Un canó produint neu artificial a l'estació d'Espot aquest diumenge | ACN
Un canó produint neu artificial a l'estació d'Espot aquest diumenge | ACN

Boí, Espot i Port Ainé estrenen temporada

​Els complexos lleidatans esperen una bona afluència de visitants pel pont de la Puríssima

Al Pirineu de Lleida, les estacions de Boí-Taüll, Espot i Port Ainé han estrenat la temporada aquest cap de setmana amb poca afluència d'esquiadors per culpa del fred intens i, sobretot, del vent que ha bufat a les pistes. La part positiva és que han sumat nous gruixos i les baixes temperatures permeten produir neu per ampliar la superfície esquiable pel pont de la Puríssima. Entre les tres estacions han rebut uns 1.500 esquiadors que han desafiat unes condicions meteorològiques complicades. Amb tot, ha estat una estrena a mig gas, amb les parts altes tancades pel vent, però que ha servit per posar a prova les instal·lacions amb la vista posada a la setmana que ve, quan s'espera que es disparin els visitants.

Aquest divendres les tres estacions del Pirineu de Lleida han fet jornada gratuïta de portes obertes i durant el cap de setmana han reduït el preu del forfet. Per Espot i Port Ainé han fet les primeres baixades uns 950 esquiadors i mig miler més ho han fet a Boí-Taüll, xifres molt discretes però que serveixen per començar a rodar i generar ganes de neu.

El portaveu de l'estació de l'Alta Ribagorça, Andreu Velilla, ha explicat que a l'estació s'hi han acumulat uns 25 centímetres i els canons s'han engegat per anar produint neu. Dissabte ha estat molt difícil esquiar per culpa del vent però aquest diumenge les condicions han millorat. "La part positiva és que el temporal ens ha deixat neu i unes temperatures idònies per fabricar neu, per tant, millora les previsions pel pont i en aquest sentit som optimistes", ha comentat. De fet, Velilla ha apuntat que els sis establiments hotelers que formen el resort de Boí-Taüll "estan pràcticament al 100%".

A Espot i Port Ainé el vent ha evitat que s'hagin acumulat gruixos importants però sí que s'han tenyit de blanc les muntanyes i els canons han començat a treballar. Així ho ha assegurat el portaveu dels complexos del Pallars Sobirà, Xavier Bigordà, que assegura que, malgrat l'arrencada a mig gas, "estem contents perquè hem pogut obrir i la gent ja ha pogut començar a esquiar i veure que les estacions estan preparades". Ara confia que les temperatures es mantinguin baixes tal com s'ha anunciat i que la fabricació de neu permeti ampliar el domini esquiable a partir de dimecres.

L'estació de Port del Comte, al Solsonès, va engegar dissabte amb la zona de debutants i de trineus i també espera poder sumar quilòmetres esquiables pel pont de la Puríssima. Segons el seu director, Albert Estella, "ha estat un cap de setmana molt tranquil, que ja ens va bé per arrencar i preparar-nos pel pont". Els visitants d'aquest primer cap de setmana han estat, sobretot, clients que compren el forfet de temporada.

La Val d'Aran és el territori que té un nivell més alt de reserves pel bon estat de l'estació de Baqueira

A Baqueira Beret, que van estrenar la temporada el 18 de novembre -una setmana abans del previst- amb 30 quilòmetres de pistes, ha tingut aquest cap de setmana una superfície esquiable que han pogut ampliar fins als 110 quilòmetres. En tot cas, el portaveu del complex aranès, Javi Ubeira, espera que pel pont ja es puguin acostar als 130 quilòmetres si fa fred per continuar la innivació artificial. Aquest cap de setmana han passat per Baqueira uns 7.000 esquiadors, 2.000 dissabte i 5.000 aquest diumenge.

Bones expectatives pel pont

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una mitjana d'ocupació del 80% entre el 5 i el 10 de desembre a les zones amb oferta d'esquí. Aquest percentatge es pot veure incrementat a mesura que els complexos hivernals del Pirineu lleidatà també vagin augmentant l'oferta de neu a les pistes. La Val d'Aran és ara com ara el territori que té un nivell més alt de reserves pel bon estat de l'estació de Baqueira Beret. Si es compleixen les previsions, les xifres enguany seran sensiblement millors que la del pont de l'any 2016, quan amb els mateixos dies festius, però situats en diferents dies en el calendari, la mitjana d'ocupació a les comarques del Pirineu de Lleida va ser del 60% entre els dos ponts.

Cal recordar que els 11 complexos hivernals lleidatans d'esquí alpí i nòrdic, que han invertit enguany 13,25 milions d'euros per modernitzar les seves instal·lacions, esperen vendre aquesta temporada un total de 1.331.000 forfets, un 4% més que passada. La campanya s'allargarà fins a l'abril.

Aquests dies esperen vendre aquesta temporada un total de 1.331.000 forfets  

Al pirineu gironí, la Molina ha estrenat temporada dijous passat, 30 de novembre, Vall de Núria ha obert aquest dissabte i Vallter 2000 té previst fer-ho dimarts 5 de desembre, just abans del pont. La Masella ha estat la primera que ha posat en marxa les instal·lacions el 10 de novembre.

Més informació
El Pirineu de Lleida preveu un 80% d'ocupació pel pont
L'aeroport de Lleida millora la xifra de passatgers
Les estacions d'esquí catalanes registren xifres rècords
Avui et destaquem
El més llegit