Lleida, la cambra de Pimec

El màxim responsable de la patronal de les pimes, Jaume Saltó, fa el pas per substituir a Joan Simó com a president de la Cambra de Comerç de Lleida

La Cambra de Comerç de Lleida La Cambra de Comerç de Lleida

Després de setmanes en què ha mantingut el misteri sobre la seva decisió final, el president de Pimec Lleida, Jaume Saltó, ha anunciat la seva intenció de presentar candidatura a les eleccions de la Cambra de Comerç de Lleida, que se celebraran el pròxim mes de maig. Una vegada rebut el suport de la comissió executiva de la patronal, Saltó ha fet el pas i manifesta que es tracta “d’una llista d’equip i no de candidat”. Prèviament, el president de Pimec havia rebut la benedicció de Joan Simó, actual president de la Cambra, i que després de 28 anys ha anunciat que no optarà a la reelecció.

Més info: Jaume Saltó, candidat a la Cambra de Comerç de Lleida

“Treballarem pel territori i per fer una Cambra més forta”, assegura Saltó, després de revelar els seus plans. A més, també comenta que “seguirem vetllant pels interessos de totes les empreses i el comerç responent davant de les institucions”. Precisament el comerç, un dels sectors més potents del teixit empresarial de Lleida, és un dels àmbits on la lluita per la representació serà més forta. A la Cambra, hi ha membres de Pimec Comerç i la Fecom, la patronal sectorial. Saltó, fundador del Group Saltó, empresa dedicada al desenvolupament tecnològic, haurà de teixir equilibris amb aquests actors.

Saltó encapçalarà la candidatura de les pimes a les eleccions i assegura que “em presento a una llista d’equip, no d’una persona”

Únic candidat?

Tot i que les candidatures a la Cambra es poden presentar fins al 20 de febrer, la de Saltó és l’única que s’ha donat a conèixer fins al moment. Fonts properes a la Cambra expliquen que és probable que un altre dels sectors amb pes a l’entitat, la construcció, proposi un candidat a través de la Coell. De fet, l’encara president de la Cambra, Joan Simó, va compaginar durant molts anys el càrrec a les dues organitzacions. Les eleccions se celebraran el 8 de maig i que per primera vegada es permetrà el vot telemàtic.

Joan Simó i Salvador Miret

Joan Simó ha dirigit la Cambra de Lleida durant 28 anys

Després de 28 anys, Simó fa un pas al costat i s’ha posicionat públicament perquè Jaume Saltó sigui el seu substitut. Així, l’ha definit com “una persona ideal i de consens”. Durant el seu mandat, Simó s’ha caracteritzat per impulsar les exportacions de les empreses lleidatanes i per la reivindicació d’inversions en infraestructures, com les connexions viàries, l’aeroport de Lleida Alguaire o el canal Segarra-Garrigues. Militant de CDC, ha sigut senador de CiU per la província de Lleida entre 1982 i el 2000, i diputat al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Darrerament, Simó ha defensat la proposta de la Generalitat de destinar l’aeroport de Lleida Alguaire a usos industrials.

Un dels reptes pendents del teixit empresarial lleidatà és el projecte de crear una gran patronal integrada per la Pimec, la Coell i la Femel

El somni de la gran patronal

Un dels reptes pendents que haurà d’afrontar Jaume Saltó si surt escollit president de la Cambra de Comerç és el projecte de crear una gran patronal. Es tracta d’un tema recurrent i en el qual mai s’aconsegueixen acords per les dificultats de les organitzacions per cedir quotes de poder. Fa uns anys, van iniciar negociacions la Federació de Comerç (Fecom), l’Associació de Transportistes (Asotrans), la Federació del Metall (la Femel) i la Coell. Totes aquestes formen part de Foment del Treball. Ara també s’hauria d’afegir la Federació d’Hosteleria, que està inscrita a Pimec.

pimec salto

Salto i Josep González de Pimec

Renovació a les Cambres

A la Cambra de Comerç de Tàrrega, el resultat de les eleccions sembla més clar. Allà només s’ha presentat la candidatura de Carles Giribet, un empresari d’Anglesola del sector del transport. Si surt escollit, Giribet prendrà el relleu de Delfí Robinat, propietari de Casa Delfín, que està al càrrec des de l’any 2010.

Tot i que a la Cambra de Lleida, entitat que representa a 30.000 empreses, com a la de Tàrrega, que agrupa unes 2.500, encara no estan definits completament els processos electorals, el que queda clar és que partir del 8 de maig es produirà una renovació en les seves juntes directives i en la seva presidència.

Avui et destaquem
El més llegit