Barcelona instal·larà una planta fotovoltaica d'autoconsum de 360.000 metres a Mercabarna

Mercabarna esdevindrà la planta fotovoltaica d'autoconsum en coberta més gran de la península Ibèrica

Part de les plaques fotovoltaiques instal·lades al polígon de Mercabarna en el marc de l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona | ACN Part de les plaques fotovoltaiques instal·lades al polígon de Mercabarna en el marc de l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona | ACN

L'Ajuntament de Barcelona i Mercabarna han acordat la instal·lació d'una planta fotovoltaica d'autoconsum en coberta de 360.000 metres quadrats. El projecte de col·laboració publicoprivada entre l'Ajuntament i Mercabarna s'emmarca dins el programa MESBarcelona, impulsat pel consistori, i que consta d'una inversió de 12 milions d'euros.

La iniciativa ha de suposar un estalvi de 6.000 tones d'emissions de CO2 anuals, i s'espera que quedi executat el 2025. Segons el previst, la implementació de les plaques es farà en dues fases. La primera s'iniciarà a finals del 2022 i implicarà la instal·lació de 125.000 metres quadrats de plaques fotovoltaiques en els espais públics propietat de Mercabarna. En aquesta primera fase, la potència instal·lable serà de 5,4 MWp, que generà 6,8 GWh l'any, i consta d'una inversió de quatre milions d'euros.

En la segona fase, s'instal·laran 235.000 metres quadrats de plaques als edificis propietat d'empreses situades al polígon alimentari, amb una potència instal·lable de 13 MWp i de generació de 16 GWh d'energia l'any. La inversió, en aquest cas, és de 8,5 milions i es preveu que quedi executada a finals del 2025.

El projecte ha de permetre cobrir el 25% de la demanda energètica del polígon de Mercabarna

Un cop executat el projecte, Mercabarna esdevindrà la planta fotovoltaica d'autoconsum en coberta més gran de la península Ibèrica, segons ha afirmat el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. La potència instal·lada serà de 18 MWp, dels quals ja n'hi ha instal·lats cinc.

D'altra banda, el projecte ha de permetre cobrir el 25% de la demanda energètica del polígon de Mercabarna. Actualment, l'energia que es consumeix al recinte alimentari és de 90 GWh anuals, amb unes emissions de 19.000 tones de CO2. En total, es generaran 18 MWp anuals, que, a tall d'exemple, Collboni ha apuntat que equivalen al consum anual de 18.000 famílies, o al de tot el barri de Roquetes.

En aquesta línia, el tinent d'alcalde de Barcelona ha remarcat que Mercabarna "és un dels llocs que genera més riquesa de la ciutat". En paraules de Collboni, el polígon és un sistema que aplega més de 600 companyies, més de 7.500 treballadors i que factura entorn de 5.000 milions d'euros a l'any. "És punt clau on volem fer pivotar la innovació i sostenibilitat i, alhora, incrementar la reducció de costos energètics pel context econòmic en què estem", ha sostingut.

Reducció de l'IPC en els contractes d'arrendament dels majoristes

L'acord inclou la negociació amb els majoristes de polígon alimentari, als quals Mercabarna els hi ha ofert una reducció de l'IPC en els contractes d'arrendament del 2022 i del 2023. Aquesta mesura es durà a terme mitjançant la signatura d'un annex als contractes de cadascuna de les empreses que s'ofereixin, on s'exposarà que durant el 2022 i 2023 s'aplicarà als majoristes la bonificació equivalent a l'IPC, però excloent les excepcions de l'índex energètic i d'aliments no processats. Segons aquest acord, les empreses majoristes del recinte hauran de col·locar plaques fotovoltaiques a les cobertes si són propietàries de les naus, o bé contractar energia fotovoltaica d'autoconsum si desenvolupen la seva activitat a edificis propietat de Mercabarna, i ho hauran de fer abans de finals del 2025.

Més informació
Mercabarna, el motor de l'alimentació del país
Mercabarna-flor preveu comercialitzar dos milions de roses per Sant Jordi
Avui et destaquem
El més llegit