• Territori
  • Barcelona forma dones en situació de vulnerabilitat en programació web

Barcelona forma dones en situació de vulnerabilitat en programació web

El programa ha assolit una inserció laboral del 72% per part de les participants i ja es preveu dues noves edicions

El programa formatiu BCNFemTech | Cedida
El programa formatiu BCNFemTech | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
23 d'Agost de 2022
Act. 23 d'Agost de 2022

L’Ajuntament de Barcelona ha format un total de 72 dones en situació de vulnerabilitat en el marc del programa formatiu BCNFemTech en les seves tres primeres edicions, realitzades des de l’abril del 2021 per tal de combatre la bretxa salarial i promoure la inserció de dones al sector. El programa té com a objectiu la inserció laboral a empreses tecnològiques de dones en situació de precarietat social de la ciutat a través de la capacitació en programació i desenvolupament web Full Stack

A Barcelona hi ha 77.000 persones que treballen a entorns TIC i només el 26% dels professionals són dones. La demanda de professionals digitals ha augmentat un 80% mentre que l’oferta de professionals disponibles només ha crescut un 23%. Es constata, per tant, un gran desajust entre l’oferta i la demanda a la ciutat de Barcelona i una necessitat de que més dones tinguin projecció en els entorns TIC, contribuint a tancar la bretxa salarial provocada, en part, per la diferencia de retribució en sectors feminitzats i masculinitzats.

 

El perfil de les dones coders inclou 16 nacionalitats diferents (el 48% de nacionalitat espanyola), amb una mitjana d’edat de 37 anys, sent la més baixa 18 anys i la més alta, 62. El 36% té infants a càrrec, i cap d’elles tenia estudis previs en tecnologia. També, s’ha registrat una gran diferència en el nivell d’estudis de les participants, des de dones que no havien finalitzat la secundària fins a dones amb estudis universitaris al país d’origen no convalidats a l’Estat espanyol.

Les principals empreses tecnològiques on s’han incorporat les coders com a desenvolupadores juniors Full Stack son Adevinta Spain, Babel, Capgemini, T-Systems, Concatel, Atmira, Jump2math, Gantabi, Mitic Innova, American Express, EQTIC i Good Rebels, amb un salari mitjà d’entrada de 20.000 euros anuals.