i ampliar-la. Actualment, hi ha reconegudes unes zones turístiques a efectes d'horaris comercials i el que planteja ara el sector comercial és modificar aquest mapa perquè passi a ser-ho el conjunt de la ciutat. A banda de la proposta concreta d'obertura entre el maig i el setembre, la previsió és mantenir els dies festius concrets al llarg de l'any en què els comerços del conjunt de la ciutat ja poden obrir i que marca la Generalitat.

Precisament aquest dilluns la Conselleria d'Empresa i Treball ha marcat els festius d'obertura comercial dels anys 2022 i 2023. L'any que ve, els comerços podran obrir 2 i 9 de gener, 6 i 26 de juny, 15 d’agost, i 6, 8 i 18 de desembre. Segons ha explicat el primer tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, l'acord entre les dues associacions del sector comerç és "històric" i hauria de permetre crear 3.200 llocs de feina. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha assenyalat que l'acord és important perquè a l'agost farà quatre anys que va entrar en vigor la llei de comerç de Catalunya i s'ha d'adoptar un nou acord. Si no s'adopta, ha advertit, s'aplicarà la normativa espanyola, que suposa una "liberalització total" del sector. En els darrers anys, ha destacat Ballarín, hi ha hagut la irrupció del comerç electrònic i per això consideren que també cal actualitzar la normativa.

Per la seva banda, Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç, ha admès que fins i tot els mateixos comerciants tenen dubtes de qui i quan pot obrir. A banda, en la mateixa línia que Collboni i Ballarín, també ha coincidit en l'impacte de les grans plataformes de venda en línia. Vendrell ha dit que les plataformes venen els 365 dies de l'any i per això ara consideren que poder obrir els diumenges i festius de forma continuada durant cinc mesos l'any i pensant en "clau turística" generarà llocs de feina "estables".

Respecte el perquè de l'horari que es proposa -de 12 a 20 hores- ha assegurat que són les hores en què el turista fa més despesa i a més permet obrir la botiga amb un sol torn de treball de vuit hores. Per últim, també ha celebrat que l'acord està pensat per a tota la ciutat i no només per a algunes zones.

Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, ha celebrat tenir tota la ciutat "alineada" en un nou acord. "Finalment hem trobat un acord que ens posiciona com una gran ciutat de compres internacional", ha conclòs. Segons ell, la restricció horària en diumenge no s'entenia des del turisme.

Més informació
El Govern amplia les ajudes als comerços tancats per la covid
Reenamorar el consumidor a la botiga física
Avui et destaquem
El més llegit